Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

BROJNE MANFIFESTACIJE

Tkonsko ljeto: Prema rekordnoj turističkoj sezoni ide se s bogatim programom

Autor: Nikolina Lucić

27.06.2023. 15:15
Tkonsko ljeto: Prema rekordnoj turističkoj sezoni ide se s bogatim programom

Foto: TZO TKONRazdoblje predsezone za sve je prvi ispit i prilika da vide koliko bi uspješna špica sezone mogla biti. U Tkonu je u periodu od 1. ožujka do kraja svibnja ostvareno povećanje u dolascima i u noćenjima u odnosu na rekordnu 2019. godinu.


– Najviše dolazaka je ostvareno u kampovima potom u objektima u domaćinstvu. Najviše gostiju nas je posjetilo iz Njemačke, Austrije, Hrvatske te Slovenije, kazala je Jelena Ugrinić, direktorica TZO-a Tkon, naglasivši kako prema prvim pozitivnim pokazateljima očekuju izvrsnu turističku sezonu koja će u konačnici nadmašiti rekordnu 2019. godinu.


Foto: TZO TKON


Cambi za Dan općine


– I ovog ljeta pripremamo bogat program raznih događanja, sportskih, zabavnih, edukativnih i kulturnih. Svakako bih iz programa izdvojila organizaciju tradicionalne Ribarske noći, koja će se održati 5. kolovoza u centru Tkona i koju će uz bogatu ponudu raznovrsnih ribljih specijaliteta kao što su pečene srdele, kozice, burgeri s tunjevinom, školjke, maneštruni i druge delicije, upotpuniti Jole i grupa Best. Također, jedno od važnijih događanja je i tradicijska regata drvenih brodova na oštra idra i trevu, poznata pod nazivom Đir po konalu, a održat će se 9. srpnja u Ugriniću. Osim same regate organizira se i zabavni dio, ali i gastro ponuda. Na regati očekujemo sudjelovanje preko 30 brodica iz Zadarske i Šibensko-kninske županije, najavila je Ugrinić, naglasivši kako je jedan od organizatora regate i Udruga Frkata iz Ugrinića koja je i nositelj nematerijalnog kulturnog dobra »Umijeće plovidbe latinskim i oglavnim jedrima duž hrvatske obale« u kontekstu organizacije regate Đir po konalu.
– Tradicionalna mjesna fešta poznata kao Kunjska fešta, 2. srpnja, obilježit će se zabavnim programom te glazbom uživo uz grupu Vista. Dan općine Tkon, 11. srpnja obilježit ćemo nastupom klape Cambi.


Osim navedenih tradicionalnih događanja organizirat će se i Folklorna večer u organizaciji kulturno-umjetničke udruge Kunjka, te 8. Susret klapa, koji se tradicionalno održava krajem kolovoza ispred kapelice sv. Ante, a za najmlađe rezervirane su brojne dječje predstave, filmovi za djecu, radionice te nastup mađioničara i žonglera, kazala je Ugrinić, dodajući kako, kao i uvijek, nastavljaju podupirati lokalne OPG-ove.


Foto: TZO TKON


Hawaii beach party


– Svakog četvrtka tijekom turističke sezone organiziramo Ljetni sajam otočnih proizvoda, koji je ujedno i jedini sajam takve vrste organiziran na otoku Pašmanu. Izlagači sajma su i dobitnici prestižne oznake HOP za svoje proizvode, a na sajmu se mogu pronaći brojni proizvodi poput domaćih marmelada, likera, maslinovog ulja, prirodne kozmetike, suvenira itd. Sajmovi predstavljaju vrlo važnu ponudu za turiste i posjetitelje jer omogućuju kupnju autohtonih lokalnih proizvoda. Također imamo susret mopedista iz Slovenije koji će se održati prvi vikend u rujnu, a ove godine očekujemo rekordan broj motorista, najavila je Ugrinić.


Udruga mladih Kunjska dica organiziraju Hawaii beach party koji će se održati na pješčanoj plaži Poljane u Tkonu 29. srpnja, te malonogometni turnir u razdoblju od 3. do 9. rujna kad je i finalna večer u kojoj će nastupiti Lidija Bačić.


– Svakako je bitno napomenuti kako će i ove sezone za posjetitelje biti otvoren Interpretacijski centar pomorske baštine s bogatom postavom izložbenih predmeta, a i u samom centru održavat će se i različita događanja i radionice.


Trudimo se uljepšati sezonu raznim događanjima i potrebnim sadržajima, te će u skorije vrijeme biti otvoren lunapark za djecu i aqua park na mjesnoj plaži, kazala je Ugrinić.


Foto: Arhiva ZL