Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

FANTASTIČAN USPJEH STUDENATA

U Parizu pokazali umijeće, ali i pronijeli ime sveučilišta i grada

Autor: Paulo Sarić

07.11.2023. 08:14
U Parizu pokazali umijeće, ali i pronijeli ime sveučilišta i grada

Foto: Luka JeličićJučer je u Rektoratu Sveučilišta u Zadru održan prijem za trofejne zadarske sportaše koji su na nedavno završenom Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu održanom u Parizu osvojili tri medalje. Mlada Šibenčanka Ana Burazer se iz glavnog grada Francuske vratila s brončanom medaljom u disciplini 200 metara mješovito, njezina kolegica iz Zaboka Hana Sivec napravila je korak više te je u disciplini 50 metara leptir oko vrata stavila srebrnu medalju, dok su se najsjajnijim odličjem okitili košarkaši Sveučilišta u Zadru koji su sa savršenim učinkom od sedam pobjeda, bez iti jednog poraza, stigli do zlatne medalje.


Kruna napornog rada


Na Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu sudjelovalo je više od tri i pol tisuće sportaša iz 28 afričkih, azijskih i europskih država koji su se natjecali u ukupno 13 sportova, a zadarsko sveučilište je s tri osvojene medalje ostvarilo i više nego respektabilan rezultat.


– Čestitam svima na velikom uspjehu, kako košarkaškom timu koji je osvojio zlatnu medalju tako i onima koji su osvojili medalje u pojedinačnim kategorijama. Pokazali ste svoje umijeće, ali ste i pronijeli ime našeg sveučilišta i grada. Nisu to prva odličja koja ste osvojili, a kao što je sa svim odličjima riječ, ona su samo završni moment ciklusa natjecanja te je njima prethodilo jako puno pripreme, pozornosti i truda, što ste radili paralelno studirajući. Zahvalni smo i ujedno čestitamo i profesorima koji su bili uz vas i pripremali vas te koji zajedno sa mnom dijele radost zbog ovog velikog postignuća. Nadam se da će vam ovo poslužiti kao odskočna daska za još bolje rezultate u budućnosti, pa čak i da će nam pomoći u ostvarenju ambicije da uskoro budemo domaćini velikom međunarodnom sportskom studentskom okupljanju – kazao je u uvodu rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. Josip Faričić, koji je zajedno s prorektoricom za organizaciju, ljudske potencije i izdavaštvo izv. prof. dr. sc. Lenom Mirošević i prorektorom za međuinstitucijsku suradnju i internacionalizaciju prof. dr. sc. Markom Lukićem ugodio trofejne studente sportaše.
– Nastojat ćemo vam i dalje osiguravati punu podršku u smislu resursa i uvjeta za pripremu i treninge, a nastojat ćemo napraviti i daljnje iskorake jačajući sportove u kojima smo već prisutni, a s druge strane otvarajući se novim sportovima u kojima do sada nismo bili prisutni. Budućim studentima sportašima ste postavili visoku ljestvicu medaljama koje ste osvojili – dodao je rektor Faričić.


Foto: Luka Jeličić


Nezaboravno iskustvo


Najveći uspjeh u »Gradu svjetlosti« ostvarili su zadarski košarkaši koji su predvođeni trenerom doc. dr. sc. Tonćijem Jerakom i voditeljicom Centra za tjelovježbu i studentski šport doc. dr. sc. Gordanom Ivković u konkurenciji 24 momčadi sa savršenim učinkom osvojili zlatnu medalju. Zadrane je put do najsjajnijeg odličja vodio preko Sorbonne-Nouvelle, NABA-e i London Business Schoola u grupnoj fazi, IESEG Parisa u osmini finala, La Statalea u četvrtfinalu, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u polufinalu i naposljetku Politecnico di Milana u velikom finalu, a osim samoga zlata studenti sportaši iz »Grada košarke« se mogu pohvaliti i nagradom za najkorisnijeg igrača turnira koja je otišla u ruke mladog Roka Erslana.


– Prije svega bih zahvalio suigračima, jer bez njih ovo ne bi bilo moguće te bih u njihovo ime istaknuo koliko smo uživali u vremenu provedenom na Svjetskom prvenstvu. Pariz je grad-muzej te je zaista bilo neopisivo biti tamo, a sama činjenica da smo se na koncu okrunili zlatnom medaljom svemu daje dodatnu draž. Bio je to provod života! Zahvalio bih profesorima i profesoricama koji su vjerovali u nas i dali nam slobodu te su znali da ćemo na najbolji mogući način prezentirati Zadar i samo Sveučilište. Na koncu, zahvalio bih i Sveučilištu u Zadru koje nam je omogućilo putovanje i bez kojeg ne bismo bili u poziciju uzeti zlatnu medalju – istaknuo je Roko Erslan.


Zadarski košarkaši su se na putu do trona »prošetali« skupinom u kojoj su upisali savršen učinak, nakon čega su povezali još tri pobjede, prije nego su u bitci za zlato rezultatom 43:40 svladali Politecnico di Milano.


– Čitavo vrijeme provedeno u Parizu je bilo izvanredno iskustvo te zaista ne mogu istaknuti samo jednu stvar koju ću posebno pamtiti, iako bih, ako baš moram birati, naglasio prvo mjesto i osvajanje turnira. Na koncu, ipak smo tamo otputovali sa sportskim motivima. Na turniru su sudjelovale 24 momčadi te je konkurencija bila izuzetno jaka. U grupi smo bili dominantni, no već od osmine finala su nas čekali zahtjevniji izazovi na koje smo morali odgovoriti na pravi način, razraditi taktiku i uigrati akcije. Mi smo stigli iz maloga grada i time je naše postignuće još značajnije. Nadam se su svi zapamtili ime Zadra – izjavio je najkorisniji igrač pariškog turnira.


Foto: Luka Jeličić


Volja i ustrajnost


Veliki uspjeh ostvarila je i mlada plivačica Hana Sivec koja je u disciplini 50 metara leptir osvojila srebrnu medalju.


– Osjećam veliku privilegiju što mogu predstavljati Sveučilište u Zadru i nastupati za nj. Iskustvo je bilo fantastično, a ekipa izvanredna. Svi su izvrsni sportaši i još bolji ljudi, koji su mi dodatno upotpunili ionako jako vrijedno iskustvo i nezaboravni doživljaj – rekla je mlada studentica psihologije, koja je već drugi puta nastupila na smotri najboljih svjetskih sveučilišta, posebno spomenuvši ulogu svoje starije kolegice i brončane iz Pariza Ane Burazer, koja ju je i uvela u plivačku ekipu.


– Ana mi je bila mentorica i jako sam joj zahvalna, kao i svim profesorima s kojima sam radila. Plivanje treniram već 14 godina te imam potrebnu disciplinu i na svom primjeru mogu potvrditi da se sve može kada postoje volja i ustrajnost – dodala je Sivec.


Sa zadarskim sportašima u Parizu je bila i voditeljica Centra za tjelovježbu i studentski šport doc. dr. sc. Gordana Ivković koja je posebno zahvalila upravi Sveučilišta te istaknula uzorno ponašanje sportaša na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.


– Nastavili smo kontinuitet prethodnih uspjeha koje su ostvarili naše sportašice i sportaši. Posebno ću pohvaliti ponašanje studenata koji su bili primjereni na terenu i izvan njega, te su na najbolji mogući način prezentirali Sveučilište u Zadru, ali i čitavu državu. Nadam se da će buduće generacije nastaviti istim putem – poručila je izvanredna profesorica Ivković.