Petak, 31. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Tik pred izbore

Svečano obilježena 33. godišnjica utemeljenja starigradskog HDZ-a

Autor: Nikolina Lucić

09.02.2023. 20:35
Svečano obilježena 33. godišnjica utemeljenja starigradskog HDZ-a

Foto: Luka JeličićU osvit prijevremenih izbora na poziciju načelnika, koji su na rasporedu u nedjelju, HDZ Starigrad svečanom je akademijom proslavio 33. godišnjicu osnutka. Brojni visoki gosti, HDZ-ovi dužnosnici iz Sabora, Vlade, ministarstava, Županije, gradova i općina okupili su se u hotelu Alan i prisjetili se više od tri desetljeća političkog djelovanja. Druženju je nazočio ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, kao izaslanik predsjednika HDZ-a i Vlade RH Andreja Plenkovića, kao i državni tajnici Josip Bilaver, Marija Pletikosa i Mario Šiljeg te brojni izaslanici stranke.


Sadašnjost i budućnost Starigrad


Okupljenima se na svečanoj akademiji prvi obratio Zoran Šikić, predsjednik Općinskog odbora istaknuvši kako je recentni period bio izazovan na više razina.
– U tom je periodu stranka iznalazila uspješna rješenja, kako na nacionalnoj, tako i na regionalnoj razini. U 2023. smo godini ušli u Schengen i eurozonu, a konačnim je spajanjem juga Hrvatske postignut suverenitet države,kazao je Šikić istaknuvši stranačke ciljeve na području općine Starigrad.


– To su vodovod i izgradnja kanalizacijske mreže, uređenje škole i izgradnja dodatnih sadržaja za sve naše žitelje. Marin Marko Čavić, naš kandidat za općinskog načelnika dugo je stjecao znanja o funkcioniranju lokalne i nacionalne politike. Mlad je, obrazovan i ambiciozan, što ga čini najboljim među nama, naglasio je Šikić, dok je Marin Čavić istaknuo kako ima čast i obvezu biti kandidatom za načelnika Općine na predstojećim prijevremenim izborima.


– Već 15 godina radim za općinu te svojim sumještanima obećavam da ću kao načelnik biti realan i uporan u realizaciji velikih projekata od strateške važnosti za našu općinu, rekao je Čavić i naglasio kako ih jedinstvene prirodne ljepote koje ih okružuju obvezuju na veći stupanj pažnje i poštovanja.


– Vodimo brigu o svim našim žiteljima, kako starima, tako i mladima, kojima općinu Starigrad želimo učiniti prosperitetnim mjestom za život, naglasio je Čavić.


Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja najavio je plodonosnu suradnju na jačanju održivog gospodarenja i upravljanja NP-om Paklenica.


– Katastarskom će se izmjerom vlasnicima parcela na području Parka žiteljima omogućiti sigurna egzistencija i realizacija novih projekata. Hrvatske su vode u realizaciji projekta sanacije bujičnih vodotoka, a aglomeracijom Podvelebitskog kanala zauvijek ćemo riješiti pitanje odvodnje ovog kraja, poručio je Šiljeg.


Strategija napretka općine


Božidar Longin, župan Zadarske županije u svom je obraćanju posebno naglasio kako Županija živi s ovim prostorom i njegovim žiteljima.


– Slušamo bilo naroda, njegove želje i potrebe. Među njima su već spomenuti infrastrukturni projekti, nova škola i društvena infrastruktura. Ono što mi iz pozicije Županije radimo je nova škola, koju ćemo izgraditi do kraja mandata, kao i Centar školjkarstva. Luka Starigrad bit će moderno uređen lučki prostor s velikim kapacitetima za razvoj turizma i marikulture, najavio je Longin, kazavši kako je općina Starigrad zbog kontinuiteta vlasti tako dobro razvijena.


Krunoslav Katičić, glavni tajnik stranke okupljenima se obratio naglasivši kako općine kakvu njeni žitelji danas poznaju ne bi bilo bez osnivača stranke na ovom području.


– Na političkoj se sceni događaju turbulentne epizode. Na svakom je od nas da damo doprinos zajednici, osluškujemo društvo i pratimo svjetske tokove, rekao je Katičić.


Božidar Kalmeta, predsjednik županijskog ogranka HDZ-a je, pak, naglasio kako je dokaz okupljanja činjenica da žitelji Starigrada vjeruju kandidatu stranke Marinu Čaviću.


– Mi znamo sve o ovom kraju i potrebama njenih žitelja. Stoga su izbori u nedjelju prekretnica za našu povijest na ovom području. Kontinuitet povjerenja u lokalnu vlast ključ je razvoja, što dokazujemo upravo u općini Starigrad, naglasio je Kalmeta.


Posljednju je riječ imao Šime Erlić, predsjednik organizacije HDZ-a grada Zadra i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a, koji je na kraju svečane akademije žitelje općine Starigrad pozvao da u nedjelju izađu na lokalne izbore.


– Sve smo ključne poteze u stvaranju državnosti već uspješno povukli. Hrvatska je danas punopravna članica euroatlantskog saveza i najvažnijih europskih organizacija, kazao je Erlić, rekavši da je pred Hrvatskom još važniji razvojni ciklus.


– Lider smo regije i imamo privilegiju stajati uz bok najvažnijim ekonomijama svijeta. Unatoč svim objektivnim pokazateljima društvo je podjeljenije nego ikada do sad. No, Hrvatska ponosno ide naprijed, svaki dan postavljajući sebi sve važnije ciljeve, zaključio je Erlić, dodavši kako je politička stabilnost najvažniji zalog svijetle budućnosti podvelebitske regije.