Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

POSTIGNUT NAPREDAK

Četrnaestogodišnja Ena Škoda napokon može stajati na lijevoj nozi

Autor: Matea Guzalić

17.08.2023. 16:48
Četrnaestogodišnja Ena Škoda napokon može stajati na lijevoj nozi

Foto: Luka Jeličić



U svojoj neumornoj borbi za zdravlje četrnaestogodišnja Ena Škoda iz paške Povljane suočila se s brojnim izazovima koje niti jedno dijete ne bi trebalo doživjeti. Od rođenja je ta hrabra djevojčica suočena s bolešću propadanja potkoljenične kosti, neurofibromatoze tipa 1 i pseudoartroze, koja ju je dovela do čak dvadeset i tri operacije. Unatoč izuzetnoj hrabrosti i volji, Enina obitelj se sada nalazi na rubu iscrpljenosti, financijski i emocionalno.


Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je pokrio veći dio troškova operacija koje su bile neophodne za Enino liječenje. Međutim, neki od skupocjenih lijekova i česte kontrole u Švicarskoj su izazov s kojim se suočavaju Enini roditelji, Marino i Ivana. Kontrolni pregledi i tretmani izvan Hrvatske zahtijevaju dodatna financijska sredstva koja Enina obitelj, unatoč svim naporima, jednostavno više ne može priskrbiti.


Ena Škoda, Foto: Luka Jeličić


Prikupljanje donacija


– Prikupljeni novac putem donacija predstavljao bi značajno olakšanje za našu financijsku situaciju. Ta sredstva bila bi usmjerena prema pokrivanju putnih troškova i smještaja, što smo dosad sami financirali, ali se suočavamo s velikim izazovima u tom području. Potrebna nam je pomoć, svaka donacija je dragocjena. Svatko tko ima volju i mogućnost da uplati i podrži, dobrodošao je. U ovoj situaciji svaka gesta pomoći dolazi iz srca i znači nam puno, kazao je Enin otac Marino te dodao da je u ovom trenutku njezino zdravstveno stanje stabilno, no i dalje se nalaze u neizvjesnosti.




– Trenutačno zdravstveno stanje naše Ene, nakon što je prošla kroz 23 operacije, je stabilno. Možemo reći da se nalazi negdje između najboljeg i najgoreg, u nekoj vrsti sredine. Posljednja kontrola koja je obavljena 7. srpnja donijela je pozitivne rezultate, što je bilo ohrabrujuće. Sljedeći kontrolni pregled zakazan je 1. rujna, također u Švicarskoj. U neizvjesnosti smo, ali nadamo se istom rezultatu kao i na prošloj kontroli, izjavio je Marino, dok je majka Ivana istaknula da Ena napokon može stajati na lijevoj nozi.


– Enina posljednja operacija bila je prije nekoliko mjeseci te je uključivala čišćenje dijela kosti te upotrebu koštanog cementa. Rezultat ove operacije je postao vidljiv na zadnjoj kontrolnoj provjeri u srpnju, koja je pokazala zadovoljavajući napredak. Dakle, Ena do prije nekoliko mjeseci nije bila u mogućnosti stajati na svojoj lijevoj nozi, koristila je hodalicu ili invalidska kolica. Međutim, zahvaljujući posljednjem postignutom napretku, liječnik joj je dozvolio da stoji na lijevoj nozi, a ona se od tad preporodila. No, važno je napomenuti da se oporavak u Eninom slučaju razlikuje od uobičajenog procesa zarastanja. Bolest s kojom se Ena suočava zahtijeva strpljenje, jer se zarastanje kosti događa postupno i sporo, kazala je Ivana.


Foto: Luka Jeličić


Bolest zahtijeva strpljenje


Ena se s ovom bolešću nosi od samog rođenja, a dijagnoza joj je postavljena kad je imala samo tri mjeseca. Ova bolest, nažalost, može dovesti do ozbiljnih posljedica, uključujući i mogućnost amputacije noge. No, četrnaestogodišnja Ena ne gubi nadu te je uspješno završila osmi razred nakon čega je upisala program likovne umjetnosti i dizajna pri ŠPUD-u u Zadru.


– Upisala je taj smjer jer je u skladu s njezinim zdravstvenim mogućnostima, te smatramo da je to najbolja škola za nju. Ona baš i ne može pohađati praksu i slične stvari, tako da joj ova škola, u kojoj se dosta uči na računalima, pruža optimalno okruženje, rekao je Marino dodajući da je prijevoz do škole i nazad još jedan problem oko Eninog obrazovanja.


– Trenutačno se trudimo pronaći rješenje za prijevoz do škole i natrag. Nadamo se podršci Ministarstva, ali dok ne dobijemo potvrdu, to pitanje ostaje otvoreno. Možda postoji opcija praćenja nastave online, ali to je nešto što ćemo morati dodatno dogovoriti sa školom. Bez obzira na sve, borit ćemo se za Enino obrazovanje. Nažalost, ja nemam mogućnost svakodnevne vožnje do Zadra i nazad jer imam posao u Povljani. Radim u Čistoći koja mi omogući slobodne dane kad god su potrebni zbog Eninog zdravlja, bilo za kontrole ili druge medicinske potrebe. Izuzetno sam zahvalan toj firmi jer ne bi svaka bila tako susretljiva i puna podrške, zaključio je Marino.


Više o Eni možete vidjeti na Facebook stranici »Pomozimo Eni Škodi da prohoda«, a svi ljudi dobre volje mogu pomoći Eni putem uplate na broj računa njezine majke.


Ivana Škoda HPB banka: Iban:HR8223900013211653263 Donacije za Enu Škoda. Donacije iz inozemstva na devizni račun: Ivana Škoda HPB banka: Iban:HR8223900013211653263 SWIFT/BIC: HPBZHR2X Donacije za Enu Škoda.


Marino Škoda, Foto: Luka Jeličić