Nedjelja, 24. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

upisi u srednje škole

Tehničaru za računarstvo bodovni prag u rangu gimnazijskog

Autor: Marina Šaponja

31.05.2023. 10:30
Tehničaru za računarstvo bodovni prag u rangu gimnazijskog

Foto: PIXSELLPrijave u sustav za upis u srednje škole započele su 29. svibnja, a glavni dio upisa, prijava obrazovnih programa, provodit će se od 28. lipnja do 7. srpnja. Za školsku godinu 2023./2024. Ministarstvo obrazovanja donijelo je odluku o broju upisnih mjesta za 48.762 učenika, u 2.190 razreda. Povećanje je to broja učenika i razrednih odjeljenja u odnosu na prošlu godinu kada je ukupna upisna kvota bila 46.377 učenika u 2.113 razredna odjela.


U Zadarskoj županiji već godinama su najpopularnije srednje škole među osmašima gimnazije Franje Petrića i Jurja Barakovića, dok je od strukovnih škola najpopularnija Strukovna škola Vice Vlatkovića. Ove škole u prvom upisnom roku popune sva slobodna mjesta, a bodovni prag je svake godine sve veći, odnosno sve više ih upisuju isključivo odlični ili vrlo dobri učenici.


Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića izjavio je kako je posljednjih godina interes na upisima bio jako velik, a posebno ga veseli što je sve veći interes zabilježen i za strukovna, trogodišnja zanimanja.

– Trogodišnja zanimanja su ona koja naše tržište rada treba, nedostaje ih i takve radnike sve više uvozimo, rekao je Tomčić.


Za zanimanje tehničar za računarstvo bodovni prag u rangu je gimnazijskog, a iz godine u godinu upravo je za ovaj smjer sve veće zanimanje među osmašima.


Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića također je sve popularnija među osmašima.


– Naša četevrogodišnja zanimanja, prehrambeni tehničar, veterinar, nutricionist, agroturistički tehničar uvijek se popune u prvom upisnom roku. Nešto slabiji interes je za trogodišnja zanimanja, mesar, pekar, vrtlar, a upravo ta zanimanja su jako tražena. Ti učenici posao mogu naći odmah po završetku srednje škole, rekla je ravnateljica Jelena Gulan.


Učenicima na izbor tu su još Medicinska škola, Tehnička škola, Gimnazija Vladimira Nazora, Ekonomsko-birotehnička i Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola.Ono što je potrebno napraviti, a o čemu odluku može donijeti isključivo resorno Ministarstvo jest povećanje upisnih kvota za zanimanja koja su najtraženija na tržištu rada, među kojima prednjače građevinari, medicinski tehničari, keramičari, stolari…


Zbog velikog broja odlikaša na razini cijele države u pojedinim srednjim školama od ove godine uvode se prijemni ispiti, no za to su se odlučile tek rijetke škole, njih osam iz Zagreba i jedna iz Karlovca.


Konačne ljestvice poretka u ljetnom roku bit će objavljene 10. srpnja, a od tog dana pa do 13. srpnja u škole se dostavlja upisnica i, ako to program traži, liječničke potvrde. U jesenskom roku prijave programa bit će od 21. do 25. kolovoza, dok će konačne ljestvice biti objavljene 26. kolovoza.