Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

KODEKS

Za Etičko povjerenstvo Županije javilo se samo šestero građana

Autor: Marina Vlakić

10.12.2022. 15:05
Za Etičko povjerenstvo Županije javilo se samo šestero građana

Foto: Arhiva ZL/Marin GospićIako žele da u Etičko povjerenstvo uđu »osobe nedvojbenog javnog morala i iznimnog ugleda«, Zadarska županija teško da će sastaviti ovo važno radno tijelo koje mora provjeravati etičnost vijećnika. Naime, čak i nakon ponovljenog javnog poziva prijave im je poslalo tek šestero građana unatoč činjenici da je rok produljen za naknadnih mjesec dana. Prvi je poziv bio otvoren mjesec dana, što znači da se u čak 60 dana na oglas javila tek šačica ljudi.


– Na javni poziv za prijavu kandidata za članove Etičkog povjerenstva Županijske skupštine zaprimljeno je šest prijava. Prijave se upućuju na razmatranje Odboru za izbor i imenovanja koji je raspisao i provodi javni poziv za podnošenje prijedloga za članove Etičkog povjerenstva i temeljem zaprimljenih prijedloga predlaže Skupštini imenovanje predsjednika i članova Etičkog povjerenstva, stoji u odgovoru glasnogovornice Županije Vlatke Vučić Marasović.


Potvrđuje ih Županijska skupština


Kada se ova točka dnevnog reda nađe na sjednici Županijske skupštine znat ćemo koji su to građani od neupitnog morala i izuzetnog ugleda u gradu i županiji, ali i to hoće li vijećnici prihvatiti prijedloge Odbora za izbor i imenovanje s obzirom na to da mogu bitrati među svega nekoliko kandidata. Naime, pojašnjavajući uvjete javnog poziva, pročelnica Upravnog odjela za samoupravu i upravu, Milena Ikić, istaknula je važnost kriterija odabira članova ovog tijela.
– S obzirom na to da će članovi Etičkog povjerenstva procjenjivati ponašanje političara uvjet je samo da se ne bave politikom i da su osobe, kako se kaže, bez mrlje, profesionalci i korektni, tako da primamo prijave svih građana koji ispunjavaju ovaj uvjet i žele ovakav angažman. Odbor za izbor i imenovanja napravit će uži izbor kandidata koji odgovaraju ovim uvjetima i onda akt ide na izglasavanje Županijskoj skupštini s obzirom na to da Etičko povjerenstvo postaje stalno radno tijelo Županijske skupštine, izjavila je pročelnica Ikić.


Ne smiju biti članovi stranke


Iako je Županijska skupština sastavljena od različitih političkih opcija, pročelnica vjeruje kako će se procedura ispoštovati i da će postupak biti korektno proveden, a očekuje da će članovi biti birani aklamacijom. Naime, prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, sva predstavnička tijela gradova i županija dužna su donijeti Kodeks ponašanja svojih članova. Etičko povjerenstvo sastojat će se od predsjednika i četiri člana, a uvjet je da nisu članovi niti jedne političke stranke, niti da se bave bilo kakvom političkom djelatnošću.


Nakon što Odbor vijećnicima dostavi prijedloge za čelnika Etičkog povjerenstva i njegove članove, analizirat će se njihove biografije te ispitati i motiv prijave za ovo tijelo. Odbor koji će među prijavljenima izabrati najbolje čine: predsjednica Snježana Jurinić (HDZ) i članovi Nikica Čalušić (HDZ), Davor Lončar (HDZ), Ivan Matić (Most) i Ante Rubeša (Akcija mladih).


Iako im se na javni poziv odazvalo svega nekoliko građana, Županija je barem odradila prvi korak u osnivanju ovog tijela s obzirom da Zakon o sprječavanju sukoba interesa predviđa i novčane kazne za sve jedinice lokalne samouporave koje ne osnuju Etičko povjerenstvo. Naime, ako predstavnička tijela, a to su gradska vijeća i županijske skupštine, ne donesu kodeks ponašanja prijeti im novčana kazna visini od 5.000 do 15.000 kuna.