Petak, 23. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

GRADSKO VIJEĆE

Benkovac u novu godinu ulazi s proračunom od 21,5 milijuna eura

Autor: Toni Perinić

08.12.2022. 21:18
Benkovac u novu godinu ulazi s proračunom od 21,5 milijuna eura

Foto: Toni PerinićGrad Benkovac će u novu, 2023. godinu ući s proračunom od 21.507.447 eura, odlučeno je tako s 12 glasova za i 3 protiv na večeras održanoj sjednici Gradskog vijeća.


Na dnevnom redu se našlo trideset točaka, a donošenju proračuna prethodio je iznimno aktivan aktualni sat. Vijećnici su postavili desetak pitanja, a više njih bilo je povezano sa stanjem u Vodovodu i odvodnji Benkovac. Gradonačelnikovog stranačkog kolegu, Matu Ćurkovića zanimalo je zašto u Benkovcu plaćaju »najskuplju vodu u Hrvatskoj«.


O tvrtki Vodovod i odvodnja


– Smatrate li da će povećanje cijene vode, odnosno uzimanje od nas građana pomoći tvrtki Vodovod i odvodnja Benkovac koja je u velikim financijskim problemima i veliki je financijski gubitaš, upitao je Ćurković, dok je gradonačelnik Tomislav Bulić odgovorio kako su svjesni situacije te da je cijene vode trebalo podignuti i ranije.
– Društvo je uništeno u svakom smislu, a cijene je trebalo podići puno ranije i to čak i prije nego što sam ja bio gradonačelnik. Djelatnici tvrtke imaju najmanje plaće i postoje određeni problemi s Vodovodima Zadar i Šibenik, ali mislim kako ćemo to riješiti u budućnosti, objasnio je Bulić.


Marina Tokić (HDZ) upitala je gradonačelnika Bulića zna li da se u vjetroparku svakodnevno minira krš i prirodna bogatstva, a da se navedenim radnjama uništavaju objekti u Bruškoj i Medviđi. Također, zanimalo ju je jesu li sve radnje legalne.


– Istražit ćemo o tome ima li investitor sve potrebne dozvole, a ako se utvrde nepravilnosti, naravno da ćemo zatražiti prekid radova, obećao je Bulić.


Dva zaposlenja u kratko vrijeme


U nastavku sjednice, zanimljiva rasprava povela se između gradonačelnika i vijećnika Frane Tokića (DP), koji je pitao kakvo je stanje u Upravnom odjelu za prostorno planiranje, komunalno gospodarstvo, zaštitu okoliša i razvoj i događa li se tamo nešto, što bi i građani trebali znati.


– Grad Benkovac nedavno je raspisao natječaj za prijem u službu komunalno-poljoprivrednog redara, koji je zaposlen, a samo nekoliko mjeseci kasnije raspisuje se isti natječaj za prijem još jednog službenika. Iz toga se postavlja niz pitanja, ali mene zanima zašto su potrebna dva redara i je li taj koji je prvi primljen, sposoban obavljati posao kad ste išli u zapošljavanje drugog, rekao je Tokić, dok mu je gradonačelnik odgovorio kako svi rade svoj posao te da im i trenutni broj ljudi nije dovoljan za obim posla. Tokića je zanimalo što je s projektom Zaželi, koji se više od dvije godine provodio u gradu Benkovcu, a po čijem završetku su gerontodomaćice radile dva mjeseca na teret gradskog proračuna.


Pale su i teške riječi


– Nakon dva mjeseca, ženama nije produžen ugovor te ste ih poslali na burzu rada. Vidim da je dosta jedinica lokalne samouprave iz naše županije nastavilo projekt, a zanima me zašto istu praksu nije slijedio i naš grad, pitao je vijećnik Tokić.


– Projekt se nastavlja, baš sam neki dan bio na potpisivanju ugovora. Neinformirani ste o ključnim stvarima i u vama ima zloće. Žene iz projekta su me nedavno darivale za rođendan, tako da među nama nema zle krvi, odrješito je rekao gradonačelnik, a predsjednik vijeća Boris Erceg u šali je dodao kako se nada da poklon nije skuplji od pet stotina kuna. Temu darivanja i poklona Tokić je iskoristio da izvadi »kosture« iz ormara stare preko pet godina.


– Vidim da jako volite darivanje, a kad smo već kod te teme, vama je jedna tvrtka iz Splita donirala 2017. godine u sklopu kampanje iznos od dvije tisuće kuna. Zanimljivo je kako ta ista tvrtka danas radi na izgradnji i uređenju prostora Benkovačkog sajma, naglasio je Tokić, dok je benkovački gradonačelnik odgovorio kako do otvaranja ponuda nije čuo za tu tvrtku, što je neshvatljivo, s obzirom na to da je uvidom u izvješće o primljenim donacijama vidljiva navedena transakcija.


Najveći prihodi planirani od pomoći


Nakon burne rasprave, krenulo se s izglasavanjem ostalih točaka dnevnog reda, a pročelnica Upravnog odjela za proračun, financije i gospodarstvo Ljiljana Čerina Bljajić u kratkim je crtama predstavila proračun za nadolazeću godinu, a za kojeg oporbeni vijećnici smatraju da je prenapuhan.


– Iz strukture prihoda vidljivo je da su najveći prihodi za proračun planirani od pomoći, kako iz državnog proračuna, ali i iz EU sredstava u iznosu od preko šesnaest milijuna eura. Preko 53 posto proračuna otpada na projekte Odsjeka za prostorno planiranje i razvoj, a riječ je o preko 11 milijuna eura. Najveći iznos (preko 3,3 milijuna eura) planiran je za izgradnju sadržaja na Benkovačkom sajmu, dok je 2,9 milijuna eura predviđeno za radove na Domu kulture. Nešto manje od tri milijuna eura planira se utrošiti za drugu fazu radova rekonstrukcije i sanacije cesta, objasnila je pročelnica Čerina Bljajić.