Nedjelja, 14. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

SLAVE NASLJEĐE

U Benkovcu održan 6. Festival izvornih glazbala i napjeva

Autor: Matea Guzalić

27.08.2023. 16:38
U Benkovcu održan 6. Festival izvornih glazbala i napjeva


Subotnja večer bila je ispunjena zvucima tradicije i bogatstvom izvorne glazbe i napjeva na 6. Festivalu izvornih glazbala i napjeva koji se održao u predivnom ambijentu Kaštel Benkovića, kao dio Benkovačkog kulturnog ljeta. Sedam izvođačkih skupina je svojim autentičnim nastupima očaralo brojne posjetitelje, dok su organizatori, KUD Kamen Bukovica, Turistička zajednica Ravni kotari i Zavičajni muzej Benkovac, te pokrovitelj, Grad Benkovac, osigurali da događaj ostane u srcima svih prisutnih još dugo vremena.


Cilj ove manifestacije je okupiti postojeće izvođače najstarijih glazbala i napjeva s područja cijele dinarske zone, uz nezaobilazno važan naglasak kako je ta tradicijska kultura uvrštena pod zaštitu UNESCO-a. Ovaj, u Hrvatskoj jedinstveni festival, je postao tradicija i poticaj mladima da porade na podizanju interesa za tradicijom svojih predaka.


Specifičan festival


– Ovo je jedan specifičan festival kojeg zasad gotovo da i nema u Hrvatskoj. Mi okupljamo izvođače najstarijih napjeva i glazbala našeg kraja, odnosno podno dinarske zone. Svake godine nam dolaze interesantne skupine, no, nažalost, sve manje je izvođača starih glazbala i napjeva pa se borimo s tim da očuvamo taj dio naše najstarije tradicije. Ove godine imamo sedam skupina i dva pojedinca koji samostalno nastupaju. Dakle, mi ne pozivamo cijelu skupinu, već samo pojedince koji pjevaju i nastupaju na najstariji način. Benkovac ima bogatu i staru tradiciju sličnih događanja, tako da ćemo se i mi potruditi održati ovaj festival koliko god možemo. Želimo privući i čim više mladih izvođača, no to nije lako jer su mladi u novim trendovima koje mi ponekad ni ne razumijemo, ali potrudit ćemo se, izjavio je Marijan Kamber iz udruge Kamen Bukovica, dodajući da su posjetitelji na ovogodišnjem Festivalu mogli čuti zvukove ćurlike, dipli, gusli, svirale, šargija, i tako dalje.
Foto


6. Festival izvornih glazbala i napjeva u Benkovcu


avatar

Snimio: Arif Sitnica


27.08.2023. 16:35Galerija

Foto: Arif Sitnica


Među interesantnim skupinama koje su oduševile sve prisutne svojim tradicionalnim nastupima našao se i KUD Promina iz Oklaja, čiji nam je voditelj, Zvone Bare, opisao njihove aktivnosti.


– Najviše održavamo naše pjevanje ojkavicu, prije smo imali i folklor koji nažalost više nemamo, ali pokušavamo to ponovno aktivirati, trudimo se i želimo održati tradiciju. Često sudjelujemo u ovakvim festivalima, pogotovo tijekom ljetnog vremena. Ovo nam je drugi put da sudjelujemo u Benkovcu na ovom festivalu. Izuzetno nam je drago doći ovdje među naše prijatelje, održavamo prijateljske odnose i nadamo se i ubuduće biti dio ovoga, kazao je Bare.


Uz KUD Promina, nastupe su održali KUD Kamen Bukovica, Zingerice iz Zagore, Ive Brkić iz Zadra, Karla i Roko iz Dugopolja, Mile Nimac iz Lišana Ostrovičkih, te Dane Jurić iz Dubravica.


Sve više posjetitelja


Od koje je važnosti ovaj jedinstven i tradicionalan Festival za Benkovac, ali i za cijelu regiju, pokazala je i prisutnost dogradonačelnika Grada Benkovca, Tomislava Klarice, koji je najavio daljnju podršku ovoj manifestaciji.


– Iznimna mi je čast vidjeti vas ovdje. Koliko god da nas ima, dovoljno je da se ovaj Festival održi i da se očuva tradicija i baština. Uvjeren sam da će iz godine u godinu biti sve više posjetitelja, a Grad Benkovac će stajati iza ovoga i podržavati ovu manifestaciju. Drago nam je što se prenosi tradicija, kultura i baština, jer na kraju krajeva, vi ste čuvari svega toga. Ovi napjevi su ono što nas vraća u vrijeme opuštanja, uživanja i tradicije, izjavio je Klarica.S nestrpljenjem se već iščekuje iduće izdanje ovog Festivala koje će zasigurno još jednom okupiti zaljubljenike u izvornu glazbu te pružiti priliku da se zajedno slave nasljeđe i identitet regije.