Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

svečana sjednica

DAN ŽUPANIJE Erlić: Zadarska županija radi i razvija se iznadprosječno dobro

Autor: Iva Bucić

15.04.2024. 12:20
DAN ŽUPANIJE Erlić: Zadarska županija radi i razvija se iznadprosječno dobro

Foto: Luka JeličićPovodom Dana Zadarske županije održava se svečana sjednica Županijske skupštine na kojoj će se dodijeliti nagrade za životno djelo te priznanja ovogodišnjim laureatima. Svečanoj sjednici nazoči nekoliko hrvatskih župana, izaslanici Vlade te ministarstava.


Na početku svečane sjednice nazočnima se obratio župan Božidar Longin.

– Ova se županija kroz tri desetljeća izdigla poput feniksa i sad je među 4 najrazvijenije županije. Više od 600 milijuna eura vrijedni projekti trenutno se provide na području županije i to nije došlo samo od sebe. Imali smo viziju, stabilnost i kontinuitet. Posebno me veseli porast izvoza, plaća i radnih mjesta, rekao je župan Longin.Istaknuo je i kako je posebno ponosan na CGO Biljane donje, zgradu dnevnih bolnica, zadarsku rivu, Luku Sali te UNESCO-ov Centar za podvodnu ekologiju.


– Hrvatska je danas utjecajna članica EU, uvelike zahvaljujući velikim sredstvima iz EU. U Zadarskoj ćemo županiji po prvi put moći koristiti namjesna sredstva, osigurana su sredstva za otoke, Bukovicu i Ravne kotare, a uz to treba spomenuti i ITU mehanizam. U novoj financijskoj omotnici EU, Zadarska će županija biti spremna, kazao je Longin.Longin je naglasio da iza svih rezultata stoji vrijedan, uporan i stručan rad djelatnika. Zahvalio je i njima i današnjim laureatima, ali i dobitnicima nagrade za životno djelo.


Nazočnima se obratio i Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.– Kroz posljednjih nekoliko godina Zadarska županija je među onima koji najsnažnije rastu. Ova je županija jedna od onih koja se nakon devastirajućih ratnih razaranja promakla u lidera i županiju koja je napravila velik skok.


Zadarska županija radi i razvija se iznadprosječno dobro, najveći skok u broju zaposlenih u razdoblju od 2016. do 2023. te pozitivan migracijski saldo. Uz razvoj turizma koji bilježi rekordne stope rasta, vidljivo je da Zadarska županija ima tradicionalne industrije koje rastu i razvijaju se u posljednjih nekoliko godina, rekao je Erlić.Ministar Erlić istaknuo je i ulaganja Vlade u Zadarsku županiju.


Prisutan je optimizam kod ključnih ljudi u gospodarstvu. Možemo reći da je Hrvatska danas perspektivna zemlja. Nijedna Vlada nije napravila ovoliko kao ova, a to je vidljivo i u Zadarskoj županiji. Samo ću istaknuti CGO, koji nas sada svrstava među rijetke koji su to riješili, rekao je Erlić.


– Nikada više investicija, ni javnih ni privatnih, nije bilo nego danas. Pred sobom imamo 25 milijardi eura iz EU fondova, više nego duplo u odnosu na iznos koji smo imali do sada.


Zbog toga očekujemo nastavak rasta i nastavak ulaganja. Već smo alocirali sredstva za urbane sredine, otoke, Bukovicu i Ravne kotare, pojasnio je Erlić.U ime predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića nazočnima se obratila i saborska zastupnika Nikolina Baradić.


– Kao saborska zastupnica kroz protekle četiri godine bila sam ponosna što dolazim iz Zadarske županije, koja je i na razini države prepoznata po svojem razvoju i slobodno mogu reći, kao – simbol uspjeha.


Jednako tako treba istaknuti kako možemo biti ponosni na nacionalnoj razini. Država smo koja poštuje vladavinu prava, temeljna ljudska prava, čvrsto štiti svoje interese u inozemstvu, a ujedno ne zaboravlja svoju prošlost.Ništa od ovog danas ne bi bilo da nije bilo hrabrosti i odlučnosti hrvatskih branitelja te zahvaljujući njima imamo Domovinu koja ostvaruje sve strateške ciljeve, brine o građanima i gospodarstvu i koja je uvažen partner na međunarodnoj sceni.


Danas smo u krugu od samo 16 država koje su istodobno članice NATO-a, Europske unije, Schengena i eurozone i to nam jasno govori o svim postignućima i što je sve bilo potrebno da se to ostvari, poručila je Baradić.


Nakon govora, predsjednik Županijske skupštine Zoran Šikić pročitao je imena dobitnika priznanja i nagrada za životno djelo,nakon čega su prikazani kratki filmovi o dobitnicima.Nagradu Zadarske županije za životno djelo dobili su posthumno Nives Kozulić, dugogodišnja ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije i bivša predsjednica Društva arhitekata Zadra te fra Andrija Bilokapić, dugogodišnji provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru. Godišnje nagrade Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2023. godini dobili su Udruga pomoraca “Sv. Nikola” Vrsi (promicanje pomorske tradicije, humanitarni rad), Državni arhiv u Zadru (znanost i kultura), Košarkaški klub osoba s invaliditetom Zadar (šport), potom svjetski i europski prvak u parataekwondou Mateo Škara (šport), Ekonomsko – birotehnička i trgovačka škola Zadar (obrazovanje, kultura i šport), Yacht Club Biograd (ostala područja društvenog života-promocija nautičkog turizma, jedriličarstva i svih aktivnosti vezano za more), voditelj knjižnice u mjestu Sali na Dugom otoku, teolog, bibliotekar i kolumnist Zadarskog lista, Ante Mihić (promicanje vrijednosti Domovinskog rata i podizanje svijesti o važnosti očuvanja kulturno-povijesnog identiteta Dugog otoka), Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo “Zoranić” Zadar (kultura), Rukometni klub Zadar 2013 (šport), i Humanitarna udruga “Antonio Jurjević” (humanitarni rad).