Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

Bivša rektorica

Dijana Vican u Uskoku odbacila krivnju, slijedi odluka o istrazi i pritvoru

Autor: Hina

07.11.2023. 08:11
Dijana Vican u Uskoku odbacila krivnju, slijedi odluka o istrazi i pritvoru

Foto: Luka JeličićUhićena bivša rektorica zadarskog sveučilišta Dijana Vican u ponedjeljak je pred Uskokovim istražiteljima odbacila krivnju i ustvrdila kako nije postupala po nalogu bivše državne tajnice i kninske gradonačelnice Josipe Pleslić, nekada Rimac. Prema neslužbenim informacijama Pleslić je od Dijane Vican tražila da ne naplati 200.000 eura garancije poduzetniku Anti Stanišiću u čijem je stanu navodno besplatno živjela dok je bila na dužnosti, a na dar je navodno dobila i tendu. Vican i Stanišić u ponedjeljak su uhićeni te nakon pretresa i prikupljanja dokaza dovedeni u Uskok koji će u utorak objaviti hoće li protiv njih pokrenuti istragu i zatražiti istražni zatvor.


Bivša političarka, kako se doznaje, nije uhićena jer je cijeli slučaj proizašao iz podataka nađenih u njenom mobitelu tijekom ranijih istraga.


Ona je uhićena u svibnju 2020. i protiv nje su već podignute dvije optužnice. Terete ju za pogodovanje investitoru izgradnje vjetroelektrana na području Ervenika i Knina, a u postupku proizašlom iz afere Vjetroelektrane osumnjičena je za niz malverzacija, uključujući namještanje državnih ispita, sređivanje dodjele potpora, pogodovanje izmjenama uvjeta za zakup državnog zemljišta i slično.
U posljednjem slučaju zajedno s Vican i Stanišićem osumnjičena je za primanje mita i trgovanje utjecajem iz 2018. i 2019.


Tužiteljstvo navodno sumnja da su dogovorili poništenje natječaja za građevinske radove na studentskom domu u Zadru i time omogućili Stanišićevoj tvrtki da izvuče garanciju od 200.000 eura koju bi inače izgubio.


Uskok je ranije izvijestio da će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.