Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

Prvosvibanjski vikend

Petu godinu zaredom Biograd organizira Slovenski vikend za svoje najvjernije goste

Autor: Portal ZL

21.04.2023. 16:56
Petu godinu zaredom Biograd organizira Slovenski vikend za svoje najvjernije goste

Foto: Arhiva ZLBiograd na Moru turističko je središte koje s pravom nosi epitet “Srce Jadrana“. Idealno se smjestio u samom središtu Jadranske obale, a uz kristalno čisto more i plaže s plavim zastavama u njegovu korist idu i blizina nacionalnih parkova, parkova prirode te velikih središta poput Zadra, Šibenika ili Splita.


Biograd se može pohvaliti manifestacijama koje su uvijek nove, zanimljive, drugačije i koje u ovaj grad privlače goste iz cijeloga svijeta. 


Prvosvibanjski praznici pokazali su se idealni za otvorenje turističke sezone, pa se sad već petu godinu održava manifestacija Slovenski vikend tijekom koje Biograd u nekoliko dana u predsezoni ostvari preko 25 tisuća noćenja.
Slovenski vikend održava se od 28. travnja do 1. svibnja 2023. godine. 


Posebnost ovogodišnje manifestacije svakako je u temi koja je bezvremenska i univerzalna te ruši sve granice i povezuje daljine. „Ljubav bez granica“ slogan je i središnja tema koja će dominirati programom ovogodišnje manifestacije. 


Ljubav spaja, ljubav je lijepa, ljubav je za sve, ljubav ne poznaje granice i ništa je ne može spriječiti u Biograd na Slovenski vikend!


Slovenski vikend zapravo je hommage  biogradskim najbrojnijim i najvjernijim gostima – Slovencima. U prvom redu Slovenci su gosti koji u Biograd dolaze ne samo tijekom ljetnih mjeseci već cijelu godinu pa zašto svoj produženi vikend i prvosvibanjske praznike ne bi proveli upravo u Biogradu, gradu u kojem uvijek osjećaju dobrodošlicu i srdačnost domaćina. Slovenski vikend zamišljen je kao spoj odmora ispunjenog dnevnim aktivnostima i dobrom zabavom gdje se naglasak stavlja na uključenost cijele obitelji.


Za sve posjetitelje i sudionike organizirano je more događanja u obliku aktivnog odmora i zabavnog programa, svatko može pronaći nešto za sebe i za vikend putovanje odabrati upravo Biograd.


Tako je u ponudi aktivnog programa regata Pašmanskim kanalom, utrka ulicama Biograda, rekreativna šetnja od parka do Fun Parka Biograd te obiteljska vožnja biciklom. A kakav bi to praznik bio da se za 1. svibnja ne sprema ćućka – pašta fažol za sve sudionike?! Zabavni program rezerviran je razne izvođače pa će posjetitelji manifestacije moći svaku večer uživati na otvorenom uz melodije dalmatinske klape i zabavnih bendova iz Hrvatske i Slovenije. U zavičajnom muzeju Biograd na Moru održat će se izložba „SLOART“ gdje će pet priznatih slovenskih impresionista izložiti svoje radove s motivima svakodnevnog života. Isto tako, za djecu je pripremljen poseban program pa će ona moći uživati u raznim sportsko – rekreacijskim aktivnostima. Zdrav i aktivan život upravo je ono za što se na ovoj manifestaciji zalažu. Kažu da je tajna dobrog i uspješnog dana jutarnje razgibavanje stoga će dani Slovenskog vikenda započeti upravo treningom. Jutarnjom tjelovježbom povećava se budnost, ubrzava metabolizam te popravlja raspoloženje. Samo 20 minuta dovoljno je da se osigura zdrav, uravnotežen i produktivan dan. Za trening je zadužena Nevena Blanuša koja je osobna trenerica dugi niz godina, aktualna je igračica u hokejaškom klubu na travi HAHK Mladost te članica nacionalne selekcije. Prva pobjednica na ovim prostorima u showu Survivor ‘22., ambasadorica Spartan Race Croatia te Military Experience. U danima trajanja manifestacije svi posjetitelji moći će ići na vožnju ljubavnim kanalom gdje će se ploviti pored otoka zaljubljenih i otoka suza pa do Galešnjaka, otoka ljubavi. U nedjelju će  vrhunac večeri biti ljubavni vatromet na Rivi.


Poseban naglasak ovogodišnje manifestacije je na održivom turizmu. Tako će se na Rivi u centru grada plastični otpad moći bacati u atraktivne kontejnere načinjene od reciklirane plastike. Članovi ronilačkog kluba provest će akciju čišćenja podmorja na Rivi kako bi posjetitelje osvijestili o važnosti očuvanja i zaštiti morskih ekosustava za život čovjeka. Projekt „Muzej odbačenih predmeta“ također će se održati za vrijeme ove manifestacije u Biogradu. Projekt ima za cilj uspostaviti i afirmirati nove umjetničke prakse te novu publiku u kulturi povezivanjem kulturnih sadržaja, ekološkog društvenog djelovanja i novih tehnologija. Pojedinac iz uloge pasivnog promatrača/korisnika/konzumenta kulturnog sadržaja postaje aktivni sudionik u kulturnom procesu, u ovom slučaju izlagač ili udomitelj.


Nastavno na održivi turizam organizirana je i edukativna igraonica „Zdravo nije FUJ!“. Radi se o potpuno novom konceptu gostujuće igraonice za djecu i odrasle, odnosno za cijelu obitelj. Spoj napuhanih sportsko aktivacijskih sprava te poznatog kineziologa i zagovornika zdravog života – Maria Valentića, garantira edukaciju o važnosti zdrave prehrane i aktivnosti, osvještava o štetnom utjecaju elektronskih uređaja (mobitela, tableta…) i vremena provedenog u zatvorenom te kroz svoj animacijski program pruža zabavu za cijele obitelji.Upravo naglaskom na održivi turizam kroz ovu manifestaciju cilj je prepoznavanje i zaštita prirodnih i kulturnih vrijednosti kako bi se potaknuo razvoj kvalitetnoga turističkog proizvoda i dugoročno unaprijedilo upravljanje turističkim destinacijama. Postizanje održivog turizma zahtijeva motivaciju, odlučnost i sustavan pristup. 


Sve ovo ima zajednički nazivnik koji je ljubav: ljubav prema glazbi, ljubav prema aktivnom i zdravom životu, ljubav prema ekologiji, ljubav prema kulturi, ljubav prema gastronomiji, ljubav prema obitelji i prijateljima, ljubav prema partneru i životinjama,… 


A što je za vas ljubav?


Svatko će naći svoju definiciju ljubavi i nijedna definicija nije pogrešna, a da smo u pravu provjerite dolaskom u Biograd na prvosvibanjske praznike!