Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

PREDSTAVA SUVREMENOG PLESA

Uskoro premijera plesne predstave 'Kap na dlanu'

Autor: Portal ZL

17.08.2023. 21:16
Uskoro premijera plesne predstave 'Kap na dlanu'

Foto: Adina AsbeckUmjetnička organizacija Irida poziva na premijeru plesne predstave Kap na dlanu koja će se održati u utorak 22. kolovoza s početkom u 20:30 sati u DKC-u Kino u Sv. Filipu i Jakovu.


Kap na dlanu je cjelovečernja predstava suvremenog plesa koja se originalno izvodi u poluotvorenoj špilji Izvor Pećina kraj mjesta Vrana, a adaptirana je i za izvedbe u kazališnim i galerijskim prostorima.


Predstava interpretira mitološke priče i narodne običaje vezane uz vodu, s vrlo jasnom porukom: očuvanje vode kao elementa života koji je dragocjen, a nekima nažalost ograničen ili potpuno nedostupan. Plesačice utjelovljuju esencije nimfi, čuvarica vode prekrivene velom pod kojim se ocrtavaju skulpture njihovih tijela na prijelazu između mističnog i ovozemaljskog svijeta. Na izvoru čije plavetnilo prožima onoga koji mu se približi, započinje ritual nad vodom koji pročišćava, mijenja, slama i ponovno objedinjuje. Iz vrela mrmori, tek šapat se nazire. Prporuše, štrige i rusalke šuškaju pod velom prošlosti i tek krhotine otkrivaju o tajnama vode.


Foto: Adina Asbeck


Suvremena glazba
Dodir s vodom simbolizira pročišćavanje, novo rađanje, ali i promjenjivost i nestabilnost uzrokovanu prirodnom silom vode, ali i nestajanje koje je nažalost često rezultat nesmotrenog ponašanja čovjeka. Ako neodgovorno narušimo ravnotežu sustava u kojem živimo izazvat ćemo nedaće koje će nas ugušiti kao silovita poplava ili osušiti kao usahnulo stablo. Tada nam preostaje obratiti se prirodi i slušati njen dah kako bi nas pročistila i osvijestila kako nismo sami, već da smo tu zajedno i živimo u neizbježnoj simbiozi.


Djelo je inspirirano izvorom, onog koji nosimo duboko u sebi a stariji je od nas samih. Voda je ta koja nas spaja, kruži u nama i oko nas od pamtivijeka, utkana u kretanje, ponašanje i izraz tijela. Mjesto je susreta, oaza ovozemaljskim i mitološkim bićima, kruži u čovjeku, prolazi zemljom, povezuje, obnavlja, pokreće, iscjeljuje, rađa novi život, provlači se kroz priče i pjesme, teče, preokreće i stvara pokret. Voda je spona između čovjeka i života, prostor sjećanja i stvaranja. U njoj nastaje život i uz nju raste, izvorište je našeg nasljeđa u prošlom, sadašnjem i budućem vremenu.


Autorska glazba u predstavi je izričito suvremena, ali sadržava i fragmente melosa tradicijske pjesme koja je inspiracija za apstrahiranje staroslavenskog narodnog običaja zvan Dodolica ili Prporuša, a koji služi za prizivanje kiše koja će zaustaviti sušu, obnoviti polja, obogatiti vodene izvore i omogućiti život.


Produkcija: Umjetnička organizacija Irida 2023.


Izvedba i koreografija: Anđela Bugarija, Kristina Lisica, Lucija Mikas


Glazba: Ivar Roban Križić


Dramaturška podrška i scenski pokret: Isolte Avila


Tehničar za svijetlo i zvuk: Leon Barčić


Svjetlosna instalacija: Zoran Maksan


Autorica i ko-autorica projekta: Lucija Mikas i Anđela Bugarija


Premijera: 22.8.2023., DKC KINO Sv. Filip i Jakov; Trajanje: 40 min.


Foto: Adina Asbeck