ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Gerontodomaćice

U Novigradu i Jasenicama završeni projekti "Zaželi" na kojima je bilo zaposleno 15 žena

Autor: Iva Bucić

20.07.2023. 15:00
U Novigradu i Jasenicama završeni projekti

Foto: Općina Jasenice/Matija LiparNa završnim konferencijama projekta Zaželi u općinama Jasenice i Novigrad u četvrtak, 20. srpnja, okupile su se gerontodomaćice koje posljednjih osam mjeseci starijim i nemoćnim osobama pomagale u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.


Na projektu “Zaželi za žene u Jasenicama” bilo je angažirano šest gerontodomaćica, a svaka žena skrbila je minimalno o šest starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju. Trošak provedbe projekta od prosinca iznosio je 58.607 eura. Petstotinjak eura više koštala je provedba istog projekta, koji se pod nazivom “Zaželi- Pomozimo zajedno II” provodio u Općini Novigrad.


Oba projekta financirala je Europska unija s 85 posto sredstava, dok ostatak je plaćen iz državnog proračuna. Devet gerontodomaćica u Općini Novigrad od prosinca do kolovoza brinulo se o 54 osobe starije životne dobi te osobe s invaliditetom.
Gerontodomaćice su korisnike obilazile najmanje dva puta tjedno, pomažući im pritom u obavljanju svakodnevnih zadataka, poput kuhanja, čišćenja, plaćanja računa, održavanja higijene, odlaska po namirnice, medicinska pomagala i lijekove. Osim toga, korisnicima su bile neprocjenjive i zato što im pružale podršku kroz razgovor i druženje te pratnju u raznim društvenim aktivnostima.


Kroz projekt su se zaposlile žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, dakle u pravilu starije od 50 godina s maksimalno završenom srednjom školom.


Sljedeći poziv za financiranje sredstvima iz Europskog socijalnog fonda očekuje se pred kraj ljeta, a na natječaj će se ponovno javiti i u Novigradu i u Jasenicama. No procedura nakon raspisivanja traje do pola godine, što znači da prije ožujka starije i nemoćne osobe ne mogu računati na pomoć gerontodomaćica.