Srijeda, 31. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Pojačan dolazak gostiju

TZ grada Nina daleko odmaknuo u pripremi predsezone i sezone

Autor: Nikolina Lucić

21.03.2023. 15:33
TZ grada Nina daleko odmaknuo u pripremi predsezone i sezone

Foto: TZ Grada NinaPočetak turističke predsezone sve brže kuca na vrata, što znači da se turističke zajednice gostovanjima na turističkim sajmovima i prezentacijama svojih turističkih bisera polako pripremaju za dolazak prvih ovogodišnjih gostiju u predsezoni. Stoga smo kontaktirali Mariju Dejanović, direktoricu Turističke zajednice grada Nina i s njom provjerili kako teku pripreme za početak predsezone te kakvu sezonu ove godine očekuju.


Prvi vjesnici turističke sezone


– Praksa je u našem uredu turiste koji dolaze izvan glavne sezone upitati za razlog i motive posjeta Ninu. Jedni su nam turisti iz Amerike tako pokazali na mobitelu stranicu koja je jako popularna na američkom tržištu, a koja prema mišljenju urednika nudi top pet destinacija koja treba posjetiti u svakoj pojedinoj regiji Hrvatske. To nas je začudilo i obradovalo, a gosti iz Amerike zatražili su od nas dodatne tiskane materijale kako bi pokazali svojim prijateljima gdje su bili jer ih je Nin oduševio, počela je Dejanović.


Pripreme za predsezonu su u punom su jeku. U TZ–u zato pripremaju sastanak s ugostiteljima i daljnje gastronomsko brendiranje grada Nina i njegova četiri gastro aduta. Bliži se tradicionalna »Biciklijada od Branimira do Branimira« u organizaciji Zadarske županije i suorganizaciji Grada Nina, Nin turizma d.o.o. i Turističke zajednice grada Nina koja se održava u sklopu Županijskih dana.


Zadarska županija
– Biciklijada svake godine okuplja veliki broj sudionika koji po dolasku u Nin odvoje slobodno vrijeme za obilazak kraljevskog grada. Upiti agencija povezano za dolaskom grupa u Nin su svakodnevni, agencije su već počele dovoditi izletnike koje zanimaju znamenitosti Nina. Pojačane dolaske očekujemo tijekom travnja i svibnja. Ususret predsezoni na stranici Hrvatske turističke zajednice ažurirali smo važne informacije o destinaciji, kalendar događanja, promo video i zanimljive fotografije. Jako nas raduje da je Glavni ured HTZ-a prepoznao Nin s vrijednostima koje postoje i trud koji se ulaže kako bi se iste približile tržištu te da se Nin vrednuje kao destinacija koju vrijedi preporučiti i treba posjetiti, istaknula je Dejanović, naglasivši kako ove godine očekuju povećani dolazak turista posebno u predsezoni i posezoni jer se puno promidžbenih aktivnosti usmjerava na izvansezonske mjesece. Najveći broj dolazaka očekuju tako s područja Njemačke, Poljske, Nizozemske, Austrije, Slovačke, Češke i Mađarske.


Kvalitetna prezentacija


Turistički su sajmovi važna komponenta u gradnji imidža destinacije. Destinacija Nin predstavljena je tako na WTM-u u Londonu 2022. te na ITB-u u Berlinu 2023. Sajam u Londonu bio je još posebniji s obzirom da se Nin nalazi u društvu odabranih svjetskih brendova i predstavljen je u spomen albumu Strive for Perfection: The Platinum Jubilee Edition unutar članka pod nazivom Jewel in the crown, što će imati dugoročniji promidžbeni efekt na britanskom tržištu. Turistička zajednica grada Nina dobitnik je i nagrade Croatia Prestige awards »Tourist Board of the Year 2022/2023« koju dodjeljuje tvrtka Corporate LiveWire sa sjedištem u Birminghamu u Velikoj Britaniji.


– Biti uz takve brendove, za Nin, našu regiju i Hrvatsku prestižna je pozicija. Turistički sajmovi važni su jer je to nadogradnja online marketingu. To je prigoda za susret s potencijalnim nositeljima ponude i potražnje, a osobni kontakt je često presudan kod odabira kojemu će se tržištu neki turoperator okrenuti, jer se i motivi i trendovi u turizmu stalno mijenjaju. Ispričate im što vidjeti, zašto posjetiti Nin, ponuditi im online brošure, podsjetiti ih na ukupnu ponudu Zadarske županije, to je ponekad presudno. Poslije korona pandemije jako su važni sajmovi kako bi se obnovili susreti, kontakti. Jako smo zadovoljni sa sajmovima u Londonu i Berlinu gdje smo se izvanredno predstavili zahvaljujući dobroj organizaciji TZ-a Zadarske županije koji je postigao sinergiju dionika iz naše regije te je time vidljivost naše ponude bila na zavidnoj razini, dodala je Dejanović, ističući kako će tijekom prvog dijela 2023. godine fokus rada biti na nastavku turističkog proizvoda bike i pješačkih staza koji pripremaju zajedno s kolegama iz Nin rivijere – TZM-a Zaton, TZO-a Privlaka, TZO-a Vrsi i TZO-a Vir.


– Naglasak je na aktivnom odmoru koji je u fokusu turista i u velikoj potražnji. Želja nam je predstaviti sva prirodna bogatstva koja skriva naša rivijera na tržištu Velike Britanije, Njemačke i susjedne Slovenije jer su upravo navedena tržišta iznimno zainteresirana za aktivni turizam. Planirano je i predstavljanje priručnika o promatranju ptica – »Ptice Ninske lagune« na engleskom jeziku jer je izdan kako bi svaki naš iznajmljivač imao navedenu ediciju kao dodatak u apartmanskoj ponudi informacija, naglasila je Dejanović i kazala kako ove godine planiraju i ažuriranje brošure »Nin rivijera – bogata riznica«, ali i izdanje brošure na poljskom jeziku.


– Već sada smo u pripremi tradicionalnih manifestacija, surađujemo s ugostiteljima te iznajmljivačima. S našim najvećim turističkim članom Zaton Holiday Resortom i kampom Zaton u kampanji smo udruženog i pojedinačnog oglašavanja u koje Turistička zajednica grada Nina ulaže znatna sredstva iz svojeg budžeta, budući da nam je interes za dobrom popunjenosti predvodnika turizma na području grada Nina, zaključila je Dejanović.


TZ Grada Nina – Razdoblje izvan glavne sezone atraktivno je za promatranje ptica Ninske lagune