Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

NAJAVILI POSKUPLJENJE

Iz Vodovoda i Odvodnje stižu loše vijesti za građane

Autor:

13.12.2022. 09:28
Iz Vodovoda i Odvodnje stižu loše vijesti za građane

Foto: Arif SitnicaNovi udar na džepove građana! Neminovno slijedi poskupljenje kubika vode, ali i usluga odvodnje. Potvrdila su ove špekulacije oba direktora, Tomislav Matek, direktor Vodovoda i Grgo Peronja, v.d. direktora zadarske Odvodnje.


Ipak, kako ističu, građane poskupljenje neće dočekati »preko noći«, već će ono biti najvjerojatnije na proljeće.


Odluku o većim računima vode Matek je objasnio visokim cijenama električne energije koje ih očekuju. Ukoliko, naravno, Vlada u međuvremenu ne donese određene mjere.
– Dosadašnji računi za potrošnju električne energije bili su nam oko 11, maksimalno 12 milijuna kuna godišnje. Imamo ugovor za ovu tarifu do 1. ožujka sljedeće godine. U međuvremenu smo dobili ponudu HEP-a prema kojoj bi električnu energiju plaćali 65 milijuna kuna godišnje, to je ogromno povećanje. Trebamo pokriti troškove, vidjet ćemo što će biti, koliko ćemo morati poskupjeti usluge, ali to se neće dogoditi sutra, već najvjerojatnije na proljeće. Ako Vlada do tada ponovno ne donose neke mjere, odluke, da se zaštiti cijena električne energije, objasnio je Matek.


Navodi kako se prije poskupljenja trebaju napraviti analize, ali i kako će cijena vode, vjerojatno, biti veća za nekoliko kuna po kubiku.


Posljednji put cijena vode u Zadru poskupila je 2008. godine.


Sukladno ovim najavama, loše vijesti za građane dolaze i iz Odvodnje. I tamo očekuju kako će uskoro morati povećati cijene građanima zbog, kako je rekao Peronja, sve većih troškova.


– Sve je poskupilo. Već mjesecima dobivamo ovakve najave od naših kooperanata s kojima dugo surađujemo. Pravdaju se i oni velikim troškovima te najavljuju kako nam više ne mogu isporučivati potrebne artikle po starim cijenama. Nama je najveće povećanje cijena na kemikalijama i aditivima koje koristimo, a bez kojih ne možemo raditi. To je poskupilo od 100, 120 do čak 150 posto. Problem je i što se to ne proizvodi na puno mjesta, to je kemijska industrija i nemamo previše prostora tražiti gdje je što jeftinije, objasnio je Peronja.


Raditi moraju, a prevelike troškove nemaju otkud nadoknaditi pa je izgledno i povećanje na računima, odnosno ulaznim prihodima. No, ni ovo povećanje neće se dogoditi prije proljeća.


– Trebamo sve podatke analizirati, to je posao koji će trajati sigurno mjesec, dva, tri kako bi vidjeli koliko će biti povećanje, ni lipu više, istaknuo je Peronja.