Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Podržavaju svoje vršnjake

Crteži školaraca uveseljavaju i djecu na liječenju u zadarskoj bolnici

Autor: Hina

19.08.2023. 09:14
Crteži školaraca uveseljavaju i djecu na liječenju u zadarskoj bolnici

Foto: Arhiva ZL»Djeca u školama za djecu u bolnicama’’ uspješan je projekt udruge Crveni nosovi klaunovidoktori kojim su, s ciljem povezivanja školaraca i djece na bolničkom liječenju, ovoga ljeta bolnice ispunili šarenim izložbama dječjih crteža i porukama podrške. Crteži školaraca ovoga ljeta uveseljavaju i djecu na liječenju u bolnicama u Zadru, Šibeniku i Splitu.


Crveni nosovi klaunovidoktori redovito donose osmijehe djeci na liječenju i pružaju im prijeko potrebnu podršku. Ovim projektom pronašli su još jedan način kako donijeti radosti i veselje djeci u bolnicama u trenutcima kada klaun nije prisutan, i to uz pomoć školaraca diljem Hrvatske.


Svrha projekta »Djeca u školama za djecu u bolnicama« uključiti je djecu izvan bolničkog okruženja u proces podrške svojim vršnjacima koji se nalaze u bolnici te se suočavaju s izazovima bolesti, objasnila je voditeljica odjela prikupljanja sredstava i komunikacija Crvenih nosova Maja Rusan.
– Povezivanje ove dvije skupine djece ima duboki utjecaj na njihov emocionalni i socijalni razvoj. Školarci postaju svjesniji činjenice da svaka osoba zaslužuje ljubaznost, podršku i prijateljstvo. Uče kako biti empatični i suosjećajni, jer se svatko može naći u teškoj situaciji.


S druge strane, djeca na bolničkom liječenju se, uz poruke i crteže svojih vršnjaka osjećaju podržano i prihvaćeno, što je iznimno važno obzirom na nedaće s kojima su se primorani suočavati. U Crvenim nosovima vjerujemo da je razvoj empatije u dječjoj dobi temelj budućnosti ispunjene međusobnim razumijevanjem i podrškom. Ponosni smo što smo ovim projektom napravili iskorak u tom smjeru, objasnila je Rusan.


U projektu je sudjelovalo 40 osnovnih škola, među kojima su i škole iz dalmatinskih gradova od Zadra pa sve do Dubrovnika. Crteži školaraca pristigli na adresu Crvenih nosova tijekom ljetnih mjeseci izloženi su na dječjim odjelima bolnica diljem Hrvatske, uključujući KBC Split, OB Zadar i OB Šibenik koje klaunovidoktori redovito posjećuju te ih ispunjavaju igrom i smijehom.


Crveni nosovi već 13 godina donose osmijehe i olakšavaju teške trenutke djeci i odraslima koji se suočavaju s bolesti i kriznim situacijama. Projekt »Djeca u školama za djecu u bolnicama« jedinstven je u dosadašnjem radu Udruge, a cilj mu je potaknuti razvoj empatije u dječjoj dobi, te učiti školarce kulturi pomaganja i ljepoti davanja. Jedino zajedno možemo graditi budućnost međusobnog razumijevanja i podrške. Crvene nosove i misiju donošenja osmijeha možete podržati i Vi svojom donacijom: doniraj.crveninosovi.hr