Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

izvješće stečajnog upravitelja

U NK Zadar u stečaju još pristiže novac i isplaćuju se manji iznosi

Autor: Goran Šimunov

17.01.2024. 15:12
U NK Zadar u stečaju još pristiže novac i isplaćuju se manji iznosi

Foto: Luka JeličićI dok je Gradsko vijeće Zadra prošle jeseni donijelo odluku kojom je omogućeno da u nogometni klub iz Zadra koji se još aktivno natječe i to u četvrtom razredu, HNK Zadar, uđe strateški investitor koji je postao i vlasnik 75-postotnog udjela, još jedino u sudnici i u prašnjavim spisima postoji njegov prednik, NK Zadar s.d.d. u stečaju. Pred stečajnog suca Trgovačkog suda u Zadru stiglo je ovih dana redovito tromjesečno izvješće stečajnog upravitelja ovog kluba, odnosno društva, Srđana Dvornika iz Splita o tijeku stečajnog postupka i stanju stečajne mase.


S obzirom na to da dugovanja NK Zadra zasigurno bitno prelaze stanje stečajne mase koja trenutačno iznosi 17.153,61 eura, nije izgledno kako će se iz toga naplatiti brojni vjerovnici. No zanimljivo je kako i više godina od otvaranja stečaja još uvijek na mjesečnoj razini u stečajnu masu pristižu određeni iznosi novca, ponajviše od nekoliko telekom kuća, ali prihodi su bogatiji i od naknada za treniranje nekoliko igrača, kao i od prodaje pokretnine.


– Ročište za otvaranje pristiglih pisanih ponuda za kupnju pokretnina u vlasništvu stečajnog dužnika održano je 21. prosinca 2023., a sve sukladno oglasu od 20. studenog 2023. objavljenom na mrežnim stranicama Financijske agencije, e–Oglasne ploče sudova, Sudačke mreže. Na navedenom ročištu pristigla je jedna ponuda za kupnju pokretnina ponuditeljice Ivane Raspović, za iznos od 1.500 eura.
Uzimajući u obzir odluku skupštine vjerovnika donesenu 24. kolovoza 2023. o načinu unovčenja imovine stečajnog dužnika, kao i činjenicu da je to jedina pristigla ponuda za kupnju imovine stečajnog dužnika na dosadašnjih šest objavljenih oglasa o prodaji, ponuda je prihvaćena te je postupljeno sukladno uvjetima iz oglasa, navodi stečajni upravitelj.


Dodao je kako su NK Rijeci, NK Sesvetama i HNK Šibeniku postavljeni zahtjevi za isplatom naknade za treniranje igrača Šimuna Butića, Mihaela Bugarije i Stipe Silova te su navedene naknade i naplaćene.


– U odnosu na mogućnost naplate solidarne naknade vezane za transfer Dominika Livakovića, poslan je zahtjev za isplatu te upit o mogućnosti njegova ostvarivanja HNS-u te je od Saveza zaprimljen odgovor, ističe Dvornik, no odgovor HNS-a nismo uspjeli doznati.


Iz stečajne mase se, pak, u prethodnom razdoblju ponajviše naplatio Državni proračun za potrebe, primjerice, obveza za PDV, potom potraživanja za mirovinsko osiguranje, HZZO-u je pripalo 2.844,30 eura, najveći pojedinačni iznos, 3.056,30 eura, isplaćen je Središnjem klirinškom depozitarnom društvu po ovrsi, a do svog novca došle su i dvije privatne osobe.


Stečajni upravitelj upoznao je Sud i s postavljenim imovinskopravnim zahtjevom prema prvooptuženiku u kaznenom postupku koji se vodi pred Županijskim sudom u Zagrebu, a radi se o Renu Sinovčiću, u iznosu od 5.466.168,45 eura (41.184.846,19 kuna) uvećano za zakonsku zateznu kamatu.


– Od ovog suda je pribavljen pisani otpravak prvostupanjske presude kojom je zahtjev u cijelosti prihvaćen. Međutim, navedena presuda nije postala pravomoćna, budući da je na nju izjavljena žalba te će o tome odlučivati Visoki kazneni sud RH, naveo je Srđan Dvornik.