Srijeda, 22. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

CJELODNEVNI PROGRAM

U Zadru obilježavanje 145 godina Crvenog križa u Hrvatskoj

Autor: Nina Vigan

19.10.2023. 17:00
U Zadru obilježavanje 145 godina Crvenog križa u Hrvatskoj

Foto: Luka JeličićU Maloj vijećnici doma Zadarske županije predstavljen je bogat cjelodnevni program obilježavanja 145 godina postojanja i djelovanja Crvenog križa na tlu današnje Republike Hrvatske. Ujedno, 25. listopada obilježava se i 70 godina dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvatskoj u organizaciji Crvenog križa te 30 godina od priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog društva.


Program obilježavanja ove važne obljetnice Crvenog križa predstavili su: Marina Pinjagić Telak, zamjenica izvršnog predsjednika Crvenog križa, Šime Lisica, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zadar, Marijana Senkić-Klapan, v.d. ravnateljice Znanastvene knjižnice Zadar i autori izložbe Tomislav Blažević i Mihaela Šimat.


Ideja grofice Amelije


Malo građana zna da je grad Zadar ishodište humanitarnog djelovanja, grad u kojem je i osnovan Crveni križ kakvog danas poznajemo. Sve je započelo kao ideja izuzetne žene (kojoj će se ovom prilikom odati i počast otkrivanjem spomen ploče) grofice Amelije Lantana, rođene Borelli, koja je 1878. bila prva potpredsjednica i osnivačica, Domoljubne gospojinske zadruge dalmatinske, koja je počela humanitarno djelovati po postulatima utvrđenima na međunarodnoj konferenciji 1863. godine.
– Upravo ovu dobrovoljnu udrugu gospođa iz Zadra, držimo kao početak hrvatskog Crvenog križa, kazala je Pinjagić Telak.


Bogat program započinje 25. listopada akcijom dobrovoljnog davanja krvi, koje su Zadranima već poznate. Šime Lisica je pozvao građane da se i na ovaj poseban dan odazovu pozivu i doniraju krv u prostoru Hrvatskog narodnog kazališta u vremenu od 8 do 10 sati.


– U ovoj akciji će sudjelovati maturanti srednjih škola, studenti Sveučilišta u Zadru, uspješni sportaši i glazbenici grada Zadra. Bit će to jedna velika svečanost jer samo darivanje krvi je jedan od najvažnijih programa koji Crveni križ provodi na području Republike Hrvatske, kazao je Lisica te dodao kako se 26. listopada organizira i dodjela jubilarnih priznanja darivateljima krvi, kada će se, među ostalim, dodijeliti priznanje darivatelju koji je 125 puta darovao krv.


Slikovnica, predstava, vježba


U 11:00 sati u Dječjem vrtiću Sunce predstavit će se i slikovnica »Drvo dobrih dijela« autorice Ljerke Pukec i ilustratora Svena Nemeta. –


Slikovnica je zaista prekrasna. Obuhvaća i obogaćuje sve naše projekte za djecu. Ovu slikovnicu ćemo prikazati djeci, s obzirom na to da se radi se o temi siromaštva, a želimo naučiti naše najmlađe da prepoznaju ljude u potrebi, da požele i nauče pomoći svakome u svojoj zajednici. To je izuzetno bitno i tako u budućnosti dobivamo kvalitetne humane članove društva, istaknula je Pinjagić Telak.


U 15:00 je poseban trenutak kada će se odati počast i zahvala grofici Ameliji Lantana, osnivačici Crvenog križa u Zadru, otkrivanjem spomen ploče na adresi Poljana pape Aleksandra III. 5.


Hrvatsko narodno kazalište ugostit će u 16 sati dječju predstavu »Da sam ja kontesa Dora«. Riječ je o grofici Dori Pejačević, koja je poznata hrvatska skladateljica i violinistica, ali i izuzetna žena, volonterka i humanitarka Crvenog križa koja je promicala humanost i solidarnost volontirajući u bolnici i pomažući potrebitima tijekom Prvog svjetskog rata.


Pokazna vježba održati će se u 17 sati na rivi gdje će sudjelovati sve snage hrvatskog Crvenog križa, iz cijele Hrvatske. Moći ćemo vidjeti specijalističke interventne timove Crvenog križa koji sudjeluju u kriznim situacijama i posebno obučene spasioce za posebne uvjete, stoga iz Gradskog društva Crvenog križa pozivaju građane da dođu pogledati nesvakidašnje prizore i podrže njihove timove koji su tu uvijek spremni za pomoć.


Izložba u Kneževoj


U 18:30 će se odvijati centralni događaj ove obljetnice, otvorenje izložbe »Baština humanosti u Zadru: 145 godina Crvenog križa u Hrvatskoj« u Kneževoj palači.


– Ovom izložbom nastavljamo prezentirati svoj vrijedni knjižnični fond, iz zbriki rukopisa, knjiga periodike, plakata, fotografija, zbirke razglednica, uz eksponate koje su nam ustupile kolege iz Narodnog muzeja Zadar, a koji su isto sudionici ove priče. Potkrijepili smo izložbu dokumentacijom iz Crvenog križa s ciljem da obogatimo ovu proslavu, istaknula je Senkić-Klapan.


Tomislav Blažević i Mihaela Šimat, autori izložbe, pozvali su građene da posjete izložbu u prizemlju Kneževe palače, smještenu u šest dvorana, gdje su kroz fond Znanstvene knjižnice, fundus Narodnog muzeja Zadar i Državnog arhiva, kroz arhive hrvatskog Crvenog križa i Gradskog društva Crvenog križa Zadar predstavili povijest djelovanja ovog društva. Na izložbi će biti moguće vidjeti prvi statut, spise, fotografije i rukopisnu ostavštinu Amelie Lantana.


– Tu je jedna publikacija gdje se vidi taj orden koji je njoj austrijski car Franjo Josip 1905. godine dodijelio za njezin humanitarni rad. Tih šest dvorana je popunjeno i humanošću i baštinom, svim onim što smo mogli povezati da prikažemo svu tu povijest humanitarnog djelovanja, kazao je Blažević i istaknuo kako je izložba otvorena do 8. studenog.


Nakon otvorenja izložbe održat će se svečana sjednica u Kneževoj palači, a zatim i Koncert »Baština humanosti« koji će započeti u 19:30.


– Davnih dana, u organizaciji grofice Borelli održan je humanitarni koncert gdje su se izvodila Verdijeva djela, a mi ćemo sada čuti jedan komadić Verdijevih djela u izvedbi fantastične Nele Šarić, Nele Gojanović i Grozdane Pavić, rekla je Pinjagić Telak.


U atriju Providurove palače upriličit će se i prigodni domjenak.