Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

PLOVITI SE MORA

Svečanom sjednicom završeni Dani pomorstva u Vrsima

Autor: Marina Šaponja

25.06.2023. 22:21
Svečanom sjednicom završeni Dani pomorstva u Vrsima

Foto: Luka JeličićSvečanom sjednicom pomoraca završeni su Dani pomorstva u Vrsima. Kako i priliči svečano je bilo na Trgu Kolište. Važna je ovo manifestacija za sve pomorce, Zadarsku županiju, ali i malo mjesto kao što su Vrsi koje su dale više od 700 pomoraca.


– Dvadeset godina osnutka Udruge obilježit ćemo svečanom sjednicom kako bi sve naše goste upoznali s dugom tradicijom pomorstva koje ima Vrsi. Također, upoznat ćemo ih i sa svime što smo napravili, ali i planovima za budućnost, a od toga bih izdvojio našu želju da se neki od brodova naših kompanija ponese ime našeg mista, mislim da smo to zaslužili. Želja nam je i napraviti monografiju na temu tradicije pomorstva u Vrsima te Pomorsku kuću, izjavio je Neven Predovan, predsjednik Udruge pomoraca Vrsi.


Kruh sa sedam kora


Okupljene je pozdravio i načelnik Općine Vrsi Luka Perinić.

– Iznimna mi je čast biti večeras ovdje s vama te u sklopu manifestacije Dani pomorstva u Vrsima proslaviti Svjetski dan pomoraca i 20. godišnjicu postojanja vaše i naše Udruge. Pomorstvo i Vrsi su već stoljećima povezani i jedno bez drugog jednostavno ne ide. Pomorci su živući dokaz da duša može ostati, dok tijelo poslom odlazi. Svaki novi odlazak na brod, donosi tugu, suze, rastanak. Ali – ploviti se mora. Najbolje to znamo mi u Vrsima. Ne postoji kuća iz koje nije niknuo barem jedan pomorac. Kao dijete i unuk pomoraca, iz vlastitog iskustva znam kakav je to život, odnosno uistinu kruh sa sedam kora. Također, s vama dijelim zanimljiv podatak kako sam ja prekinuo niz pomorstva u obitelji nakon 4-5 generacija neumornog bavljenja tim poslom. Posebno mi je drago što na području naše Općine djeluje najstarija udruga u Hrvatskoj koja okuplja sve pomorce, bez obzira na njihov status na brodu. Uvijek podržavamo vaš rad i djelovanje kroz koje promovirate naše mjesto, primjer ste kako se kroz udrugu pridonosi boljitku svoje zajednice, rekao je načelnik.


Među okupljenima bio je i župan Božidar Longin koji je čestitao Svjetski dan pomoraca, mjestu koje se ponosi dugom pomorskom tradicijom.


– Od pamtivijeka ljudi su ovdje živjeli od mora i s morem. I danas je more naš najvrjedniji resurs. Nazivaju nas najribarskijom županijom, a temeljna gospodarska grana, koja bi bez mora bila vrlo slabašna grančica, nam je turizam. No ono za što nam je more bez sumnje možda i najvažnije jest ono sažeto u staroj izreci: »Stavi prst u more i bit ćeš povezan s cijelim svijetom!«, rekao je župan istaknuvši povezanost Zadarske županije.


Perspektivna budućnost


– Prije nekoliko godina otvorena je nova moderna luka Gaženica koja je svojim položajem na tek pet minuta vožnje od spoja na autocestu postala više no privlačna svim brodarima. Danas je ona odredište koje je na svojim kružnim putovanjima posjetilo već stotine cruisera, a vjerujemo da će uskoro postati i home port. Također, intenzivno radimo i na dovršenju teretne luke koja će, zbog blizine poduzetničkih zona i Zračne luke, mogla postati točkom koja vrijeme prijevoza roba iz udaljenih odredišta, osobito iz Azije, do zapadnoeuropskih zemalja skratiti i za desetak dana. A ako čitavoj ovoj priči dodamo i svjetsku slavu naših pomoraca, uspješnost naše zadarske tvrtke Tankerske plovidbe, mislim da je potpuno jasno da je pomorstvo ona gospodarska grana koja na ovom prostoru ima i blistavu prošlost, i kvalitetnu sadašnjost i vrlo perspektivnu budućnost, istaknuo je Longin te na kraju citirao velikog Julesa Vernea koji je rekao da je more… »beskrajna pustinja, gdje čovjek nije nikada usamljen, jer se osjeća da život ključa na svim stranama« te svim našim pomorcima poželjeti sigurnu i mirnu plovidbu na svim morima svijeta.