Petak, 2. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Riječ na riječ

Zadar nikad nije bio u zanimljivijoj situaciji

Autor: Nikolina Lucić

07.01.2023. 16:11
Zadar nikad nije bio u zanimljivijoj situaciji

Foto: Dino Stanin/PIXSELLMalo je reći da je politička situacija u gradu u zadnjih nekoliko dana zanimljiva. Otkad je izglasan »nezakonit« proračun za ovu godinu, skoro svaki dan čujemo nešto novo, bilo od strane gradonačelnika ili njegovih političkih suparnika. Otkad je gradonačelnik stopirao proračun, svi pozorno pratimo novonastalu situaciju, koja svakim danom sve više sliči na politički cirkus. O ponašanju i istupanju zadarskih političara, razgovarali smo sa sveučilišnim profesorom, sociologom Svenom Marcelićem koji je do sada u više navrata istupao i kao politički analitičar u vrijeme izbora.


U neobranom grožđu


– U analizi ove situacije, prije svega treba poći od činjenice da gradonačelnik stoji na potpuno suprotnoj strani političkog spektra od ostatka političara u Gradskom vijeću, što neminovno izaziva svađe i raskole. Više pregovora i dogovora u političkom životu grada i građane i političare uči demokraciji i kompromisima. U novu smo političku godinu ušli s više problema neko ikad prije, no, ono što ja mislim je da Zadar nikad nije bio u zanimljivijoj političkoj situaciji. HDZ je možda čak i nakon prvih demokratskih izbora, u gradu izgubio apsolutnu većinu i kontrolu nad gradskom politikom, što znači da su se po prvi put našli u neobranom grožđu. Za njih je to velik zalogaj, prvenstveno jer do sada nisu imali pravih političkih protivnika, što znači da su politiku krojili prema svojim idejama i potrebama, kazao je Marcelić i dodao kako je došlo vrijeme da se i političari HDZ-a napokon priviknu na kompromise.


– Trenutačna politička situacija u jednakoj mjeri može biti produkt želje HDZ-a da isprovociraju nove izbore, ali i snage oporbe, koja se napokon »ujedinila« protiv dugogodišnje politike HDZ-a. Jesi li su takvi potezi produktivni ili ne, tek treba raščlaniti. Prijevremeni izbori donedavno nikome nisu išli na korist. No, posljednji potezi koje gradonačelnik poteže sve više naginju ka novim izborima, koji bi sada najviše služili HDZ-u. Ove smo se godine nagledali mnogo komičnih situacija, provokacija i svađa sa svih strana, kao i nedovoljne obrazovanosti gradskih vijećnika po pitanju proračuna, njegove provedivosti i zakonitosti, rekao je Marcelić, ističući kako je ocjena zakonitosti proračuna proces koji ima svoje procedure.
– Očito je da se situacija sve više zaoštrava, bilo zbog političke situacije ili unutarnjih prepirki među lokalnim političarima. Nedavna izjava gradonačelnika kako stopiranje izvršenja proračuna može ugroziti isplatu plaća djelatnicima je potpuni nonsens i potez kojim se stvara umjetni pritisak na ostatak vijećnika. HDZ je predugo imao apsolutnu vlast u gradu, zbog čega im teško pada suprotstavljanje ostalih političkih opcija. Iako se na prvu može činiti kako bi im novi izbori najbolje odgovarali, to je zapravo veliki rizik, naglasio je Marcelić, istaknuvši kako sve više Zadrana glasa za druge političke opcije.


Novi izbori


– Iako je HDZ-ov kandidat osvojio gradonačelnikovu fotelju, ozbiljno bi se trebali zabrinuti zbog činjenice da su se tisuće građana okrenule drugim političkim opcijama. Ukoliko dođe do novih izbora, to bi im se moglo obiti u glavu, te bi u Zadru mogli imati sličnu situaciju kao i u Splitu, gdje je HDZ na ponovljenim izborima potučen. Zadar, naravno, nema svog pandana Ivici Puljku, tako da bi novi izbori u gradu prije još više zakomplicirali političku situaciju, nego što bi ju iskristalizirali, poručio je Marcelić te dodao kako je upitno ima li HDZ dovoljnu potporu građana da njihov kandidat ponovno postane gradonačelnik.


– Novi bi izbori prvenstveno bili skupi i nepotrebni, jer se situacija ne bi naročito mnogo promijenila. U ovakvoj situaciji oporba zapravo ne mora biti složna i ujedinjena protiv HDZ-a, ali mora biti jača od HDZ-a. No, unatoč svim problemima i previranjima, ovo je najbolja i daleko najzanimljivija situacija u kojoj se Zadar našao nakon dugo godina. Raznolika politička slika u Gradskom je vijeću zapravo najbolji mehanizam kontrole. Naši se političari trebaju naučiti važnosti kompromisa za održivost političke situacije u gradu, kazao je Marcelić, ali i naglasio kako se do toga ipak može doći tek nakon godina vježbe i političke suradnje.


– Trenutačna komunikacija zadarskih političara zapravo je jedan veliki folklor usmjeren ka što većem problematiziranju donošenja proračuna, ali i istovremenom prepucavanju među političkim suparnicima. Je li to samo puko prepucavanje ili uvod u nove izbore tek trebamo vidjeti, zaključio je Marcelić.