Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Završen vrijedan projekt

U Stankovcima otvoren novi dječji vrtić za 60 mališana

Autor: Marina Šaponja

12.04.2023. 08:18
U Stankovcima otvoren novi dječji vrtić za 60 mališana

Foto: Luka JeličićVrtići su mjesta gdje se stvaraju prva prijateljstva, stihovi su kojim je otvoren novi dječji vrtić u općini Stankovci.


Novi objekt uz kojeg je i novo dječje igralište ima mjesta za 60 djece, trenutačno su u njemu dvije mješovite vrtićke skupine i jedna jaslička skupina.


Svečano je bilo na samom otvorenju čiji se program sastojao od reda pjesme i reda recitacija. Ozarena lica mališana govorila su kako su uzbuđeni što će stare vrtićke prostorije zamijeniti novim prostorom, dobili su i nove igračke, ali su i upoznali nove prijatelje.
Uzbuđenje se vidjelo i na licima roditeljima, baka i djedova, svi su pohrlili vidjeti nove prostorije dječjeg vrtića.


A najponosniji bio je svakako načelnik Općine Stankovci Željko Perica.


Državni i općinski novac


– Napokon smo dočekali ovaj dan, dan otvaranja novog vrtića u Stankovcima. Kao roditelj i sam znam koliko je vrtić bio neophodan za našu općinu, a i šire. Podsjetimo, bivša lokalna vlast počela je s ovim projektom još 2016. godine. Prva faza radova počela je 2018. i sada, pet godina kasnije, dječji vrtić otvara svoja vrata, rekao je Perica.


Prva faza izgradnje vrtića koštala je 345 tisuća eura (2,6 milijuna kuna), Ministarstvo za demografiju u ovom iznosu participiralo je s 212 tisuća eura (1, 6 milijuna kuna). Druga faza iznosila je 637 tisuća eura (4,8 milijuna kuna), a Agencija za plaćanje u poljoprivredi osigurala je 371 tisuća eura (2,8 milijuna kuna), a Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova 226 tisuća eura (1,7 milijuna kuna). Općina je podigla kredit od 265 tisuća eura (dva milijuna kuna) i pozajmicu kako bi se dovršila realizacija ovog objekta. Ukupni iznos koji je uložen u izgradnju novog vrtića iznosi 1.061.000 eura (osam milijuna kuna).


– Kako bi vrtić u potpunosti bio opremljen nedostaju još kuhinjski elementi i uređaji kako bi kuhinja bila funkcionalna, pa će se prvih mjesec dana djeci hrana dostavljati, a nakon toga će se u vrtiću pripremati obroci za njih. Imali smo i nekih nepredviđenih radova, postavili smo zaštitnu ogradu oko vrtića zbog sigurnosti djece. Također, nominirali smo se na javni poziv MUP-a kako bi osigurali kamere za nadzor brzine na cesti u neposrednoj blizini vrtića, a nominirali smo se i dodjelu sredstava za hortikulturu kako bi dodatno uredili okoliš oko same zgrade i na igralištu. Kompletno grijanje vrtića je na električnu energiju, ali smo naručili projekt solarne elektrane na krovu i čekamo natječaj. Napravljen je novi projekt nogostupa i rekonstrukcija postojećeg kako se voda ne bi zadržavala na kolniku, a s radovima bi Hrvatske ceste trebale krenuti već sljedećeg tjedna, jer trenutačno rade nogostup kod osnovne škole, nabrojio je načelnik Perica.


Posao za 12 djelatnika


U novom vrtiću radit će 12 djelatnika za koje je su osigurane plaće u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade u iznosu od 27 tisuća eura, a čime su roditeljima osigurali jedan mjesec besplatnog pohađanja djece u vrtić.


Otvorenju dječjeg vrtića nazočio je i zadarski župan, Božidar Longin.


– Djeca su naša blagodat, ovo je jedna krasna prigoda. Demografija je, inače, jedan od najvećih problema s kojim se Hrvatska suočava, pa upravo zato Zadarska županija posvećuje puno pažnje rješavanju ovog problema. Trudimo se koliko god možemo. U zadnjem našem mandatu napravljeno je gotovo 50 vrtića, a sad smo u fazi da svaki taj objekt dobije igralište i već smo u ovom mandatu došli do 20 igrališta. Nadam se kako ćemo do kraja opremiti sve vrtiće s novim igralištima. Ovaj vrtić je prekrasno zdanje, prostori i djelatnice su kvalitetni i djeci će sigurno ponuditi dobar boravak, istaknuo je Longin.


Ana Orlović, v.d. ravnateljice ove predškolske ustanove, naglasila je kako je ovo za sve njih sretan dan te istaknula kako vizija njihovog vrtića glasi »dječji vrtić kao mjesto sigurne igre, učenja i cjelovitog razvoja«.


– Takvo mjesto osigurat ćemo našoj djeci u poticajnom i sigurnom okruženju svakom pojedinom djetetu sukladno njegovim potrebama i pravima. S roditeljima ćemo razvijati partnerske odnose i uključiti ih u cjelodnevni proces, kazala je Orlović.


Nakon blagoslova mjesnog župnika, svi su se uputili u razgledavanje novih vrtićkih prostorija kojima su se, naravno, najviše razveselili najmlađi korisnici – vrtićki mališani!