Srijeda, 31. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

HDZ POPUSTIO

Grad našao rješenje za sve Meštrovićeve prijedloge

Autor: Marina Vlakić

23.03.2023. 10:48
Grad našao rješenje za sve Meštrovićeve prijedloge

Foto: Luka JeličićU gradskoj upravi jučer je održana treća runda pregovora između Grada i nezavisnog vijećnika Enija Meštrovića. Osim što odugovlači situaciju s donošenjem proračuna, trenutačna situacija podiže rejting nositelju NL-e koji je uspio gradsku vlast natjerati da s njim sastanči čak tri puta.


Naime, iz pregovora se povukla Akcija mladih, a SDP je svoje amandmane već uglavio u proračun te je Gradu ostalo još samo se dogovoriti s Meštrovićem.


Sudeći po onome što smo saznali nakon sastanka, Grad je na korak do usvajanja proračuna te pročelnik Ureda gradonačelnika, Ante Ćurković, kaže kako su jučerašnjim sastankom završeni svi pregovori oko najvažnijeg gradskog akta.


Slijedi sastanak s klubovima
– Zaključili smo razgovor o novom prijedlogu proračuna za 2023. s Nezavisnom listom Enija Meštrovića te našli rješenje za sve njegove prijedloge.


Već smo imali nekoliko krugova razgovora s klubovima vijećnika SDP-a i vijećnikom Domovinskog pokreta Damirom Biloglavom te je dogovor idućeg tjedna održati sastanak gradonačelnika s predsjednicima klubova na kojem će se prezentirati svi njihovi prijedlozi, nakon čega krećemo u izradu novog proračuna.


Za petnaestak dana imali bismo novi prijedlog proračuna te bi onda i sazvali sjednicu Gradskog vijeća, kaže Ćurković.


Za Grad je ovo velik pomak s obzirom da privremena mjera nužnog financiranja istječe za samo osam dana, zbog čega je Odjel za financije bio prisiljen pripremiti novu mjeru u slučaju da se proračun ni ovoga puta ne izglasa. Svi se ipak nadaju kako do toga neće doći te da će u travnju biti održana sjednica Gradskog vijeća.


Hladan pogon svejedno će trajati još najmanje mjesec dana jer gradonačelnik Branko Dukić tek mora predložiti novi proračun s amandmanima koje je u međuvremenu dogovorio s oporbom.Tako, naime, stoji i u najnovijem dopisu Ministarstva uprave koje kaže kako nema zapreke da gradonačelnik predloži Gradskom vijeću donošenje novog proračuna, a Gradsko vijeće ga i donese, »sve to prije okončanja postupka ocjene zakonitosti obustavljenog proračuna, u kojem slučaju će i prestati postojati pretpostavke za vođenje tog postupka«.


Visoki upravni sud čeka očitovanje


No, treba napomenuti i kako je Visoki upravni sud od Grada zatražio očitovanje o blokadi proračuna te da im se gradska vlast mora očitovati kako bi Sud znao važi li još uvijek gradonačelnikova Odluka o financiranju nužnih rashoda ili je ona zamijenjena nekim drugim aktom.


Kako im je za to očitovanje dan rok od mjesec dana, Grad još ima vremena do 14. travnja poslati odgovor o najnovijoj situaciji s proračunom.


U međuvremenu Upravni odjel za financije ipak priprema novu kvartalnu mjeru hladnog pogona kako se, kao protekle godine, ne bi dogodilo da nemaju nikakav financijski akt koji će im omogućiti izvršavanje već preuzetih obveza.


Naime, Grad je imao velik problem u siječnju jer su u novu financijsku godinu ušli bez proračuna i nisu imali niti Odluku o nužnom financiranju. Zbog propisanih rokova tada je bilo nemoguće na brzinu donijeti Odluku o financiranju nužnih rashoda, pa je prvih 15 dana proteklo bez ikakvih plaćanja iz proračuna.


Dovelo je to do novih problema i zastoja u isplati korisnike proračuna, osobito vatrogascima koji su već najavljivali prosvjed zbog mogućeg kašnjenja plaća. Isti je problem bio i s dobavljačima prema kojima se nisu mogle izvršavati već preuzete obveze.


No, čini se kako je sa zadnjim pregovorima s Meštrovićem i ispunjavanjem svih njegovih zahtjeva Grad konačno nadomak novom proračunu za ovu godinu koliko god da ih to koštalo preraspodjele sredstava i u konačnici slabljenja stranačkog rejtinga koji je morao kapitulirati pred tri runde pregovora s jednim jedinim vijećnikom.