Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Uspjeh srednjoškolaca

Učenici EBTŠ ostvarili plasman na Državno natjecanje WorldSkills u disciplini „Tajničko poslovanje“

Autor: Portal ZL

20.03.2023. 16:22
Učenici EBTŠ ostvarili plasman na Državno natjecanje WorldSkills u disciplini „Tajničko poslovanje“

Foto: EBTŠOve godine učenici Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, Zadar sudjelovali su na tri  WorldSkills međužupanijska izlučna natjecanja, u kategorijama „Poduzetništvo“, „Tajničko poslovanje“ i  „Prodavač“, od kojih je čak dva organizirala Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola, Zadar.


Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola, Zadar organizirala je 10. ožujka WorldSkills međužupanijsko izlučno natjecanje u kategoriji: „Tajničko poslovanje“, a 17. ožujka, WorldSkills međužupanijsko izlučno natjecanje u kategoriji „Poduzetništvo“. Na natjecanju u kategoriji „Tajničko poslovanje“ na državno natjecanje plasirao se učenik Zvonimir Jurica uz mentoricu Vesnu Bulić.

Na natjecanju u kategoriji  „Tajničko poslovanje“ Dubrovačku županiju predstavljala je Lorita Pavlović iz Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik uz mentoricu Dragicu Lončar. Istarsku županiju predstavljale su Helena Jadrejčić iz Ekonomske škole Pula uz mentora Erola Ćurta i Klara Muzica iz Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina uz mentoricu Tinu Juran. Primorsko-goransku županiju predstavljala je Laura Šahinović iz Ekonomske škole Mije Mirkovića iz Rijeke uz mentoricu Sonju Doboviček te Zadarsku županiju koju je predstavljao Zvonimir Jurica iz Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar uz mentoricu Vesnu Bulić.


Upoznavanje grada


Natjecanje se sastojalo od više modula: Prijepis teksta, Komercijalni poslovi, Administrativni i operativni poslovi, Uredsko poslovanje i Korištenje MS Office paketa u radu. Nakon višesatnog zahtjevnog rada gosti su imali priliku upoznati Zadar kroz kratku šetnju gradom te posjet stalnoj izložbi u Providurovoj palači.


Prosudbeno povjerenstvo, na čelu s predsjednicom povjerenstva Antonelom Vrcić iz Rijeke, objavilo je rezultate natjecanja te se na državnu razinu WorldSkills natjecanja plasirao kandidat iz naše škole Zvonimir Jurica na čemu mu još jednom čestitamo, a odmah iza njega bila je Helena Jadrejčić iz Pule, zatim učenici iz Rijeke, Dubrovnika i Pazina.U četvrtak 16. ožujka Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola, Zadar sudjelovala je na WorldSkills međužupanijskom izlučnom natjecanju u kategoriji: „Prodavač“ koje se je održalo u Rijeci, gdje je učenica Iva Josipa Marić uz mentoricu Anticu Klarin osvojila 2. mjesto.


U petak, 17. ožujka, Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola, Zadar organizirala je WorldSkills međužupanijsko izlučno natjecanje u disciplini „Poduzetništvo“. Na natjecanju su sudjelovali učenici i mentori iz Biograda na Moru, Dubrovnika, Rovinja, Splita, Pule, Vrgorca i Zadra.


Srednju školu Biograd na moru predstavile su učenice Sara Brković i Lora Čirjak uz mentoricu Korneliju Peraić; Komercijalno-trgovačku školu Split predstavili su Matea Jurjević i Marino Glavina uz mentoricu Antoniju Slavicu; Ekonomsku školu Pula predstavile su učenice Anthea Greblo-Stari i Toni Grbin uz mentora Zorana Orbovića; Ekonomsko-birotehničku i trgovačku školu Zadar predstavile su Sara Begonja i Magdalena Dražić uz mentoricu Katijanu Rajčić; srednju školu Tina Ujevića iz Vrgorca predstavile su Ana Tolić i Valentina Ćutuk uz mentoricu Anteu Grgurinović; Ekonomsku i upravnu školu, Split predstavile su Mija Bakota i Martina Kovačević uz mentora Ivana Režića; Srednju školu Zvane Črnje Rovinj (Scuola media superiore Zvane Črnja Rovigo) predstavile su Nika Rabar i Karla Drandić uz mentoricu Silvu Pokrajac; Ekonomsku i trgovačku školu Dubrovnik predstavile su Matea Prkačin i Fei Fei Nan uz mentoricu Stanku Krile.


Natjecatelji su kroz četiri modula Poslovno planiranje, Marketinški proces, Održivi razvoj i Financiranje vodeći se krilaticom „Mi stvaramo dobre prilike“ pokazali svoje snalaženje u svijetu poduzetništva. Radeći s članom svog tima pokazali su kako ideju pretvoriti u uspješan poduzetnički pothvat i tako doprinijeti razvoju svog mjesta. Koristili su svoju inovativnost, kreativnost i raznovrsnost u tehnikama i načinima izlaganja, predstavljanja i iznošenja informacija o donesenim poslovnim odlukama. Članovima prosudbenog povjerenstva predstavili su ključne elemente svog  poduzetničkog pothvata svjesni izazova na tržištu, dokazujući  održivost svog poduzetničkog pothvata.


Omogućeno stručno usavršavanje


Za vrijeme natjecanja mentorima učenika i članovima povjerenstva omogućeno je stručno usavršavanje. U školskoj knjižnici predavanje Od ideje do realizacije: kako uspješno prezentirati poduzetnički projekt održao je izv. prof. dr.sc. Ivica Zdrilić sa Sveučilišta u Zadru, Odjel za ekonomiju.


Nakon natjecanja gosti su imali priliku upoznati Zadar uz stručno vodstvo profesora povijesti Tea Bobana kroz šetnju gradom.


Prosudbeno povjerenstvo, na čelu s predsjednicom  Suzanom Mikulić, članicom državnog prosudbenog povjerenstva, objavilo je rezultate natjecanja. Najbolji rezultat ostvarili su natjecateljice Mija Bakota i Martina Kovačević iz Ekonomske i upravne škole Split. Čestitke učenicima i mentoru na ostvarenim rezultatima! Svojim su uspjehom na izlučnom međužupanijskom natjecanju ostvarili plasman na Državno natjecanje WorldSkills Croatia 2023. koje će se održati u svibnju.Državno natjecanje WorldSkills Croatia 2023. prilika je učenicima da pokažu svoje vještine u sklopu najvećeg događaja u strukovnom obrazovanju u Republici Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe. Okupit će na jednom mjestu u Zagrebu 400 najboljih učenika strukovnih škola iz cijele Hrvatske koji će se tijekom tri dana natjecati uz pratnju i podršku mentora, u 46 strukovnih disciplina. Sudjelovat će više od 200 strukovnih škola, u prostoru većem od 14.000 m2, a i u 2023-oj očekuje se više od 10 000 posjetitelja, posebice učenika iz više od 100 osnovnih škola iz cijele Hrvatske i inozemstva.