Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

koncert

Klapa Kontrada u Petrčanima na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Autor: Portal ZL

04.08.2023. 09:48
Klapa Kontrada u Petrčanima na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Foto: TZG ZadraDan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja ove će se godine u Petrčanima na Novoj rivi proslaviti koncertom zadarske klape Kontrada. Riječ je o klapi koja iza sebe ima niz godina rada na sceni, ali i samostalni album „Lipa li si Dalmacijo“, s kojeg je nekoliko pjesama zaživjelo među slušateljima. Naslovnu pjesmu po kojoj je album dobio ime napisao je pokojni Denis Juričić, a poznat je i po pjesmi „Tri sam ti dana“, koju su izveli s Vinkom Cocom.


– Naš program je šarolik, pripremimo ga uvijek tako da napravimo pravu dalmatinsku feštu. Na repertoaru će i ovog puta biti tradicionalne dalmatinske pjesme, naše autorske, a onda prijeđemo i na neke strane, pa se vratimo domaćima… Uvijek bude nešto za sve koji nas slušaju.


Naravno, velika nam je čast što nas je Turistička zajednica grada Zadra pozvala da nastupimo na ovaj dan koji je značajan za našu noviju povijest. Na našem repertoaru su i inače „Kome bi šumilo more moje sinje“ i druge domoljubne pjesme, a ovaj praznik prilika je da ih izvedemo i u nešto svečanijem izdanju nego što je to uobičajeno, kaže Eduard Plećaš iz Kontrade.
On u klapi ima ulogu „dvostukog basa“, jer je i bas pjevač i svirač bas gitare. Od drugih instrumenata u klapi imaju dvije mandoline i gitaru, no ipak glavninu zvuka daju glasovi sedmorice pjevača.


Prije mjesec dana obradili su i snimili pjesmu „Prođe ovaj dan“ grupe Drugi način. Zanimljivo je da je autor pjesme Mostarac Dženan Đani Salković, a kako je preminuo u nesretnom slučaju 1989. godine, dozvolu za obradu nisu mogli tražiti od njega, već od bubnjara Drugog načina i Crvenih koralja Borisa Turine.


– Bilo mu je drago što ćemo obraditi pjesmu, a jedini uvjet bio je da ne mijenjamo „hiljade lala“ u „tisuće“. Svi smo sretni kako je sve na kraju ispalo, točno onako kako izgleda i na pozornici na koncertima, otpjevano i odsvirano iz duše, bez dodatnih efekata, kaže Plećaš.


Nastup je predviđen za 21 sat, a ulaz je besplatan.