Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

presica gradonačelnika

Dukić: Pozivam većinu da prekine agoniju i odblokira grad!

Autor: Marina Vlakić

13.01.2023. 13:35
Dukić: Pozivam većinu da prekine agoniju i odblokira grad!

Foto: Mislav KlanacGradonačelnik Zadra, Branko Dukić, na novinskoj konferenciji iznio je detalje štete nastale usvajanjem nezakonitoih amandmana i blokade proračuna. Istaknuo je kako je Odluka o financiranju nužnih rashoda Grada Zadra za razdoblje od tri mjeseca objavljena te je stupila na snagu.


– Tom odlukom osiguravaju se plaće i ostala materijalna prava djelatnicima svih korisnika gradskog proračuna po neizmijenjenim uvjetima. I to je zapravo jedina dobra vijest. Suprotno dijelu gradskih vijećnika kojima je ta odluka rješenje za sve probleme, na žalost život, proračun i zakon funkcioniraju drugačije.


Plaće i ostala materijalna prava idu. Za sve ostalo problem ostaje. Financiranje nužnih troškova znači baš to – nužno za održavanje vitalnih funkcija grada. Problem ostaje i daleko je od rješavanja. Riješiti se može tek zakonitim proračunom, a to je na Gradskom vijeću.
Mislim kako je prije obrazloženja potrebno ponoviti neke činjenice koje su prethodile ovoj Odluci, kazao je Dukić, napominjući kako je uporno pozivao sve klubove na zajedničku izradu nacrta prijedloga novog proračuna.


– Tada se odazvao samo SDP i Domovinski pokret. A s njihovim prijedlozima pred vijećnike je došao zakonit i uravnotežen proračun. Ipak, većina u Gradskom vijeću izglasala je na kraju nezakonit proračun na što su upozoreni u raspravi prije izglasavanja.Temeljito i iscrpno sam pojasnio sve okolnosti za svaki amandman pojedinačno. Nakon sjednice pozvao sam ih da povuku amandmane koji nisu usklađeni sa zakonom, a njih je 16, jer su usvojeni unatoč tome što su u proračun uvršteni na teret ranije ugovorenih i preuzetih obveza.


Napravio sam sve što je bilo moguće kako bi izbjegli donošenje odluke o obustavi izvršenja proračuna. Pozvao sam Vijeće na održavanje nove sjednice kako bi se proračun uskladio sa Zakonom o proračunu. Sve su ignorirali i nakon što su postali svjesni da su moja upozorenja bila istinita, a njihovi prijedlozi nezakoniti.


Izvijestio sam nadležno Ministarstva financija i uprave o nezakonitom aktu te je u tijeku proračunski nadzor Ministarstva financija, istaknuo je gradonačelnik, još jednom pozivajući oporbu na razgovor.


– Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važno za Grad da većina u Gradskom vijeću još jednom preispita svoje odluke vezano za izglasavanje nezakonitih amandmana i donesu zakonit proračun. Kad to naprave možemo se vratiti političkom pripetavanju kad i kako žele, ali na ucjene ne mogu pristati.


Ignorirali su sve dosadašnje pozive. Ipak, pozvat ću opet većinu da već sutra održe sjednicu Gradskog vijeća, prekinu ovu agoniju i odblokiraju grad! Imaju dovoljno ruku za to. Imaju i za raspuštanje ovakvog gradskog vijeća. Odluka je na njima, poručio je Dukić.