Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

1 C°

ZA PLANINARSKE ZALJUBLJENIKE

Jedinstveni planinarski događaj! Počinje avantura života zvana Highlander Velebit

Autor: Robert Hrkać

12.09.2023. 12:14
Jedinstveni planinarski događaj! Počinje avantura života zvana Highlander Velebit

Foto: Samir KurtagićOd 12. do 17. rujna održat će se sedmi HIGHLANDER Velebit, gdje će se sudionici moći potpuno posvetiti avanturi koja će testirati njihove fizičke i mentalne granice. HIGHLANDER je hrvatski brend, kojeg su osmislila trojica prijatelja iz Osijeka – Igor Mlinarević, Jurica Barać i Andrej Mlinarević, i koji iz godine u godinu privlači sve više ljubitelja prirode i planinara.


– Ove godine se za HIGHLANDER Velebit prijavilo 500 sudionika iz 21 države (Irske, Srbije, Austrije, Nizozemske, Kanade, Mađarske, SAD-a, Češke, Njemačke, Danske, Slovačke, Velike Britanije, Cipra, Bosne i Hercegovine, Italije, Švedske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Slovenije, Norveške, Estonije i Gruzije). Inače, 66% ovogodišnjih sudionika je prvi put ovdje, a većina tih novih ljudi kažu da su za nas čuli preko preporuke. Najmlađi sudionik ima pet godina, a najstariji 71. Također, ove godine imamo i 23 prijavljena psa, govori nam Filipa Beroš, globalna voditeljica komunikacija HIGHLANDERA.


HIGHLANDER Velebit održat će se u tri formata; Hercules, Pegasus i Orion. Hercules je ultimativna 100 km duga planinarska avantura s početkom na Zavižanu koja vodi kroz prekrasan Nacionalni park Sjeverni Velebit preko Premužićeve staze sve do Baških Oštarija. Pegasus ruta počinje u Baškim Oštarijama i vodi do jednog od najljepših mjesta za zalazak sunca – Panosa, a nastavlja do Velikog Rujna i kroz Nacionalni park Paklenica sve do mora. Orion ruta pak, ističu organizatori, avantura je koja povezuje planinu i more. Kraća opcija rute je 30 km i predstavlja lakši izazov, dok je duža opcija rute 36 km i nije za one koji nisu dovoljno fizički spremni i nemaju potrebno iskustvo.
 


View this post on Instagram

 


A post shared by HIGHLANDER Croatia (@highlandercroatia)Avantura života


– Kroz HIGHLANDER motiviramo ljude da probiju svoje granice i da žive u avanturi odvojeni od svakodnevice, odnosno da na bar pet dana osjete divljinu. To nije natjecanje s nikim drugim, i jedino može biti natjecanje sa samim sobom. Na ovaj način dižemo svijest o prirodi, zdravom životu i sportu. Također se bavimo Leave No Traceom, a sudionike cijelu godinu educiramo kako da se ponašaju u prirodi i kako da budu bliži s prirodom, kaže Dario Šimatić, globalni voditelj produkcije.


Prvi uopće HIGHLANDER Velebit se održao prije šest godina (2017. godine) na lokaciji Velebit – Zavižan – Starigrad, a cijela globalna priča oko Highlandera se raširila upravo s Velebita. Ovaj projekt je postao najveća serija planinarskih evenata na svijetu, a održava se u 15 zemalja svijeta. Prošle je godine HIGHLANDER došao i u Sjedinjene Američke Države, a za nekoliko dana će se u Kalispellu u Montani u HIGHLANDER avanturi okušati planinari iz cijelog svijeta.


Foto: Samir Kurtagić