Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

IZLOŽBA

Baština humanosti u Zadru: 145 godina Hrvatskoga Crvenog križa

Autor: Portal ZL

16.10.2023. 13:53
Baština humanosti u Zadru: 145 godina Hrvatskoga Crvenog križa


U Zadru je 1878. godine osnovana prva dobrovoljna udruga u Hrvatskoj koja je svoje djelovanje provodila u skladu s humanim načelima i odlukama prihvaćenima na međunarodnoj konferenciji održanoj 1863. godine u Ženevi na kojoj je ujedno osnovan i Međunarodni odbor za pomoć ranjenim vojnicima (od 1876. godine nosi naziv Međunarodni odbor Crvenog križa). Te davne 1878. godine 22. listopada zadarska „Ustanova domoljubne zadruge dalmatinske od Gospodja na potporu ranjenim i bolesnim vojnicima“ prva je dobila suglasnost i odobrenje tadašnjeg Namjesništva Carevine u Zadru, tada glavnom gradu pokrajine Dalmacije u velikoj Austro-Ugarskoj Monarhiji za  Statut društva kojim je regulirano humanitarno djelovanje.


Hrvatski Crveni križ najveća je humanitarna organizacija u Republici Hrvatskoj te 22. listopada 2023. godine obilježava svoju 145. obljetnicu upravo na dan kada je u Zadru osnovana „Ustanova domoljubne zadruge dalmatinske od Gospodja na potporu ranjenim i bolesnim vojnicima“. Upravo navedeni Statut (iz 1878. godine) iz fonda Znanstvene knjižnice Zadar bio je jedan od povoda za organiziranje ove izložbe. Znanstvena knjižnica Zadar i Narodni muzej Zadar u svom bogatom fondu, odnosno fundusu čuvaju građu koja je povezana s osnivanjem i djelovanjem navedene udruge. Dio građe posuđen je iz arhive od strane Hrvatskog Crvenog križa i Gradskog društva Crvenog križa. Izložba je dio programa obilježavanja Dana europske baštine 2023. godine, a ovogodišnja tema je živa baština.


Humanost odnosno ljudskost ili čovječnost nalazi se u svima nama i utkana je kao živa baština u vrijednostima, uvjerenjima i načinima življenja koje nasljeđujemo od prošlih generacija, a koje koristimo za razumijevanje sadašnjosti te donošenje odluka za budućnost. U trezoru Znanstvene knjižnice Zadar u Zbirci rukopisa čuvaju se spisi iz ostavštine Amelie Lantane. Ova izložba je povod, podsjetnik i prijedlog da u današnje doba povezujemo prošlost sa sadašnjošću i prisjetimo se Zadranke Amelie (Ljubice) Lantane rođene Borelli koja je bila osnivačica i potpredsjednica „Ustanove domoljubne zadruge dalmatinske od Gospodja na potporu ranjenim i bolesnim vojnicima“ koja je skrbila i o ranjenicima, udovicama i ratnoj siročadi kad je 1875. godine izbio Hercegovački ustanak. Za svoj humanitarni rad je 1905. godine dobila odlikovanje tadašnjeg cara Franje Josipa I. odnosno Elizabetin orden 2. reda. Nadamo se da ova izložba s popratnim katalogom može biti dobar način prenošenja budućim generacijama u svijetu koji se brzo mijenja što sve jedna humana gesta može pokrenuti, a to je osnivanje Ustanove domoljubne zadruge dalmatinske od Gospodja na potporu ranjenim i bolesnim vojnicima u Zadru, prve preteče Crvenog križa osnovanog u Republici Hrvatskoj.
Izložba je postavljena u prigodi obilježavanja 145. godišnjice utemeljenja prve organizacije Crvenoga križa u Hrvatskoj koja je registrirana u Zadru, 70. godišnjice dobrovoljnoga darivanja krvi, 30. godišnjice priznanja Hrvatskoga Crvenog križa kao samostalnoga nacionalnog društva u sklopu Međunarodnoga pokreta Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca, 159. obljetnice potpisivanja Ženevske konvencije, 195. obljetnice rođenja Jeana Henryja Dunanta, te u sklopu manifestacije Dani europske baštine 2023.


Ova je izložba dio nacionalnoga programa svečanoga obilježavanja 145. godišnjice Hrvatskoga Crvenog križa koje je pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora.


Svečano otvorenje izložbe 25. 10. 2023. u 18:30, Kneževa palača, (II Palače/ II Palaces) Poljana Šime Budinića 3, Zadar


Izložba ostaje otvorena do 8. studenog 2023.


Organizatori izložbe:


Znanstvena knjižnica Zadar, Hrvatski Crveni križ,


Gradsko društvo Crvenog križa Zadar, Narodni muzej Zadar


Autori izložbe i kataloga: Tomislav Blažević, diplomirani knjižničar, Marijana Senkić-Klapan,


v.d. ravnatelja Znanstvene knjižnice Zadar, Mihaela Šimat, diplomirani knjižničar


Suradnici: Šime Lisica, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zadar, Hrvoje


Perica, voditelj odjela Muzej grada Zadra (Narodni muzej Zadar), Renata Peroš,


ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, Marina Pinjagić Telak, zamjenica izvršnog


predsjednika Hrvatskog Crvenog križa