Srijeda, 22. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

"DOMU MOM"

Veliki domoljubni koncert dolazi u Zadar

Autor: Portal ZL

14.01.2024. 09:30
Veliki domoljubni koncert dolazi u Zadar

Foto: Laudato TV

Prvi veliki koncert domoljubne glazbe koji je održan u organizaciji Laudato TV-a oduševio je zajedništvom, a jednim srcem kucalo je jučer  svih 18.500 posjetitelja u Areni Zagreb. Pozornicom najveće dvorane u zemlji prošlo je 25 izvođača, redom poznatih imena hrvatske glazbe, a ukupno 150 glazbenika izmjenjivalo se na bini u obliku slova ‘V’, simbola pobjede.


Foto: Laudato TV


Samo tri mjeseca prošlo je od ideje do realizacije koncerta koji se pokazao pravim festivalom domoljubne glazbe. Okupljeni su imali prilike poslušati dobro poznate pjesme ispjevane domovini u koje je udahnut nov život i u novim izvedbama koje je glazbeno pratio orkestar pod ravnanjem Ante Gele. Stihovi koji su bodrili i hrabrili ljude u najtežim trenucima hrvatske povijesti, kao i one pjesme koje su nas ispunjale ponosom i srećom u radosnim trenucima orili su se Arenom tijekom trosatnog koncertnog spektakla.


Posebno su oduševile izvedbe hrvatske himne u izvedbi članica zbora ‘Zvjezdice’, plesna točka završno kolo iz opere ‘Ero s onoga svijeta’ i zajednička završna izvedba pjesme ‘Moja domovina’. Na početku koncerta, koji je održan na 32. obljetnicu međunarodnog priznanja RH od Svete Stolice, molitvu za Hrvatsku predmolio je apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua. Uslijedila je pjesma ‘Zdravo djevo’ u izvedbi Vokalista trogirske katedrale.


Foto: Laudato TV


25 izvođača


Publiku je za nastavak domoljubnog koncerta podgrijala Klapa ‘Sv. Juraj’ HRM pjesmom ‘Ratnici svjetla’, a Dražen Žanko otpjevao je svoju legendarnu ‘Od stoljeća sedmog’. Slavonske zvuke donijeli su ‘Najbolji hrvatski tamburaši’ otpjevavši ‘Croatio, ponosna u duši’ i ‘Živila Hrvatska’, ‘Suzu za zagorske brege’ publika je u glas otpjevala s Adalbertom Turnerom Jucijem dok su ponos Like branili Ana Žagar i Ličke drvosječe pjesmama ‘Košulja’ i ‘Lička kapa’. Pjesmu ‘Dajem ti srce’ otpjevala je ženska klapa Cesarice, a Arenom se orila ‘To je tvoja zemlja’ u izvedbi Đanija Stipaničeva koji je otpjevao i ‘Kome bi šumilo more moje sinje’ u pratnji Klape Cambi.


Publiku je oduševila ‘Zemlja dide mog’ koju je svirajući na bijelom klaviru otpjevala Meri Cetinić. ‘Ne damo te pismo naša’ izveo je Tomislav Bralić i klapa Intrade koji su razgalili posjetitelje pjesmom ‘Croatio, iz duše te ljubim’. Uz pratnju supruga Joška Banova Zorica Kondža je otpjevala pjesmu ‘Bodulska balada’, a vratila se i kasnije u programu senzacionalno izvedenom pjesmom ‘Lupi petama’. Arena je razdragano plesala tijekom drugog izlaska Klape ‘Sv. Juraj HRM’ i stihova pjesme ‘Mi smo hrvatski mornari’, a opće veselje upotpunili su vatreni efekti na sceni dok su njome nastupali Zaprešić boys.


Foto: Laudato TV


‘Opća opasnost’ je započela nastup istoimenom pjesmom te nastavila s ‘Tri rijeke’. Mladu generaciju izvođača na koncertu ‘Domu mom’ predstavljali su Iva Ajduković, Pava, Goran Orešković, Dino Petrić i Josip Palameta, a zajedno su otpjevali ‘Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj’. Kulminacija koncerta bila je u završnici tijekom nastupa željno iščekivanih imena. Dražen Zečić uz pjesmu ‘Pravi Hrvat ne umire nikada’ otpjevao je i ‘Poljubi zemlju’. Miroslav Škoro izveo je neizostavne domoljubne pjesme ‘Ne dirajte mi ravnicu’ i ‘Sude mi’. Mate Buliću je prepuna Arena skandirala nakon otpjevanih ‘Domu mom’ i ‘Moja Hercegovina’, a Tiho Orlić je oduševio s izvedbama pjesama ‘Ruža Hrvatska’ i ‘Lijepa li si’.


Foto: Laudato TV


Voditelj koncerta bio je Marin Periš koji je naglasio kako se Hrvatska pjeva i u vlastitom domu svojoj ženi, djeci, pjeva se na radnom mjestu i pjeva se poštenjem.


U spektakularnoj završnici ovog velikog koncerta organizatori su na oduševljenje publike najavili idući koncert ‘Domu mom’ koji će se održati 30.11.2024. u 20 sati u Zadru, u velikoj dvorani Krešimira Ćosića.