Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

REWILDING VELEBIT

Predstavljanje rada na zaštiti prirode Velebita

Autor: Matea Guzalić

14.03.2024. 16:11
Predstavljanje rada na zaštiti prirode Velebita

Foto: NMZPrirodoslovni odjel Narodnog muzeja Zadar poziva vas na otvorenje izložbe »Rewilding Velebit – fotografije divljine« u petak, 15. ožujka 2024. godine s početkom u 12 sati u prostoru Gradske lože. Izložbu je organizirao Prirodoslovni odjel Narodnog muzeja Zadar u suradnji s Rewilding Velebit zakladom.


Ovom prilikom, Rewilding Velebit zaklada predstavit će publici svoj dugogodišnji rad na zaštiti prirode Velebita. Izložbom će se prikazati rad nagrađivanih domaćih i stranih fotografa i biologa: Nine Salkića, Daniela Allena, Gorana Šafareka i Vedrana Slijepčevića. Izložene fotografije pobliže prikazuju divlje životinje, pejzaže i prirodu što će posjetiteljima staviti fokus na važnost obnavljanja i očuvanja prirode. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje te će izložba biti otvorena do 2. travnja.


Održiva divlja priroda


Rewilding Velebit zaklada neprofitna je organizacija i lokalni partner organizacije Rewilding Europe u Hrvatskoj. Osnovana je sa svrhom promicanja povratka održivoj divljoj prirodi i dizanja svijesti o važnosti očuvanja divljih životinja na Velebitu, kao i drugim područjima Hrvatske.
Rewilding Europe nezavisna je neprofitna organizacija osnovana 2011. u Nizozemskoj. Misija joj je učiniti Europu više divljom davanjem više mjesta prirodi i prirodnim procesima na deset područja u Europi. Ovi rewilding krajolici također su i praktični pokazatelji rewilding modela i alata. Pokazujući postignuto na vlastitom primjeru, ta nova područja rewildinga nadahnjuju i druga područja da se priključe inicijativi.


Vraćanje raznolikosti života


Kako ističu na službenoj web stranici, žele Europu učiniti više divljom s više mjesta za divlju prirodu, divlje životinje i prirodne procese. Vraćajući raznolikost života, nastavit će istraživati nove mogućnosti međuodnosa ljudi i prirode i u rekreativnom i u ekonomskom smislu.


Prema viziji, do kraja 2030. godine Velebit će biti prepoznat kao jedno od najboljih, najdivljijih, najvećih, najbolje zaštićenih i najpoznatijih područja divljine i staništa divljih životinja u mediteranskoj Europi. Gdje god se nalazili na ovoj planini, moći će se izbliza doživjeti divljina znajući da čak i najrjeđe i najugroženije vrste ovdje obitavaju u populacijama koje su stabilne, otporne i oporavljaju se.


Rewilding se uvelike prakticira u Hrvatskoj i Europi. Primjena principa, modela i oruđa rewildinga stvara mjerljive, dokazive i održive koristi za prirodu i čovjeka. S raznim partnerima stvara se Europa bogatije prirode i otpornija na klimatske promjene.