Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

PROGRAM PREKOGRANIČNE SURADNJE ITALIJA-HRVATSKA

80 milijuna eura za prvi poziv iz novog programskog razdoblja 2021.-2027.

Autor: ZL

24.10.2022. 19:44
80 milijuna eura za prvi poziv iz novog programskog razdoblja 2021.-2027.

Foto: MRRFEUMinistrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak sudjelovala je u Veneciji na početnoj konferenciji Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2021.-2027. gdje je najavila prvi poziv za novo programsko razdoblje 2021.- 2027. Program prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2021.-2027. odobren je od strane Europske komisije 10. kolovoza 2022. godine, a ukupna sredstva Programa iznose 172,98 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj.


Prvi poziv za programsko razdoblje iznosi 80 milijuna eura, a obuhvatit će 8 županija Jadranske Hrvatske (Dubrovačko-neretvanska županija, Istarska županija, Karlovačka županija, Ličko-senjska županija, Primorsko-goranska županija, Splitsko-dalmatinska županija, Šibensko-kninska županija i Zadarska županija).


Projekti koji će biti sufinancirani odnosit će se na održiv rast u plavoj ekonomiji, održiv pomorski i multimodalni transport, kulturu i turizam za održiv razvoj te promicanje prilagodbi klimatskim promjenama te jačanje i očuvanje prirode, bioraznolikosti i zelene infrastrukture. Stopa sufinanciranja ovog poziva iznosit će 80% što znači da će prijavitelji na ovom pozivu moći ostvariti sufinanciranje projekta u iznosu od 80% dok će svoja sredstva ulagati u iznosu od 20% projektne vrijednosti.
Na ovaj poziv mogu se prijaviti nacionalna, regionalna i lokalna javna tijela i njihova udruženja, javnopravna tijela, neprofitne organizacije, profitne organizacije, međunarodne organizacije koje djeluju prema nacionalnom pravu države članice EU te prema međunarodnom pravu i škole i obrazovne ustanove. Tijekom početne konferencije, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak istaknula je kako je Program prekogranične suradnje Italija – Hrvatska najveći prekogranični program u kojem sudjeluje Hrvatska.


Važnost suradnje


Ministrica Tramišak je naglasila kako Hrvatska ima odličnu suradnju s Italijom i u drugim programima unutar Europske teritorijalne suradnje, unutar tri transnacionalna i jednog interregionalnog programa kao i u Europskoj strategiji za jadransku i jonsku regiju. Ministrica je naglasila kako se prekogranična suradnja ističe kao ključni alat za učinkovito rješavanje zajedničkih izazova, a kombinacijom resursa, razmjenom znanja i dobrih praksi, projekti prekogranične suradnje poboljšavaju svakodnevni život ljudi diljem Hrvatske i Italije.


„Ako pogledamo programsko razdoblje 2014.-2020., uspjeli smo izgraditi jaka i efikasna parterstva sa našim talijanskim kolegama. Posebno zahvaljujem svima koji su pokazali dobru volju i uložili svoje vrijeme i trud da doprinesu procesu programiranja Programa Italija-Hrvatska 2021.-2027. S ponosom mogu reći da su iza nas dvije godine predanog zajedničkog rada na oblikovanju novog Programa suradnje u okviru Radne skupine za definiranje ciljeva politike i odgovarajućih specifičnih ciljeva u skladu s novom regulaivom Europske unije“, istaknula je ministrica Tramišak.


Ministrica je rekla kako su Hrvatska i Italije prepoznale važnost suradnje u zaštiti okoliša i očuvanju bioraznolikosti Jadrana, kao i u boljoj prekograničnoj mobilnosti, prilagodni klimatskim promjenama, zelenim i plavim inovacijama, valorizaciji kulturne baštine i smanjenju prekograničnih preprema.


„Prvi poziv za dostavu projektnih prijedloga ima značajnu alokaciju od 80 milijuna eura i pruža velike mogućnosti za daljnju suradnju. Uvjerena sam da će program dobiti veliki broj kvalitetnih projektnih prijedloga od kojih će najbolji projekti biti ugovoreni i uspješno realizirani“, zaključila je ministrica.


Sve prisutne, na konferenciji, pozdravio je i Federico Caner, ministar zadužen za projekte Europske unije za pokrajinu Veneto te je zaželio uspješnu suradnju na programu Italija-Hrvatska, kao i na realizaciji projekata koji su od značajne važnosti za sve projektne partnere. Minimalni broj partnera koji će se prijavljivati na pozive je tri, od čega je barem jedan iz Hrvatske, a jedan iz Italije, dok je maksimalni broj partnera koji će zajednički sudjelovati na projektu i prijaviti se na poziv osam.