Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

reakcija gradonačelnika Dukića

"Enio Meštrović i Ante Rubeša obmanjuju javnost"

Autor: Portal ZL

29.12.2022. 19:19

Foto: Arif Sitnica

Ured gradonačelnika poslao je reagiranje gradonačelnika Branka Dukića na izjave gradskih vijećnika Enija Meštrovića te Ante Rubeše koje prenosio u cjelosti.
PRIOPĆENJE:


“Izglasani proračun Grada Zadra za 2023. godinu je nezakonit! Nezakonit zbog izglasavanja nezakonitih amandmana od strane vijećnika SDP-a, AM i nezavisne liste Enija Meštrovića. To su činjenice i to je rezultat njihovog neodgovornog političkog djelovanja.


Vidim da im je jako stalo u javnosti opravdati svoje postupanje odnosno destrukciju, pa se nadmeću i licitiraju podnesenim amandmanima i sadržajem istih.


Naravno, pri tome ovaj dvojac još jednom obmanjuje javnost.


Trebam li podsjetiti „dvojac bez kormilara“ da sam za svaki amandman pojedinačno, argumentirano i dugo obrazlagao zbog čega ih nije moguće prihvatiti?


Trebam li ih podsjetiti da sam neke inicijative pohvalio, ali da ih isključivo zbog njihove neodgovornosti i neznanja nismo mogli uvrstiti u proračun jer su oni još jednom odabrali predstavu i folklor umjesto odgovornosti.


Trebam li ih podsjetiti da sam ih dva mjeseca pozivao na sastanke koje su kukavički izbjegavali, jer nisu imali ni malo političke hrabrosti i odgovornosti prema građanima?


Trebam li ih opet podsjetiti da su združenim snagama uspjeli podnijeti 44 amandmana od kojih je 16 nezakonito?


Trebam li ih podsjetiti da je velika većina ostalih amandmana neusklađena, netočna, krivih vrijednosti, pogrešnih izvora financiranja…?


Trebam li ih podsjetiti da sam prihvatio one koje je bilo moguće prihvatiti?


Trebam li podsjetiti da su svojim amandmanima zaustavili izgradnju gradskog groblja, praktički ukinuli program gradnje komunalne infrastrukture, otkup zemljišta za njezinu izgradnju, održavanje gradske imovine i još čitav niz proračunskih stavki neophodnih za normalno funkcioniranje grada, planiranje i provedbu u idućim godinama?


Trebam li podsjetiti da su svojim amandmanima skinuli s programa građenja javne infrastrukture i građenja cesta ukupno 2,5 milijuna eura, smanjili  ŠC Višnjik kapitalnu pomoć za preko 600 tisuća eura, ukinuli nužna sredstva za održavanje gradskih, socijalnih, stanova, željeli ukinuti ukupnu Koncertnu sezonu u Zadru, slijetanje Ryanairovih aviona?


Trebam li ih podsjetiti da su ukinuli sredstva za obilježavanje državnih praznika kao što je Dan pobjede i Dan državnosti, sredstva za obilježavanje Dana obrane Grada, obljetnice akcije Maslenice i braniteljskih udruga, sredstva za javne manifestacije kao što su Wings for Life ili Advent…


Trebam li ih podsjetiti, da nitko s imalo financijske pismenosti i znanja o javnim financijama ne može ukinuti vlastite izvore financiranja koja potiču gospodarski i poduzetnički sektor, isti onaj koji „puni“ gradski proračun i iz kojega se onda mogu financirati sva socijalna davanja i usluge, odgoj i obrazovanje, kultura i sport?


Je li moguće da već nakon samo nekoliko dana imaju potpunu amneziju ili se radi o politički neodgovornim licemjerima?


Trebam li ih podsjetiti da ovo što oni rade ne rade ozbiljni i odgovorni ljudi?”