Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

37 C°

Radnici na suncu

Vrućina je paklena, ali raditi se mora

Autor: Iva Bucić

20.07.2023. 13:44
Vrućina je paklena, ali raditi se mora

Foto: Arif SitnicaIako građani očajnički traže načine za bijeg od sunca i visokih temperatura, radnici na otvorenom nemaju izbora nego raditi. Tako je i na zadarskoj rivi, na kojoj tridesetak radnika, unatoč paklenoj vrućini, privodi kraju građevinske radove.


Češće pauze


– U završnoj smo fazi, radovi su sada u punom jeku. Topimo se na ovoj vrućini, ne znam ni sama kako uspijevamo, smije se Milena Katičin, pomoćnica glavnog inženjera gradilišta na rivi.


Ona bar povremeno može pobjeći sa sunca, jer dio poslova može obavljati u zatvorenom. No i unutra je, kaže, pakleno vruće, ali posao je takav, radovi se moraju privesti kraju.
– Držimo se hlada koliko možemo. Dečki obave koliko mogu, pa kad baš ugrije sklone se u sjenu. Spašava nas onaj tamo fafarikul i gradske špine koje su postavili tu po parku, tako da uvijek ima svježe vode. Imamo mi i frižider, pa su radnicima uvijek na raspolaganju hladni napitci, kaže Katičin.


Pomoćnica glavnog inženjera objašnjava nam da se u ovakvim uvjetima ponešto mijenja tempo rada. Radi se, kaže, nešto duže, a pauze su češće nego inače.


– Dajemo sve od sebe da završimo posao i da se maknemo što prije, to nam je svima u interesu. Sada se obavlja najteži dio fizičkog rada, montaža kamena. Naime, svaki se kamen mora ručno dignuti i spustiti na mjesto. Ovo je bilo neizbježno da se sada obavlja najgori dio posla, uvjetovani smo rokovima. Ali sve ide po planu, zadovoljni smo i stići ćemo sve na vrijeme, govori Katičin.


»Možemo se baciti u more«


– Vruće je, ali navikli smo. Pijemo puno vode i sklonimo se u hlad kad možemo. U ovakvim uvjetima imamo više pauza nego inače, pa izdržimo. Dobro je zasad, na rivi smo, pa ako baš zatreba uvijek se možemo baciti u more, kazuje građevinski radnik Skhodran Gashi, bivši kosovski reprezentativac u košarci.


Osim radnika na gradilištima, i mnogi drugi radnici nemaju drugog izbora nego pretrpjeti vrućinu. Lara, koja zarađuje dijeleći letke, kaže da ni njoj nije lako izdržati ljetne vrućine.


– Vruće je stvarno, nije lako izdržati. Dobro je kad možemo pobjeći u hlad. Maknemo se mi sa sunca, pomičemo se za hladom, ali ne može se pobjeći od vrućine. Zato i radimo u dvije smjene, ujutro od 10 do 12 i navečer od 18 do 20 sati. Navečer je lakše, a najgore je u podne sjesti u vruć auto kad treba ići kući, kaže Lara Kovačević.