Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sastanak u Ninu

Za Ciglanu Nin planirana ugostiteljsko-turistička namjena

Autor: Marina Vlakić

31.08.2023. 09:42
Za Ciglanu Nin planirana ugostiteljsko-turistička namjena

Foto: Luka JeličićU Gradskoj upravi Nina jučer je održan sastanak gradonačelnika Emila Ćurka i predstavnika Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Uprave za državnu imovinu, u čijem su vlasništvu nekretnine. Gradonačelnik Emil Ćurko nakon sastanka je državnu tajnicu Sanju Bošnjak te ravnateljicu Uprave za državnu imovinu Ivane Pintar odveo na sporne lokacije koje Grad želi urediti kako bi konačno bile privedene najboljoj mogućoj svrsi za građane Nina.


– Upravo obilazimo teren, a zaključke o Ciglani i bivšoj vojarni Šepurine donijet ćemo naknadno kada predstavnici Ministarstva i Uprave za državnu imovinu sve analiziraju, kazao nam je Ćurko na čiji su poziv predstavnici Ministarstva i došli u Nin.


Naime, sastanak je rezultat dugogodišnjih apela Grada Nina Vladi da se problem ovih prostora riješi, s obzirom da su i Ciglana i bivša vojarna Šepurine veliki ekološki problemi, ali i prostori koji predstavljaju opasnost za građane.


Ugostiteljsko-turistička namjena
Naime, u Gradu su već istaknuli kako se Ciglana Nin nalazi u djelomičnom vlasništvu države te da su na tom prostoru danas tek ruševni ostaci bivše Tvornice opeka Branko Štulić, koja je s radom prestala još početkom 80-ih godina prošlog stoljeća. Tako je i Gradsko vijeće Nina više puta upozorilo kako ovaj devastirani prostor predstavlja opasnost za sigurnost i zdravlje stanovništva. Problem je tim veći jer je, kao i bivša vojarna Šepurine, pretvoren u ilegalno odlagalište, zbog čega su u Gradu Ninu zaključili kako ovakva situacija odražava inertan stav i nebrigu države naspram vlastite imovine.


Uoči sastanka, u Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine su nam pojasnili kako s Gradom Ninom međusobno surađuju da bi se navedeni prostor priveo namjeni, a u skladu s Urbanističkim planom uređenja stambene i turističke zone na području bivše Ciglane planirana je ugostiteljsko-turistička namjena. U preostalom dijelu planirano je uređenje površina naselja, odnosno stambene i mješovite pretežno stambene namjene, javne i zaštitne zelene površine, površine sportsko-rekreacijske namjene, površine infrastrukturnih sustava te ugostiteljsko-turistička namjena, odnosno kamp.