Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

navodi o alkoholu

Zadarska bolnica neugodno iznenađena objavljenim fotografijama

Autor: Iva Bucić

07.08.2023. 13:03
Zadarska bolnica neugodno iznenađena objavljenim fotografijama

Foto: Osobna arhiva/Arif SitnicaMedicinska sestra iz Opće bolnice Zadar objavila je na privatnom Instagram profilu fotografiju na kojoj s kolegicom nazdravlja, a gotovo prazne boce viskija i gina s fotografije ne bi sami po sebi bile sporne da sestra nije pritom označila Opću bolnicu Zadar, otkrivši tako da alkohol zapravo konzumiraju na radnom mjestu.


Predsjednik ŽO SDP-a Zadarske županije Jure Zubčić, koji je s javnosti u nedjelju podijelio navedene fotografije, ističe da ovo nije prvi put da djelatnici bolnice piju na radnom mjestu, na što je glavna sestra već i prije bila usmeno upozorena. Zbog toga Zubčić smatra da se medicinskim sestrama s fotografija treba izreći opomena, no najveću odgovornost svaljuje na glavnu medicinsku sestru Dariju Katušu.


– Ja imam informacije od djelatnika bolnice, oni tvrde da se ovo nije dogodilo van radnog vremena i da nije prvi put. Nije to ne znam kako učestala pojava, ali događa se dovoljno često da je Katuša bila usmeno upozorena, no unatoč tome nije reagirala, ističe Zubčić.


Neugodno iznenađenje i očitovanje
Ravnatelj OB Zadar, Željko Čulina, ističe da su i sami neugodno iznenađeni objavljenim fotografijama.


– Opća bolnica Zadar će u žurnom roku provesti propisan postupak u svrhu utvrđenja svih činjenica i okolnosti navedenog događaja.Po završetku postupka primijenit će se odgovarajuće mjere. Svakako treba istaknuti da su medicinske sestre stup zdravstvene njege i cjelokupnog sustava te ovakav, nepromišljeni potez neće umanjiti njihovu važnost i doprinos u radu Opće bolnice Zadar, poručuje Čulina.


Predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS), Mario Gazić, najavljuje da će od OB Zadar zatražiti očitovanje kako bi se rasvijetlile sve okolnosti slučaja u kojem su navodno medicinske sestre iz te bolnice na društvenoj mreži objavile fotografije na kojima na radnom mjestu piju alkohol.


– Komora o ovom slučaju za sada nema drugih saznanja osim medijskih napisa. Stoga ćemo zatražiti očitovanje o navodnom događaju od OB Zadar. U zdravstvenom sustavu na radnom mjestu nije dozvoljena konzumacija alkohola.


Prema članku 3. Pravilnika OB Zadar radnik u vrijeme rada ne smije biti pod utjecajem alkohola i drugih sredstava ovisnosti niti ih smije unositi na mjesto rada, poručuje Gazić.