Nedjelja, 21. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Poziv za građane

Županija ponavlja natječaj za članove Etičkog povjerenstva

Autor: Marina Vlakić

09.11.2022. 11:57
Županija ponavlja natječaj za članove Etičkog povjerenstva

Foto: Arif SitnicaS obzirom da je 31. listopada istekao rok za podnošenje prijava građana koji žele biti članovi Etičkog povjerenstva, u Županiji smo provjerili koliko se ljudi odazvalo njihovu pozivu. Naime, Zakon o sprječavanju sukoba interesa predstavnička tijela gradova i županija obvezuje na donošenje Kodeksa ponašanja svojih članova, zbog čega je i Zadarska županija 7. listopada objavila Javni poziv za prijavu kandidata za članove Etičkog povjerenstva Županijske skupštine.


Kako nam je pojasnila pročelnica Upravnog odjela za pravne i zajedničke poslove, Milena Ikić, Etičko povjerenstvo sastojat će se od predsjednika i četiri člana, a birat će ih vijećnici Županijske skupštine na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja. Povjerenstvo će biti sastavljeno od, kako je u natječaju navedeno, »osoba nedvojbenog javnog morala i iznimnog ugleda u Zadarskoj županiji«, a uvjet je da ne smiju biti članovi niti jedne političke stranke, niti se baviti bilo kakvom političkom djelatnošću.


Članovi posebnog ugleda


Međutim, provjerom u Županiji, saznajemo da će javni poziv ponoviti, a rok produljiti za čak tri tjedna.
– Nakon rasprave o provedenom javnom pozivu Odbor za izbor i imenovanja Županijske skupštine Zadarske županije je jednoglasno zaključio ponoviti Javni poziv s dodatnim rokom za prijavu – do kraja studenog 2022. godine i to zbog važnosti osnivanja i rada ovog radnog tijela čiji se članovi prvi put imenuju, stoji u odgovoru glasnogovornice Vlatke Vučić Marasović.


Odaziv na Javni poziv očito nije bio očekivan te se ponavlja natječaj za tijelo čiji članovi moraju biti od posebnog ugleda, a uvjet je i da se ne bave politikom. A takvih u županiji nema baš puno te javnost još od najave osnutka ovog povjerenstva s podozrivošću gleda na ovaj postupak. Naime, i pročelnica Upravnog odjela za pravne i zajedničke poslove, Milena Ikić, kazala nam je da prvi put objavljuju ovaj poziv te se nadaju dobrom odazivu građana na javni natječaj, a koj bi trebali biti »osobe bez mrlje«. No, odaziv je zacijelo loš iako bi članovi Povjerenstva imali i novčanu naknadu.


Naime, imena prijavljenih kandidata moraju se obznaniti na zadnjoj sjednici Županijske skupštine u prosincu, nakon čega će se sazvati sjednica Odbora za izbor i imenovanja koji će pripremiti akt za Županijsku skupštinu. Javni poziv nije ograničen na određene kategorije profesija kandidata, već je glavni kriterij da su nedvojbenog javnog morala i da u svojoj okolini uživaju izniman ugled.


Kazne za nedonošenje Kodeksa ponašanja


– S obzirom na to da će članovi Etičkog povjerenstva procjenjivati ponašanje političara uvjet je samo da se ne bave politikom i da su osobe, kako se kaže, bez mrlje, profesionalci i korektni, tako da primamo prijave svih građana koji ispunjavaju ovaj uvjet i žele ovakav angažman. Odbor za izbor i imenovanja napravit će uži izbor kandidata koji odgovaraju ovim uvjetima i onda akt ide na izglasavanje Županijskoj skupštini s obzirom na to da Etičko povjerenstvo postaje stalno radno tijelo Županijske skupštine, izjavila je pročelnica Ikić koja smatra kako će se procedura ispoštovati te da će postupak biti korektno proveden.


– Po meni nema razloga da se ne izglasuju članovi i predsjednik Povjerenstva, a bilo bi dobro da tu imamo i aklamaciju, kazala je Ikić, no tek treba vidjeti hoće li se i tko javiti na idući Javni poziv Županije, kao i to hoće li se vijećnici uopće moći usuglasiti oko izbora članova Povjerenstva.


Osim Županijske skupštine i Grad Zadar uskoro će morati osnovati Etičko povjerenstvo. Naime, Zakonom o sprječavanju sukoba interesa predviđene su i novčane kazne za sve jedinice lokalne samouporave koje to ne učine. Ukoliko predstavnička tijela, a to su gradska vijeća i županijske skupštine, ne donesu kodeks ponašanja prijeti im novčana kazna visini od 5.000 do 15.000 kuna.