Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

IDEALAN ZA ODMOR

Tkon: Gosti oduševljeni novim pješačkim stazama i predivnim vidikovcima

Autor: Nikolina Lucić

17.08.2023. 18:16
Tkon: Gosti oduševljeni novim pješačkim stazama i predivnim vidikovcima

Foto: MINISTARSTVO MORA, PROMETA I INFRASTRUKTUREPromatrajući izvještaje sa sustava eVisitor za prvu polovicu srpnja, odnosno za razdoblje uočava se porast broja dolazaka i broja noćenja, ako se usporedi s istim razdobljem u rekordnoj 2019. godini. Također, ako se rezultati usporede s prošlogodišnjim razdobljem bilježi se porast u dolascima i noćenjima, započela je Jelena Ugrinić, direktorica Turističke zajednice Općine Tkon, dodavši kako prema trenutačnim dobrim pokazateljima očekuju da će i nastavak sezone biti u pozitivnom trendu. Špica turističke sezone daleko je odmaknula, što se i vidi prema trenutačnom broju turista, a i po broju popunjenosti smještajnih kapaciteta.


Jelena Ugrinić, Foto: Osobna arhiva


Gosti želji kulturne baštine


– Turisti su najčešće oduševljeni novim pješačkim stazama i predivnim vidikovcima koji oduzimaju dah. Vidikovac Straža te Pustograd su ujedno i točke kojima prolaze nove pješačke staze koje su osmišljene u sklopu projekta »Zadarski arhipelag«, s ciljem dodatnog razvoja outdoora i povezivanja otoka zadarskog arhipelaga. Turistička karta Pašman – Ugljan s ucrtanim pješačkim stazama već je dostupna za posjetitelje, a također u izradi je i bike karta, dodala je Ugrinić, naglasivši kako je važno napomenuti kako su turisti željni upoznavanja njihove bogate kulturne baštine. Jedan od najvrjednijih spomenika kulture je Benediktinski samostan na brdu Ćokovac.


– Također moramo spomenuti prekrasne prirodne plaže u čije uređenje se iz godine u godinu ulaže sve više sredstava kako bi u konačnici bile kompletno opremljene i na taj način zadovoljile potrebe turista i posjetitelja, koji će i sljedeću godinu odabrati Tkon – otok Pašman kao odmorišnu destinaciju. Naša destinacija je idealna za obitelji jer uz plitke prirodne plaže pogodne za djecu imamo i Aqua park na centralnoj plaži te lunapark. Također imamo jako puno predstava, filmova i radionica za djecu. Obogatili smo ljeto raznim sadržajima koje su turisti prepoznali i do sad imamo samo pozitivne povratne informacije, naglasila je direktorica.


Foto: TZO TKON


Obogatili sadržaje
Turistički promet strukturiran po vrsti objekta ostvaren je najviše u objektima u domaćinstvu, zatim u kampovima, a s obzirom da Tkon ima zaista lijepe prirodne plaže pogodne za malu djecu, najčešći gosti su obitelji s djecom koji preferiraju smještaj u apartmanima.


– U strukturi ukupno ostvarenih dolazaka turista, 81,33 posto čine strani turisti, dok 18,67 posto čine domaći turisti. U strukturi dolazaka prema zemljama porijekla dominiraju turisti iz Slovenije, Hrvatske, Češke, Njemačke, Austrije i Slovačke, dodala je Ugrinić.


Atraktivnim manifestacijama nastoji se zadržati razina ponude. Na velika vrata vratio se Hawaii Beach party koji je organizirala Udruga mladih »Kunjska dica« koji je održan na plaži Poljane. Upriličena je tradicionalna »Ribarsku noć« koja je ove godine održana na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u Tkonu na mulu. Za zabavni program ove godine bio je zadužen je Jole koji je prvi put stigao u Tkon, donoseći nezaboravnu zabavu do ranih jutarnjih sati. Osim samog zabavnog dijela posjetiteljima je na raspolaganju bila dosad najveća gastronomska ponuda ribljih specijaliteta, razne tradicionalne igre, tombola, vatromet i bakljada.


– Baziramo se na očuvanosti tradicije i tradicijskih običaja kao i naše bogate kulturno povijesne baštine, istaknula je direktorica tkonskog TZ-a.


Foto: MINISTARSTVO MORA, PROMETA I INFRASTRUKTURE