Petak, 1. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

UMJETNOST

Zadarska umjetnica Silvijana Dražović u Kneževoj palači predstavila novu izložbu

Autor: Đurđa Baljak

17.08.2023. 17:47
Zadarska umjetnica Silvijana Dražović u Kneževoj palači predstavila novu izložbu

Foto: Luka JeličićU Edukativnoj dvorani Kneževe palače zadarska slikarica Silvijana Dražović predstavila je izložbu sa simboličnim naslovom »Silvijana – For Women«. Izložbu je otvorio likovni kritičar Lovro Rumora koji autoricu izložbe naziva »Mozartom među slikarima«.


– Prateći radove slikarice Silvijane Dražović primjećuje se težnja ka sažimanju motiv portreta i smanjivanje sadržaja na platnu. To otvara prostor koncentraciji na simbolizam i mitski govor bojama i pogledima. Od mirnih podloga bez perspektive i volumena ostaje dominantan crtež, koji se kristalno jasnim linijama i geometrijskim plohama stvara zadivljujući ritam boja. Portrete stavlja na nadrealnu trodimenzionalnost koji ponekad podsjećaju na Modiglianijevu prezentaciju, ali oni su otišli puno dalje u snoviđenja beskrajne mašte koju slikarica hvata u grozničavom radu, piše u katalogu Rumora te zaključuje kako je autorica »majka rađalica simboličkog, mističnog i vanzemaljskog portreta«. Rumora prati njezin rad godinama, a kako ističe, njezin stil je decentan i koherentan.


– Ima jedan poseban, decentan stil, koji se rijetko može vidjeti kod današnjih umjetnika čiji je izraz nerijetko apstraktan. Ona se igra s različitim simbolima gdje kao magijska osoba uz predan rad stvara efekte koji čine snažnu dinamiku. Kada pogledate njezine likove djevojaka ili, pak, životinja to nisu uobičajeni prikazi. Njezine slike su koherentne i zatvorene, odnosno njezin stil je završen, istaknuo je Rumora, dok je autorica Dražević dodala kako u rujnu planira otvoriti još jednu izložbu prodajnog karaktera, a sva prikupljena sredstva će biti namijenjena za djecu u OB Zadar. Izložba je otvorena do 31. kolovoza, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.


Foto: Luka Jeličić


Silvijana Dražović, Foto: Luka Jeličić