Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

odbili sastanak

Grad: Ne pristajemo na ucjene štrajkaša iz JVP-a Zadar

Autor: Marina Vlakić

04.08.2023. 12:32
Grad: Ne pristajemo na ucjene štrajkaša iz JVP-a Zadar

Foto: Luka JeličićPovjerenik Sindikata Zajedno« Javne vatrogasne postrojbe Zadar, Dino Lilić, koji je s još nekoliko članova sindikata od proteklog ponedjeljka u štrajku, putem medija je iskazao nadu da će se stanje krajem tjedna promijeniti. No, prema najnovijim saznanjima iz Grada Zadra, stanje se ipak neće promijeniti jer u Gradu poručuju da je – već promijenjeno.


Naime, Grad se neće dati ucjenjivati od strane grupe vatrogasaca koji su napravili neviđen potez pokrećući štrajk – u srcu požarne sezone. Na zahtjeve štrajkača stoga neće pristati jer su članovi sindikata zaboravili na najvažniju činjenicu, a ta je da je Grad vatrogascima još uoči ljeta plaće povećao za 20 posto te da se pregovori nastavljaju.


Iako su sindikalci zatražili sastanak u Gradskoj upravi, tražeći da se održi najkasnije do 2. kolovoza, u Gradu se nisu odazvali ovom zahtjevu, osobito stoga što im nije jasno zbog čega su članovi sindikata »Zajedno« uopće krenuli u štrajk. Pročelnik Ureda gradonačelnika, Ante Ćurković, pojašnjava nam stav Grada vezano za ovaj štrajk.


Nisu jasni razlozi štrajka

– Ove je godine održano nekoliko sastanaka s predstavnicima sindikata Javne vatrogasne postrojbe Zadar. Sve što je dogovoreno na tim sastancima je i ispunjeno. U proračunu za 2023. godinu su osigurana dodatna značajna sredstva za povećanje plaće i ostalih materijalnih prava zadarskih vatrogasaca, a to je povećanje plaće od 20 posto te isplata regresa i božićnice. Odmah po usvajanju proračuna krenulo se s implementacijom svega dogovorenog.


No, to nije kraj s obzirom da se na istim sastancima razgovaralo o izmjenama i dopunama postojećeg Kolektivnog ugovora, te o novom Pravilniku o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca, mjerilima za njihovo utvrđivanje i koeficijentima složenosti poslova.


Dogovorili smo se da u ovoj godini otvaramo pregovore o Kolektivnom ugovoru imajući u vidu novi pravilnik te da ćemo partnerski pokušati pronaći rješenja za sva otvorena pitanja i prava vatrogasaca, pojašnjava Ćurković, ističući još jedan problem članova sindikata koji su pokrenuli štrajk.


– U odnosu na sve to, nisu do kraja jasni svi razlozi za pokretanje štrajka u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Zadar jer je ispunjeno sve što je dogovoreno. Grad je jasno dao do znanja da je spreman u svakom trenutku nastaviti pregovore o Kolektivnom ugovoru. Dakle, spreman smo na razgovore i pregovore, ali ne na ucjene ili politiziranje.


Očekujem krajem ovog mjeseca ili početkom sljedećeg nastavak pregovora na kojem ćemo, vjerujem, partnerski i kroz dijalog s onima koji za to jesu pronaći rješenja za otvorena pitanja i nakon toga usuglasiti izmjene i dopune postojećeg Kolektivnog ugovora ili pristupiti izradi novog Kolektivnog ugovora, ističe Ćurković.Izlazili na intervencije


Naime, da će štrajk propasti bilo je jasno još prvoga dana kada se vidjelo da mu se odazvao tek mali broj ljudi. Vatrogasci štrajkaši izlazili su na sve intervencije te nitko od njih nije odbio nalog zapovjednika, što nam je potvrdio i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe, Boris Jović, ističući kako su sve naloge izvršili bez prigovora i spremno se odazvali na pozive građana.


Zbog najavljenog štrajka članova sindikata »Zajedno« Jović je čak morao kontaktirati glavnog vatrogasnog zapovjednika koji mu je odmah na raspolaganje dao državne snage stacionirane u Zadru.


No, unatoč ovakvoj situaciji, Jović je poduzeo sve da se održi operativna spremnost postrojbe, poručujući kako nema apsolutno nikakvog straha za operativnu spremnost zadarske postrojbe te da će učiniti sve da se štrajk ne odrazi na sigurnost građana.


Na kraju se ovoj akciji sindikata odazvalo svega dvadesetak članova sindikata »Zajedno«, dok su se njihove kolege, vatrogasci iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika odmah ogradili od ove akcije.


Njihov povjerenik Edi Delija kazao nam je da u razloge štrajka nije niti upućen te da njegovi članovi redovno nastavljaju sa svojim radom i pregovorima s Gradom jer imaju njihovo obećanje da će se pregovori nastaviti te smatraju da nema potrebe za štrajkom.