ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

PIJENJE U BOLNICI

Finka: Ovakvo je ponašanje nedopustivo i ruši ugled medicinske struke i bolnice

Autor: Iva Bucić

09.08.2023. 15:00
Finka: Ovakvo je ponašanje nedopustivo i ruši ugled medicinske struke i bolnice

Foto: Osobna arhiva/Luka JeličićNakon što je jedna od medicinskih sestara na Instagramu objavila snimku alkoholiziranja u Općoj bolnici Zadar, predsjednica Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Dubravka Finka poručuje da je to apsolutno nedopustivo ponašanje jer ruši ugled medicinske struke i bolnice te uništava povjerenje pacijenata. Apelira na sudionike ovog događaja da se duboko ispričaju pacijentima i objasne im zbog čega su uopće konzumirale alkohol na radnom mjestu.


– S obzirom na to da svi kada potpisujemo ugovor znamo da se u krugu bolnice ne smije ni pušiti ni konzumirati alkohol, ja se čudim tim osobama koje to i objavljuju. Osoba koja je to objavila treba se ispričati na tim istim društvenim mrežama, prije svega pacijentima i objasniti im što se desilo i kojim povodom, da ljudi mogu na neki način razumjeti, smatra Finka.


Kultura pijenja alkohola


Naime, doktorica Finka ističe da se umjerene količine, dakle jako male količine alkohola konzumiraju kada se obilježavaju neki veliki događaji u životu djelatnika, kad se slavi rođenje djeteta, svadba, diploma ili nekakav drugi sretan događaj.

To se uglavnom radi na kraju smjene, kada je sav posao već priveden kraju. No u ovom se konkretnom slučaju ne znaju nikakvi detalji, jer se sudionici događaja do sada nisu oglasili.


– Kultura pijenja alkohola u Hrvatskoj se aktivno promovira, to se ne smije zanemariti. Stalno se hvali alkohol, pije se u životnim situacijama koje su i lijepe i tužne. Prema tome, ne može se na vratima bolnice zaustaviti život.


Naravno da to nije dopustivo, ali to je život na kraju krajeva. No medicinski djelatnici prvenstveno moraju misliti na to što i sami ne bi htjeli vidjeti kao bolesnici, smatra Finka.


U bolnici se, osim slavlja, često događa da zdravstvene djelatnike pacijenti na odlasku iz bolnice počaste pladnjem pršuta ili bocom dobrog vina.


– Da je to bilo u kantini, za vrijeme ručka, to se ne bi ni gledalo na isti način. Ali kada pacijenti ovo vide stvaraju određenu sliku u glavi i pomisle »Aha, kad ih zovemo oni se ne javljaju, a imaju vremena piti, jesti i zafrkavati se. Boli njih briga što mene boli i što me nema tko odvesti do WC-a«, objašnjava Finka.


Bilo kako bilo, u trenutku objave snimke, sve dobro, kvalitetno i profesionalno što su sestre toga dana napravile palo je u vodu. Izazvana je lavina ružnih riječi, a prava istina se u principu ne zna.– Ne može se doći do prave istine, to znaju samo osobe koje su u tome sudjelovale. Ja bih na njih apelirala da se duboko ispričaju svima i neka kaže koji je razlog bio, što se desilo. Vjerojatno će one pisati opravdanja ministarstvu i ravnatelju bolnice, ali trebaju najprije sve objasniti pacijentima, naglašava Finka.


Upozoriti na indicije


SDP-ov Jure Zubčić, koji je pažnju javnosti usmjerio na spomenutu snimku, ustvrdio da je glavna medicinska sestra ranije bila upozoravana da se u prostoru bolnice konzumira alkohol, a Finka ističe da je u tom slučaju glavna sestra trebala reagirati. Međutim, ne može se nikome, kako kaže, pirjom uliti pamet u glavu.


– Teško je reći da je ona znala, a nije ništa poduzela. Glavna sestra je uglavnom u prvoj smjeni, ona ne mora imati uvid u sve to. Ali ako joj je rečeno, trebala je djelatnicima na sastanku ili barem mailom obznaniti da postoje indicije da se konzumira alkohol, i ako se s tim ne prestane da će biti opomena, pa i opomena pred raskid ugovora o radu.


Tu bi trebala jedna dobra edukacija komunikacije, da se vidi što je u redu da se radi, što se ne smije. Iako mi to svi znamo, ali očito se treba ponavljati, zaključuje Finka.