Nedjelja, 24. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ODLUKA PRED VIJEĆNICIMA

Županija se planira zadužiti za pedeset milijuna kuna

Autor: Toni Perinić

25.11.2022. 15:03
Županija se planira zadužiti za pedeset milijuna kuna

Foto: Arhiva ZLZa utorak, 29. studenog zakazana je 10. sjednica Županijske skupštine s petnaest točaka dnevnog reda. Riječ je o proračunskoj sjednici, na kojoj će raspravljati o prijedlogu proračuna za iduću, 2023. godinu, koji iznosi 1.726.153.950,00 kuna, odnosno 229.100.000,00 eura. Povećanje je to od ukupno 144,2 milijuna kuna odnosno 19,1 milijuna eura u odnosu na izmjene i dopune za 2022. godinu. Dakako, ne treba sumnjati kako će se zanimljiva rasprava povesti i oko pete točke dnevnog reda, prijedlogu odluke o dugoročnom zaduživanju Zadarske županije za financiranje kapitalnih projekata. Naime, Županija planira podignuti kredit na deset godina u iznosu od 50 milijuna kuna, odnosno 6.636.140,42 eura zbog četiri kapitalna projekta. Najveći iznos od zaduženja, čak 4,2 milijuna eura planiran je za uređenje tri nekretnine u Ulici Ivana Mažuranića gdje se u dogledno vrijeme planira preseliti sjedište Županije.


Premještaj s 13 lokacija


– Predviđa se premještaj s trinaest lokacija na području grada Zadra (ukupno 361 zaposlenih) na kojima su smješteni uredi koje koristi Zadarska županija i njenih 10 proračunskih i izvanproračunskih korisnika (Zadra Nova, AGGRA, Inovacija, Zavod za prostorno uređenje, Natura Jadera, Zavod za hitnu medicinu, Dom zdravlja ZŽ, Županijska uprava za ceste, Županijska lučka uprava, Ljekarna Zadar). Predmetnim premještajem prvenstveno se žele objediniti poslovi iz nadležnosti Zadarske županije i njenih proračunskih korisnika na jednom mjestu, čime se očekuje veća učinkovitost i bolja dostupnost svih poslova i protoka informacija prema našim sugrađanima, a čime će se omogućiti bolja i efikasnija usluga istima, stoji u obrazloženju, uz napomenu kako će se spajanjem postići značajne uštede jer se na godišnjoj razini plaća 200 tisuća eura zakupa poslovnih prostora. Oko 1,08 milijuna eura planirano je za izgradnju skloništa za napuštene i izgubljene životinje koje će se nalaziti u blizini naselja Briševo, 0,6 milijuna eura za Poljoprivredno edukacijski centar u Zemuniku, a 0,74 milijuna eura za dovršetak izgradnje dnevne bolnice Opće bolnice Zadar.


Izgradnja PEC-a u Zemuniku


– Osnovna ideja projekta Poljoprivredno edukacijskog centra u Zemuniku Donjem (PEC) je na prostoru površine oko tri hektara osnovati edukacijski centar za stručno usavršavanje i cjeloživotno obrazovanje lokalnih poljoprivrednih proizvođača. Osim edukacije, ključna aktivnost PEC-a bit će plastenički inkubator. Svrha osnivanja inkubatora je pomoć mladim obiteljskim gospodarstvima pri prelasku na proizvodnju u zatvorenom prostoru, navodie u Županiji, dok je najopširnije obrazloženje za dovršetak izgradnje objekta dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar, projekt čija je provedba zastala prije nekog vremena.
– S obzirom da je Opća bolnica Zadar, zbog probitka svih vremenskih rokova za dovršetak radova, bila prisiljena raskinuti Ugovor s izvođačem radova te je naplatila Jamstvo za uredno ispunjenje ugovora u visini od deset posto ugovorene cijene radova bez PDV-a u 2021. godini, financijskim planom za 2022. godinu procijenjena je visina radova koja je preostala za izvršenje, uzevši u obzir i stopu inflacije koja je u 2022. godini premašila sva očekivanja te je prouzročila dodatno povećanje u procjeni vrijednosti preostalih radova za izvršiti. Također, financijskim planom za 2022. predviđeno je kako će svi radovi biti dovršeni do 31. prosinca 2022. godine, što s obzirom na činjenicu kako je Ugovor o izvođenju radova s novim izvođačem radova potpisan 19. srpnja 2022. godine, s rokom izvođenja i dovršetka radova od 240 kalendarskih dana od dana uvođenja u posao, neće biti izvedivo, istaknuto je u prijedlogu odluke.


Kredit se podiže kod Erste&Steiermarkische bank d.d. Rijeka s kamatom od gotovo dva posto, a u ponudi banke se navodi kako je ukupan trošak tog kredita za Zadarsku županiju još pet milijuna kuna za kamate i naknadu. Ponuda OTP banke nije bila valjana jer se u njihovoj ponudi navodi iznos kredita od 36, a ne 50 milijuna kuna.


Zanimljivo je kako u materijalima nisu dostavljeni odgovori na vijećnička pitanja s prošlotjedne, devete sjednice, već će biti dostavljeni na jedanaestoj sjednici.