Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

dani sveučilišta 2023.

[FOTO] Ministar Fuchs: Zadarsko Sveučilište najveće je hrvatsko integrirano sveučilište

Autor: Nikolina Lucić

24.03.2023. 12:20
[FOTO] Ministar Fuchs: Zadarsko Sveučilište najveće je hrvatsko integrirano sveučilište

Foto: Luka JeličićVelika proslava Akademskih dana završena je Svečanom sjednicom na kojoj je zvanje professor emeritus dodijeljeno Mladenu Ančiću, a uručena su i priznanja za uspješnu suradnju sa Sveučilištem u Zadru.


Potpora lokalnoj zajednici


Zadnji dan obilježavanja Dana Sveučilišta u Zadru počeo je druženjem s lokalnim političarima i gospodarstvenicima, a završio je Svečanom sjednicom na kojoj su prisustvovali ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje Danijela Horvatek Tomić, kao i rektori zagrebačkog, splitskog, osječkog, mostarskog, dubrovačkog, slavonskobrodskog i Sveučilišta Sjever, te Hrvatskog katoličkog sveučilišta i prorektori pulskog, riječkog i osječkog Sveučilišta.


Gradonačelnik Zadra Branko Dukić prvi se obratio okupljenima istaknuvši kako iz godine u godinu vizije razvoja Sveučilišta postaju stvarnost.
– Doprinos Sveučilišta lokalnoj i nacionalnoj zajednici vidljiv je i izravan. Povezivanje znanosti i tržišta rada nužno je kako bismo stvorili bazen kvalitetno obrazovanih i vrijednih radnika, poručio je Dukić te naglasio kako razvoj Sveučilišta znači i razvoj grada.


– Studentima želimo omogućiti najbolje uvjete za život i školovanje, kako bi baš u Zadru nastavili graditi svoje profesionalne karijere. Mladi će uskoro svoja znanja pretočiti u aktivnosti koje će Zadar učiniti ugodnijim mjestom za život, poručio je Dukić, dok je župan Božidar Longin dodao kako je nastavljajući stoljećima staru tradiciju baštinu dominikanskog učilišta, Sveučilište nastavilo baštiniti povijest visokog obrazovanja u Zadru.– 2001. godine Županijska je skupština i službeno podržala osnivanje Sveučilišta, čime je otpočela naša duga i kvalitetna suradnja. Sveučilište je nezaobilazan čimbenik gospodarskog i društvenog razvoja regije, naglasio je Longin, ističući kako je najvažnije studentima pružati kontinuiranu potporu na njihovom obrazovnom putu.


– Posebnu čestitku upućujem mladim laureatima koji su svojim radom pokazali koliko znanje zapravo vrijedi, dodao je župan Longin.


Nacionalni i međunarodni ugled


Predsjednik Rektorskog zbora RH Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu u svom je obraćanju naglasio kako Sveučilište u Zadru ponosno nosi svoju bogatu obrazovnu tradiciju koja seže u 14. stoljeće.


– Moderno je europsko sveučilište u kojem se povijest i kultura mediteranskog područja spajaju s modernom znanošću. Uloga akademske zajednice je pružanje obrazovanja kreatorima naše budućnosti, poručio je Lakušić, kazavši kako se akademska zajednica mora prilagođavati novim trendovima i zahtjevima društva.


– Moramo biti inovativni, hrabri i marljivi jer se od nas traži da u svakom trenutku čuvamo dostojanstvo čovjeka, kazao je Lakušić.


Ministar Radovan Fuchs je pak istaknuo kako je zadarsko Sveučilište najveće hrvatsko integrirano sveučilište.


– Važnu ulogu igra u mediteranskom akademskom krugu. Zadar baštini bremenitu višestoljetnu obrazovnu tradiciju, koja ga svrstava u sam vrh po važnosti u mediteranskom bazenu, kazao je ministar Fuchs dodavši da smo proteklih desetljeća svjedočili transformaciji Sveučilišta u regionalni akademski centar.– Suvremeni izazovi traže iste takve odgovore i brzu sposobnost prilagodbe problemima, što postaju najvažnijim zadacima Sveučilišta. Nastavnici, studenti i istraživači zato u Zadru uživaju povoljnu radnu klimu.


U kontinuitetu i nadogradnji infrastrukture uz primjenu modernih nastavnih tehnologija akademska zajednica usredotočena na studenta nije moguća bez prisutnosti na međunarodnom planu, poručio je Fuchs i kazao kako je  međunarodna sfera djelovanja pokazatelj relevantnosti i agilnosti Sveučilišta za kontinuirani rast i razvoj temeljen na europskim kriterijima izvrsnosti.


– Njegov lokalni i nacionalni doprinos temelj je naše daljnje suradnje, dodao je ministar Fuchs čestitavši laureatima na osvojenim priznanjima.


Pogled u budućnost


Rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican u svom je govoru istaknula kako na pragu ulaska u treće desetljeće rada Sveučilišta u Zadru kao integriranog sveučilišta slavimo pomake, nagrade i dobre rezultate postignute u godini iza nas.


– Znanstveno – istraživački pogon sa 60 je projekata u vrijednosti 2 milijuna eura samo u prošloj godini utjecao na povećanje izdavačke djelatnosti i objavljenih znanstvenih radova, omogućilo nam je provedbu institucijskih projekta. Ispunili smo referencijalne vrijednosti visokog obrazovanja, naglasila je rektorica Vican, dodavši kako je podignut standard obrazovanja i života studenta.


– Danas spremno dočekujemo novu EU financijsku perspektivu i slavimo naša ostvarenja i postignuća. Međusobno razumijevanje i posvećenost istim rezultatima omogućila nam je da danas budemo tu gdje jesmo, naglasila je Vican, kazavši kako im strateške ciljeve olakšava potpora lokalne zajednice.


– Spremni smo za primjenu modernih trendova u obrazovanju i prilagodbi tržištu rada. Sveučilište je danas institucija koju mnogi žele pohađati. Koliko god gledamo u budućnost, s percepcijom uvjerenja da ju tako možemo predvidjeti i kontrolirati, ostajemo u poštovanju prema povijesti ove institucije i tradicije akademske zajednice Zadra, dodala je Vican i rekla kako su zbog studenata opsjednuti razvojem u pravom smjeru, koji se temelji na kvalitetnim visokoobrazovnim kurikulumima.– Na našu budućnost gledamo iz orlovske percepcije. Duboko smo svjesni kulturnih sličnosti te društvenih vrijednosti prostora u kojima djelujemo. Dostojanstvo svakog čovjeka u našem je radu zato na vrijednosnom pijedestalu, jer ključ u rješenju problema ne vidimo u isključivosti, rekla je Vican, kazavši kako je ključ rješenja svakog problema u dubokom promišljanju temeljenom na kreativnosti i multidisciplinarnom razmišljanju.


Vrijedna priznanja


Prorektor Josip Faričić pročitao je Odluku o dodjeli priznanja OB Zadar za višegodišnju uspješnu suradnju sa Sveučilištem koje dodjeljuje rektorica Vican. Nagradu je primio pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Ante Tolić.
Počasno zvanje professora emeritusa dodijeljeno je profesoru Mladenu Ančiću, redovitom profesoru u trajnom zvanju jer je svojom nastavnom i znanstvenom djelatnošću izvrstan kandidat za ovo priznanje radi posebnih zasluga za napredak Sveučilišta u Zadru.


Promotor profesor emeritus Nikola Jakšić naglasio je kako je profesor Ančić 1980. diplomirao povijest na Sveučilištu u Sarajevu, te kako je 1985. obrazovanje nastavio na Sveučilištu u Beogradu.


– U svojoj bogatoj karijeri radio je u Zavodu za povijest HAZU, Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, kao i Sveučilištima u Mostaru i Zadru. Bio je jedan od pokretača poslijediplomskog doktorskog studija povijesti na Hrvatskim studijima, kazao je Jakšić, dodavši kako je svoj rad usmjerio ranom hrvatskom srednjovjekovlju, o čemu je objavio mnoge znanstvene radove.


– Istraživao je i okolnosti političkog razvoja u okolnostima jakih utjecaja Istoka i Zapada, s osobitim zanimanjem za povijest 14. stoljeća, dodao je Jakšić i rekao kako je svoje područje rada proširio i na razvoj modernih nacija, zbog čega je ispunio sve uvjete za primanje ovog priznanja.


Foto


Završetak Dana Sveučilišta 2023.


avatar

Snimio: Luka Jeličić


24.03.2023. 13:36

Galerija

Foto: Luka Jeličić