Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Opasnost za građane

Zbog Ciglane i Šepurina u Nin dolaze predstavnici Ministarstva

Autor: Marina Vlakić

29.08.2023. 08:59
Zbog Ciglane i Šepurina u Nin dolaze predstavnici Ministarstva

Foto: Luka Jeličić»Nemjerljivo je nezadovoljstvo gradskih službi i građana Nina kojima su nekretnine oduzimane za izgradnju navedene tvornice opeka, a danas nakon pola stoljeća u najatraktivnijem dijelu svoga grada, prisiljeni su nemoćno gledati ruglo devastiranog prostora, kojemu se i turisti, koji posjećuju ovaj povijesno-turistički biser te kolijevku hrvatske države, ne mogu načuditi«, stoji u izvještaju s jedne od sjednica Gradskog vijeća Nina na kojemu se raspravljalo o dvije vrlo važne, a za građane i opasne, nekretnine na području grada, Ciglane Nin i bivše vojarne Šepurine.


No, višegodišnji apeli Vladi da se problem ovih prostora riješi konačno su urodili plodom. U Nin ovoga tjedna stižu predstavnici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Uprave za katastar i državnu imovinu, s obzirom da su obje nekretnine u vlasništvu države. Cilj sastanka je, kako saznajemo u Ministarstvu, dogovoriti najbolje rješenje za građane Nina kojim bi se ove dvije nekretnine privele svrsi.


U Ministarstvu čak naglašavaju kako po ovom pitanju već surađuju s Gradom Ninom, no sudeći prema izvještajima sa sjednica Gradskog vijeća, i gradonačelnik Emil Ćurko i vijećnici, a osobito građani, ogorčeni su stanjem Ciglane i Šepurina. Sastanak u Ninu ovu bi situaciju trebao promijeniti.


Turističko naselje
– Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Grad Nin međusobno surađuju kako bi se navedeni prostor priveo namjeni. Naime, u skladu s Urbanističkim planom uređenja stambene i turističke zone »Bivša ciglana«, na području unutar obuhvata plana, na prostoru bivše ciglane i kontaktnog prostora planirana je ugostiteljsko-turistička namjena (T2-turističko naselje), a u ostalom dijelu obuhvata plana planiran je razvoj i uređenje površina naselja (stambene i mješovite-pretežno stambene namjene, javne i zaštitne zelene površine, površine sportsko-rekreacijske namjene, površine infrastrukturnih sustava i ugostiteljsko-turistička namjena T3 kamp). Prema javnim dostupnim informacijama Odluka o donošenju Izmjena i dopuna predmetnoga plana donesena je 6. lipnja 2023. godine te je objavljena u Službenom glasniku Grada Nina, br. 8/23, od 7. lipnja 2023. godine, stoji u odgovoru Ministarstva.


U rubnom dijelu Nina uz obalu nalazi se prostor bivše ciglane


– Vezano uz problematiku bivše tvornice opeke te bivše vojne nekretnine Šepurine, predstavnici Ministarstva i Grada održat će sastanak u skorije vrijeme radi utvrđivanja stanja i određivanja mjera potrebnih za uklanjanje opasnosti i sprječavanja nastanka šteta, kao i radi definiranja potrebnih radnji u svrhu stavljanja u funkciju nekretnina na području grada Nina koje su u državnom vlasništvu, kazali su nam u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.


Državno vlasništvo


Naime, svih ovih godina Grad Nin ne može ništa napraviti jer je riječ o državnom vlasništvu, a kako se koji ministar promijeni, rješavanje ove problematike opet kreće ispočetka. Za Nin bi idealno rješenje bilo i Ciglanu i vojarnu Šepurine dati u vlasništvo Gradu Ninu kako bi ove prostore konačno prenamijenio i spasio ih od urušavanja. Tako se još na sjednici Gradskog vijeća prošle godine najviše raspravljalo upravo o prostoru bivše vojarne Šepurine i Ciglane Nin.


– Kompleks vojarne u potpunosti je devastiran i pretvoren u nelegalni deponij. Prije devastacije Grad Nin je dugi niz godina pokušavao aktivirati navedeni prostor prema njegovoj planiranoj namjeni u čiju se svrhu čak i osnovala tvrtka Aenona d.o.o., a koja je imala za zadaću revitalizirati navedeni kompleks. Nažalost, državne institucije u čijem je vlasništvu prostor vojarne Šepurine za sve gradske aktivnosti i prijedloge nisu imale sluha, za što kao posljedicu danas imamo devastirani prostor za čiju bi sanaciju trebalo izdvojiti višemilijunske iznose, navedeno je u izvještaju za bivšu vojarnu Šepurine.


Devastirane ruševine


Što se tiče Ciglane Nin, za jedan od najvažnijih problema na području grada Nina istaknuto je kako se nalazi u djelomičnom vlasništvu države te da su na tom prostoru danas tek ruševni ostaci bivše tvornice opeka Branko Štulić, koja je s radom prestala još početkom 80-ih godina prošlog stoljeća. Gradsko vijeće Nina navelo je kako navedeni prostor danas predstavlja opasnost za sigurnost i zdravlje stanovništva te je, poput kompleksa Šepurine, također pretvoren u ilegalno odlagalište, te odražava inertan stav i nebrigu države naspram vlastite imovine.


Prostor bivše vojarne Šepurine sustavno se devastira više od 20 godina


– Nemjerljivo je nezadovoljstvo gradskih službi i građana Nina kojima su nekretnine oduzimane za izgradnju navedene tvornice opeka, a danas nakon pola stoljeća u najatraktivnijem dijelu svoga grada, prisiljeni su nemoćno gledati ruglo devastiranog prostora, kojemu se i turisti, koji posjećuju ovaj povijesno-turistički biser te kolijevku hrvatske države, ne mogu načuditi, stoji u zaključku 8. sjednice.


Gradonačelnik Emil Ćurko kaže kako će o svemu ovome detaljno informirati predstavnike Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te državnu tajnicu Uprave za katastar i državnu imovinu jer se problem ovih nekretnina, upravo zbog sigurnosti za građane, hitno treba početi rješavati.


Nakon sastanka u Ninu, znat će se je li konačno dogovoreno rješenje za Ciglanu Nin i bivšu vojarnu Šepurine, a prije svega hoće li se država doista odreći ovih nekretnina i dati ih na upravljanje Gradu Ninu.


Ćurko: Trebaju ih dati na upravljanje Gradu Ninu


– Predstavnici Ministarstva i Uprave za katastar i državnu imovinu dolaze na moj poziv jer sam im naglasio kako i bivša vojarna Šepurine i Ciglana Nin predstavljaju opasnost za ljude i okoliš. Problem je ovo koji već godinama pokušavamo riješiti, što se konačno mora učiniti, i to na način da se nekretnine daju na upravljanje jedinici lokalne samouprave. Prije toga, država bi ovaj prostor trebala očistiti i Grad Nin će onda na najbolji mogući način njim upravljati. Po meni je jako važno da se ovakve nekretnine ili prostori i inače daju na upravljanje jedinicama lokalne samouprave kako bi s izbjegli zastoji do kojih dolazi kada se mijenjaju rukovodstva u ministarstvima, poručuje gradonačelnik Emil Ćurko.