Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

VELIKA GOSPA

U Perušiću Benkovačkom pjesnici iz raznih krajeva Hrvatske i BiH

Autor: Iva Bucić

17.08.2023. 18:02
U Perušiću Benkovačkom pjesnici iz raznih krajeva Hrvatske i BiH

Foto: Osobna arhivaU Perušiću Benkovačkom, ispred drevnog zdanja, Crkve sv. Jurja iz 11.stoljeća održana je tradicionalna 15. Večer duhovne poezije i to u čast Majke Božje koja je ujedno i zaštitnica župe Perušić.


– Da bi još više uveličali blagdan Velike Gospe, ovdje nam dolaze pjesnici iz raznih krajeva Lijepe Naše, kao i iz susjedne Bosne i Hercegovine, kazao nam je inicijator i organizator ove Večeri, umjetnički fotograf i pjesnik, Branko Antunović iz Perušića. Sa svojim pjesničkim uradcima sudjelovalo je 17 pjesnika.


Blagoslov pjesnika


Večeri je kao i obično, prethodila sveta misa u župnoj crkvi Uznesenja BDM, koju je predvodio don Igor Ikić, koji je i pjesničkim obolom doprinio ljepoti ove večeri. Na samom početku, minutom šutnje odana je zahvalnost i poštovanje pjesnicima koji su dali svoj doprinos realizaciji – don Nedjeljko Zubović iz Paga, akademik prof. pok. Ivan Golub iz Zagreba i akademik prof. pok. Fabijan Lovrić iz Knina. Nazočnima se obratio dogradonačelnik Benkovca Tomislav Klarica. Ne skrivajući svoje zadovoljstvo, između ostalog je kazao kako Grad Benkovac ovo događanje uvijek podržava, a tako će biti i u budućnosti. Večer je otvorila mlada violinistica iz Poličnika, Ivana Anastasija Barjašić i to skladbom od Sergeja Rahmanjinova.
Svoju poeziju su kazivali članovi DHK Zagreb, DHK Herceg Bosne Mostar i članovi Udruge Likovno knjižene unije »Vlaho Bukovac« Split: Neno Bačalić, Mladen Baraba, Vanja Dulčić, Zlatka Franković, Don Igor Ikić, Marija Ivoš, Slavica Maričić, Danijela Martinović, Višnja Modrić, Milena Mujezin, Ana Ojdanić, Veronika Stanić Tomić, Ante Nadomir Tadić Šutra, Rada Vrančić, Don Jure Zubović. Dok je od pjesmu profesora Ivana Goluba pročitao Branko Antunović, pjesmu Kristine Kordić čitala je Ljiljana Jerončić, a Vlatka Mojića čitao je Željko Modrić. Program je vodio poznati kninski pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra. Članovi »Vlaho Bukovac« taj su dan predstavili i izložbu u galeriji Zavičajnog muzeja Benkovac, a u 19 sati svi su došli na pjesničku Večer u Perušić.


Foto: Osobna arhiva


Zahvala


Prije kraja programa, domaćin Branko Antunović se zahvalio svima koji su na bilo koji način potpomogli ovu Večer.


– Da bi se uopće ova Večer mogla održati najprije bi se zahvalio našem župniku don Darku Marušiću, Gradu Benkovcu na velikoj potpori, prof Mili Mariću, višem savjetniku za društvene djelatnosti pri Gradu Benkovcu, direktoru TZ »Ravni kotari« Benkovac, Vanji Čvrljku, ravnatelju Zavičajnog muzeja Benkovac, prof Marinu Ćurkoviću, Vinku Pajiću, Marinu Ćurkoviću (Darija), Juri Zrilića, Ravnokotarskim vinarima, Tomislavu Glaviću i Željku Vrsaljku iz Nadina, Zlatku Kaštelancu iz Polače, Šimi Šimića i Branku Guzića iz Varoša Guzića. Posebnu zahvalnost upućujem župljankama župe Perušić i članicama Udruge likovno književne unije »Vlaho Bukovac« Split koje su velikodušno svojim marljivim rukama, pripremile razne poslastice, a na stolu se našao i tradicionalni poljički soparnik, kojeg su donijeli »Bukovci«, istaknuo je Antunović. Također se zahvalio i svim promotorima ovog lijepog događanja. Veselo druženje nastavilo se uz domjenak pod starom murvom.


Foto: Osobna arhiva