Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

POKRET +

Gerontodomaćice pomagale 48 starijih i drugih osoba u Zadru, Ninu i Starigradu

Autor: Marija Paleka

25.11.2022. 14:41
Gerontodomaćice pomagale 48 starijih i drugih osoba u Zadru, Ninu i Starigradu

Foto: Grad ZadarKonferencijom je u Zadru završio projekt Pokret +, osnaživanje konkurentnosti i efikasnosti žena na tržištu rada. U proteklih 12 mjeseci osam zaposlenih žena, čije su se plaće u potpunosti sufinancirale sredstvima iz fondova Europske unije, pružale su prijeko potrebnu uslugu skrbi za ukupno 48 krajnjih korisnika, starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju na području gradova Zadra i Nina te općine Starigrad.


Uz sve prethodno navedeno, zaposlenje koje je zasigurno bilo jedno od najvećih koristi za teže zapošljive žene, ovim projektom nije posljednji pozitivan aspekt koji se ostvario.


Naime, osam žena također je i steklo uvjerenje o obrazovanju za program osposobljavanja za poslove pomoćnice u nastavi u radu s učenicima s teškoćama koje je verificiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Time su im otvorene nove mogućnosti za zaposlenje te su postale konkurentnije na tržištu rada.


Osigurani i paketi potrepština
Unaprjeđenje kvalitete života za starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju, primarno u sprječavanju njihove socijalne isključenosti i društvene izolacije, ali i osiguranja usluga pružanja pomoći u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti u vlastitom domu, pozitivno utječe na smanjenje potreba za institucionalizacijom. Upravo je ovo najveća korist za krajnje korisnike obuhvaćene projektom Pokret +. Tijekom navedenog perioda starijim i nemoćnim osobama osigurali su se i paketi higijenskih i kućanskih potrepština na mjesečnoj razini kako bi im se dodatno olakšala svakodnevnica.


Na završnoj konferenciji prisutnima se početno obratila Stefani Mikulec Perković, v.d. pročelnice Upravnog odjela za EU fondove u Gradu Zadru, zahvalivši od srca ženama koje su sudjelovale na projektu i time oplemenile živote starijih osoba u nepovoljnom položaju. Prigodno, na završnoj konferenciji upravo ovih osam žena primile su svoja stečena uvjerenja.


Na panel raspravi sudjelovali su Jelena Buzov iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Zadar, zatim Martina Čuljak Jovančević, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zadar, Jakov Vidović, zamjenik gradskog pročelnika za zdravstvo i socijalnu skrb, Šime Lisica, ravnatelj Crvenog križa Zadar i gerontodomaćica Slađana Medvidović.


Unaprjeđenje kvalitete života


Kroz dvije faze poziva Zaželi – programa zapošljavanja žena, do sada je ukupno povučeno nešto više od pet milijuna kuna bespovratnih sredstava kroz dva projekta, projekt Pokret i njegov nastavak, projekt Pokret +.


Završetkom projekta Pokret + zaokružuju se pune četiri godine doprinosu razvoja unaprjeđenja kvalitete života za starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju u našim lokalnim zajednicama kroz zapošljavanje i osnaživanje pripadnica teže zapošljivih i ranjivih skupina društva.


Uz prijavitelja, Grad Zadar, partneri na projektu Pokret + su Gradsko društvo Crvenog križa Zadar, Grad Nin te obvezni partneri Hrvatski zavod za zapošljavanje Zadar i Centar za socijalnu skrb Zadar. Za provedbu projektnih aktivnosti projekta Pokret + bilo je odobreno ukupno 742.040 kuna, od čega se 85 posto iznosa financira sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, dok se 15 posto financira sredstvima iz Državnog proračuna. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 24. svibnja 2021. godine te je trajao 18 mjeseci i završava s 24. studenog 2022. godine.