Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

"Filipijanski Balinjeri"

[FOTO] Vožnja balinjera je duga tradicija s naglaskom na povratak u djetinjstvo

Autor: Marina Šaponja

19.02.2023. 12:40
[FOTO] Vožnja balinjera je duga tradicija s naglaskom na povratak u djetinjstvo

Foto: Luka JeličićU Sv. Filip i Jakovu u subotu je održano zimsko izdanje “Filipijanskih Balinjera” u maškaranom izdanju koje su organizirali Općina Sv. Filip i Jakov, Turistička zajednica te udruga Balin.


Ova popularna manifestacija koja se održava već devetu godinu privukla je velik broj mališana pod maskama koji su se okušali u natjecanju u vožnji balina. Dakako uz svesrdnu podršku svojih roditelja te starijih mještana koji su se, kao djeca, vrlo često i zabavljali vozeći baline.


– Vožnja balinjera ili poznatijih karići na balinjere je duga tradicija s naglaskom na povratak u djetinjstvo u vremenima kada su danas djeca dosta opterećena video igrama. To je bilo vrijeme kada je trebalo imati više kreativnosti, uvjeti su bili skromniji i djeca su morala naći način za zabavu.
Ovu tradiciju održavamo ekipi Balina, njihovoj želji i volji. Ovo je jedan događaja koji nas sve zajedno vraća u djetinjstvo, sjećanje na prošla vremena, ali isto tako, obzirom na sve natjecatelje, ali i sudionike samog događaja, svi zajedno pobuđujemo odjećaje iz nekih prošlih vremena, ispričala je Ana Barbaroša iz TZ Filip i Jakov.


Očuvanje tradicije


Sudjelovanje na utrci balinjera nema dobne granice, iako je subotnje izdanje bilo namjenjeno prvenstveno djeci u sklopu karnevalskih dana. Tijekom ljeta, u kolovozu, utrka balinjera rezrevirana je za starije natjecatelje, a okupi i veći broj sudionika.


– Imamo i nekoliko grupa koji nam konstantno sudjeluju na ljetnoj utrci te se i pripremaju za nju. Strancima i posjetiteljima vrlo je atraktivno gledati kako se voze balini i kako sve skupa izgleda, dodaje Barbaroša.


Udruga Balini iz Filip i Jakova čuvari su tradicije ove manifestacije u čiju organizaciju daju svaki djelić sebe. Financijska pomoć Općine i TZ-a najmanje je što se može učiniti kako bi se ovaj događaj održao te da se izrada drvenih balina i njihova vožnja nastavi i u budućnosti, štiteći je od zaborava.


Foto


Zimsko izdanje "Filipijanskih Balinjera"


avatar

Snimio: Luka Jeličić


19.02.2023. 12:46

Galerija

Foto: Luka Jeličić


A zvukovi legendarnih balinjera odjekivali su centrom ovog malog dalamtinskog mjesta. Inače, zimsko izdanje utrke odvija se na vrh sela, kako kažu u Filip i Jakovu, ali se ove godine održao u centru mjesta, ispod mjesne crkve gdje se inače održava ljetna trka.


Zimske balinjere posvećene su dječjim radostima u kojima se utrkuju djeca u kategorijama dobnih skupina i u parićima. Najprije slijede kvalifikacije, pa polufinale i finale kao glavna utrka.


– Ovu utrku organiziramo devetu godinu, natječu se mališani i parići. Održava se više kvalifikacijskih trka, polufinalna i finalna. Filipjanski mališani kategorija su do 12 godina, a najmanja dobna granica ne postoji, dodaje Lovre Mikas jedan od organizatora iz udruge Balini.


Ljetna utrka privuče turiste


Osvrnuo se i na ljetnu utrku koja je inače, bila i prva, a kao manifestacija održava se također devet godina. Atraktivna je iz razloga što privuće dosta turista i mnogi tada po prvi put vide baline kao vozilo i kako se voze.


– Turisti su malo sramežljivi što se tiče sudjelovanja, ali ih nagovorimo da sjednu, da se spuste da dožive taj adrenalin. Imamo jednog Britanca koji se zaljubio u balinjere i svake godine tempira datum kako bi došao u Filip i Jakov i sudjelovao na utrci, govori Mikas.


Kod vožnje balinjera, naglašava Mikas, najvažnija je sigurnost.


– Prsti nikad ne smiju biti oko timuna, volana, u slučaju ako pukne prvi balin ili timun da prsti ne stradaju. Bitno je guranje s rukama ili u paru s nogama, znači što jači potisak guranja to će balinjera postići veće ubrzanje i nakon određene metraže staje se s pogurivanjima i balin ide slobodnim padom dalje do cilja, objasnio je Mikas.


Mališani oduševljeni


A mali sudionici Prvenstva u balinjerama bili su oduševljeni, a posebnost su bile i kreativne maske i kostimi u koje su se odjenuli posebnu za ovu priliku. Od klauna, vojnika, policajaca, spidermana, svi su vozili balinjere…. A bilo je tu i starijih mještana koji su dijelili savjete, pa i sami se okušali u vožnji neobičnih drvenih vozila.


Desetogodišnja Karmen utrku vozi već nekoliko godina i jako joj se sviđa.


– Utrka mi je najbolja, to je super, govori nam.


Gabriel koji se odjenuo u klauna peti put sudjeluje u vožnji balinjera.


– Nije teško voziti balinjeru. Moju je napravio tata, a i ja sam pomogao, objasnio je 11-godišnji Gabriel.


Organizatori su zimsko izdanje utrke nastojali obilježiti na poseban način pa su i tiskali hudice s natpisom “Filipijansko prvenstvo balinjera”.


Nakon završetka utrke i proglašenja pobjednika, uslijedio je i maskenbal, a za dobru spizu kako nitko ne bi ostao gladan pobrinuli su se filipijanski kuhari. Za dobru glazbu pobrinuo se bend “Spectrum” i DJ Pueblo Ruiz.


 


Ovaj sadržaj je nastao u suradnji s Općinom Sveti Filip i Jakov