Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

U planu ulaganja

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća proslavljen Dan općine Gračac

Autor: Marina Šaponja

21.04.2023. 17:26
Svečanom sjednicom Općinskog vijeća proslavljen Dan općine Gračac

Foto: Facebook Općine GračacU Gračacu je svečanom sjednicom obilježen Dan općine. Na svečanosti su nazočili potpredsjednica Vlade RH, Anja Šimpraga, zadarski dožupan Šime Vicković, a Robert Juko, načelnik Gračaca u svom obraćanju svima je čestitao Dan općine te se osvrnuo na godinu iza nas, obilježenu prirodnim nepogodama.


– Prošlo ljeto zadesila nas je velika suša. Mnogi stanovnici naše općine su ostali bez pitke vode te smo zahvaljujući novčanoj pomoći Zadarske županije, te pomoći u odvozu vode našeg trgovačkog društva Gračac Čistoća i Javne vatrogasne postrojbe Gračac nastojali ublažiti posljedice suše. Početkom prosinca nas je zadesila i nezapamćena poplava koja je poplavila domove naših stanovnika u Naselju II i Potkokirni. Voda je ušla u 21 objekt od toga u 11 kuća. Krajem veljače zbog velike količine snijega i bure bile su zatvorene sve ceste prema sjeveru i jugu, Stožer civilne zaštite Gračaca osigurao je tada prihvatne centre u Napretku i u školama za oko 300 osoba, kazao je Juko dodajući kako su smještaj i hranu velikom broju putnika pružali njihovi građani i Crkva.


Vremenske neprilike


– Iskoristit ću priliku i zahvaliti se svima koji su pomagali tijekom vremenskih neprilika oko organizacije i pomoći, prvenstveno Stožeru Civilne zaštite Gračac, Ravnateljstvu civilne zaštite, Crvenom križu Gračac, našem komunalnom poduzeću, policiji, HGSS-u, vatrogascima, ravnateljicama osnovne i srednje škole, članovima NK Velebit te volonterima. Posebno hvala našoj načelnici Stožera Nataliji Turbić, rekao je načelnik Juko, a zatim istaknuo projekte koji su realizirani prošle godine, ali i one koji su u tijeku.
– Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem je završen, u tijeku je ponovljeni javni uvid, nakon čega program ide na odobrenje u Ministarstvo poljoprivrede te na usvajanje, a potom će se raspisati natječaj. Prošle godine smo napokon usvojili prostorni plan koji je, nažalost, čekao još od 2013 godine, te krećemo odmah u nove izmjene. U suradnji s HEP-om otvorili smo punionicu električnih automobila. Nastavili smo s proširenjem i modernizacijom mreže javne rasvjete i za to je utrošeno malo manje od 20 tisuća eura. U tijeku je izrada projektne dokumentacije kroz tri faze za proširenje vodovoda Gračac sjever, završen je projekt uklanjanje otpada odbačenog u okoliš, te projekt sanacije i uređenja ulica u naselju Gračac. Odobrena su nam sredstva za izgradnju Seljačke tržnice u iznosu od 466 tisuće eura i započela je priprema za provedbu projekta. Projekt izgradnje svlačionica i tribina na nogometnom stadionu Gračac je u završnoj fazi i uskoro slijedi ishodovanje uporabne dozvole, nabrojio je Juko neke od projekata.


Nastavit će se pomaganje građanima


Za sljedeću godinu kao cilj naveo je očuvanje financijske stabilnosti općinskog proračuna i izvršenje svih planiranih projekata te zadržavanje postojećeg standarda financiranja javnih potreba građana.


Šime Vicković, zadarski dožupan na početku svog javnog nastupa svim čestitao je svim mještanima Dan općine i predstojeći blagdan sv. Jurja, nebeskog zaštitnika općine Gračac.


– Kao što se sv. Juraj uspješno borio sa zmajem, tako se lokalna samouprava uspješno bori sa svim svojim svakodnevnim problemima trudeći se svojim žiteljima pomoći u ostvarenju cilja, kvalitetnog i sretnog života. Općina Gračac površinom je naša najveća jedinica lokalne samouprave i jedina koja se skrila iza mitskog Velebita ovdje u Lici. Stoga Zadarska županija pokušava pružiti pomoć lokalnoj samoupravi u ostvarenju značajnih projekata, izjavio je Vicković.


Najveći razvojni potencijal ovoga kraja jesu prirodne ljepote i čist okoliš, a u takvom okolišu najbolju razvojnu perspektivu imaju ekološka proizvodnja i ruralni turizam.


EU projekti


– Prošle je godine čak je 2.177 gostiju posjetilo ovo područje ostvarivši 5.595 noćenja. Zanimljiv je podatak da je to za oko 1300 gostiju više i za oko 3.500 noćenja više od pretpandemijske godine. Ukazuje nam to na činjenicu da su, s jedne strane, gosti otkrili ovu ljepotu koja, za razliku od obale, ljeti pruža mir i svježinu, a s druge strane da je uloženo puno u podizanje broja i kvalitete smještajnih kapaciteta. Vjerujemo da će na porast gostiju utjecati i Centar izvrsnosti Cerovačke špilje. Kvalitetna komunalna infrastruktura od izuzetne je važnosti i za život stanovnika nekoga područja i za razvoj turizma. Županijska uprava za ceste u prošloj je godini obavila sanaciju kolnika u nekoliko mjesta, kao i sanaciju mostova. Zdravstvena zaštita na ovom području je u okviru standarda, a na području socijalne skrbi spomenut ću program Pomoći u kući koji provode udruge Prospero i Sv. majka Terezija koje redovito financira Županija. Prošle godine isplatili smo naknadu za 15 novorođenih žitelja ovog područja, naveo je dožupan Vicković dodajući kako bi iskreno želio da sljedeće godine taj broj bude duplo veći.


Agencija Zadra Nova pružila je, pak, pomoć u izradi projekata za sredstva EU baš s područja socijalne skrbi i to za projekt Zaželi – nastavimo pružati i primati pomoć, kroz koji se zapošljavaju teže zapošljive žene na pružanju socijalnih usluga te za projekt Kvalitetniji i sigurniji život starijih osoba čiji je nositelj Crveni križ, a usmjeren je na pružanje pomoći osobama starije životne dobi u riziku od siromaštva.


– Kako je vidljivo, pratimo i pratit ćemo aktivnosti Općine Gračac. Jedino kvalitetna suradnja i pametno promišljanje razvoja može donijeti i jednako tako kvalitetne rezultati te, u konačnici, bolji i sretniji život svim našim građanima, izjavio je Vicković.