Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

radionica šime martinovića

Divlje šparoge mogu izrasti u turistički gastronomski hit

Autor: Matea Guzalić

02.10.2023. 12:30
Divlje šparoge mogu izrasti u turistički gastronomski hit

Foto: Arif Sitnica/TZ Ravnih kotaraU sklopu građanske inicijative »Javno je dobro«, koja se zalaže za zaštitu hrvatskih resursa i održivo gospodarenje, Šime Martinović, Zadranin s labinjanskom adresom, uspješno je održao mini radionicu o sadnji divljih šparoga. Ova informativna sesija održala se ove subote u malom urbanom vrtu u Arbanasima, privlačeći pažnju lokalne zajednice na inovativan način korištenja prirodnih resursa.


Divlje i komercijalne


Martinović je prepoznao priliku za podizanje svijesti o važnosti divljih šparoga kao prirodne hrane te je odlučio podijeliti svoje znanje i iskustvo sa svim zainteresiranim ljudima. Tako su sudionici ove radionice imali priliku naučiti osnovne korake u sadnji divljih šparoga, te kako ih pravilno njegovati kako bi se osigurala obilna berba.


– Oduvijek mi je bila želja baviti se ovim. Gledao sam ostale ljude kako se bave poljoprivredom, pa sam pomislio zašto i ja ne bih, te sam odlučio uspjeti u tom naumu. Za uzgoj divljih šparoga mi je bilo potrebno pronaći sjeme. Ove godine ima puno sjemena kojeg treba ubrati, a zato sam i došao u Zadar kako bih zainteresiranim ljudima objasnio koji su bitni osnovni koraci kod uzgoja šparoga.
Znanje se lako dobije na edukacijama, a ima i brojnih informacija na internetu na raznim portalima. Primjerice, sjeme se treba zaštititi da ga ne bi pojele ptice te ga treba posijati ako je zdravo, bez neke posebne tehnologije, a šparoge će onda niknuti kroz godinu ili godinu i pol dana.


Bitno je staviti sjeme u vlažnu zemlju, a šparoga onda razvije korijen u šest ili sedam mjeseci, te se presađuje kad su niske temperature, govori je Martinović dodajući kako se osjeti velika razlika između divljih i komercijalnih sorti šparoga.


Ljekovita biljka


– Što se tiče našeg uzgoja i učenja o njemu, planiramo prvo ići po restoranima jer je tamo visoka potražnja za šparogama. Kad bi oni razvili tehniku uzgoja, to bi im moglo povećati prihode za 20 do 30 %, a ako je dobra kvaliteta onda bi prinosi mogli biti po dvjesto ili tristo kilograma po hektaru.


U usporedbi s komercijalnim sortama šparoga, vidi se i osjeti se velika razlika u okusu, ali i u cijenama. Teže ih je uzgojiti, ali dugoročno gledano je puno isplativije – ona je divlja i traži je naše tržište i naš turizam, i ona će lakše prezimiti i imat će tri puta duži vijek.


Širimo se, neke su sadnice već završile na Dugom otoku, neke će uskoro na Vis, i tako dalje. Ako nastavimo ovim tempom, u roku od tri godine ćemo se dosta proširiti po cijelom Jadranu, a ako nam institucije pomognu – onda će biti još i bolje, naglašava Martinović i ističe kako svaki čovjek može imati šparoge u svom vlastitom vrtu, jednako kao što ima i ostalo povrće, te na taj način uštedjeti veliku količinu novaca.


– Šparoge su ljekovita biljka, carsko jelo koje je inače dosta skupo, a vlastitim uzgojem se može uštedjeti novac, a i stvoriti jako lijep hobi. U svakom vrtu čovjek može imati šparoge, jednako kao što ima i rajčice i ostalo povrće. Uzgoj je još lakši nego kod krumpira i sličnog, šparoge su dosta rodne, samo treba pratiti par osnovnih koraka.


Zato je važno ići na ovakve radionice koje ja držim, jer se dosta toga može naučiti. Kao podlogu šparogama dajemo humus koji je od velike pomoći.


Iduće godine idemo po otocima držat razne radionice i edukacije, a u roku od par godina ćemo morati imati na lageru nekih stotinjak tisuća sadnica spremne za ljude koji će ih kupovati, kazao je Martinović te dodao da svojim radionicama i znanjem nudi nešto što ne nudi nitko drugi u Europi.


Jedinstvena edukacija


– Na radionicu je došlo desetak osoba kojima sam direktno pružio znanje i objasnio im sve što je potrebno znati oko uzgoja divljih šparoga. Sudionici su bili iznenađeni lakoćom procedure uzgoja, bili su zaprepašteni koliko je to zapravo jednostavno, te su se pitali zašto to nitko ne reklamira.


Nisu znali da svatko može u svom vrtu imati to skupo i zdravo povrće koje je delikatesa, i to nekoliko puta godišnje. Dakle, ja ovom radionicom i svojim znanjem nudim nešto što ne nudi nitko drugi u Europi. Ovo je budućnost, javnost tek treba saznati za uzgoj divljig šparoga. Osim turizmom, ljudi se mogu baviti i ovime, zaključuje Martinović.


Svi zainteresirani koji se žele početi baviti uzgojem divljih šparoga mogu sudjelovati na besplatnom edukacijskom programu koji će se održati u subotu, 7. listopada u Labinu. Ovaj novi i inovativni edukacijski program pod nazivom »Uzgoj divlje šparoge – iz šume na polje, iz polja na stol« organizira Upravni odjel za gospodarstvo i EU projekte Grada Labina u suradnji s Veleučilištem u Rijeci, a prijave se mogu izvršiti na [email protected].