Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

prošireni sat povijesti

Povijest Domovinskog rata je premalo zastupljena u školskom programu

Autor: Đurđa Baljak

23.01.2023. 13:33
Povijest Domovinskog rata je premalo zastupljena u školskom programu

Foto: Arif SitnicaU Centru za razvoj i edukaciju Poličnik održan je prošireni sat povijesti, kao dio školskog kurikuluma, za učenike osmih razreda iz oslobođenih općina VRO »Maslenica« na temu »Vojno redarstvena operacija Maslenica ’93.« u organizaciji Udruge ratnih veterana 7. domobranske pukovnije Zadar u suradnji s Udrugama HRM Zadar, 112. brigade i Specijalne jedinice »Poskoci« Zadar.


Tom prilikom su bivši pripadnici i članovi Udruge ratnih veterana ratnih postrojbi, sudionika VRO »Maslenica« uz prigodno predavanje, multi-medijalnu prezentaciju i svjedočanstva, predstavili svoju ratnu postrojbu u VRO »Maslenica«. Pored predavanja, učenici su mogli razgledati i izložbu fotografija iz Domovinskog rata. Među prisutnima je bio i načelnik Općine Poličnik, Davor Lončar, koji je prokomentirao ovaj događaj.


– U pitanju je prošireni sat povijesti na temu Domovinskog rata. Ovakav događaj u okviru kojega imamo priliku, iz prve ruke, ispričati našoj djeci nešto više o Domovinskom ratu me uistinu veseli. Naša djeca, neću reći kako znaju malo, ali bi trebala biti aktivnija s roditeljima, pa i svima nama na koncu po tom pitanju.

Potrebno je da djecu upoznamo s tom svetinjom koja je dala slobodu svima nama i okviru koje je stvorena naša država, prokomentirao je Lončar i nastavio kako je ovo predavanje došlo poslušati dvjestotinjak učenika osmih razreda iz nekoliko različitih osnovnih škola sa zadarskog područja, pored Poličnika, došli su učenici iz Starigrada, Novigrada, Obrovca, Zemunika, Poličnika, Ražanca…


Odaziv je odličan i zahvaljujem ravnateljima što su poslušali glas i doveli djecu da slušaju i nauče nešto više o povijesti stvaranja Hrvatske, kazao je ponosno načelnik Lončar i pohvalio 7. domobransku pukovniju, na čelu s Kotlarom, koja je organizirala predavanje.


Na riječi načelnika nadovezao se i organizator, umirovljeni brigadir, Danijel Kotlar.


– Prije svega cilj ovoga predavanja je upoznati mlađe generacije s Domovinskim ratom i svim važnim događajima vezanim uz to. Naime, branitelji predstavljaju temelj hrvatske države, ali ne kao nekakva floskula, nego kao stvarnost.


Oni su suočeni, kao i ostatak našeg naroda, s brutalnom velikosrpskom agresijom, prvi stali u obranu domovine i da na koncu nisu uspjeli u obraniti i osloboditi Hrvatsku, mi danas ne bismo mogli razgovarati o demokraciji, a ni o uključivanju u međunarodne organizacije koje donose dobrobit hrvatskom narodu, prokomentirao je umirovljeni brigadir Kotlar i nastavio kako, stoga, djeca moraju biti upoznata s tom žrtvom branitelja.


– Nakon ovakvih edukacija uvijek imamo pozitivne povratne informacije, odnosno učenici su itekako zainteresirani, čak i više nego što im je to omogućeno nastavnim planom i programom u njihovom školskom obrazovanju. Iz tog razloga ćemo organizirati ovakve edukacije koliko god bude interesa za to. Nažalost, te edukacije nisu donesene nekakvom odlukom ili programom, pa ih izvodimo prema interesu samih ravnatelja i profesora povijesti u osnovnim i srednjim školama, kazao je Kotlar i ukazao na nedovoljnu zastupljenost tematike o Domovinskom ratu u školskom programu.


– U prvoj fazi djecu to ne zanima zato što su izbombardirani društvenim mrežama. Međutim, kada dobiju nekakvu informaciju ili vide na televiziji kako se obilježavaju takve obljetnice onda se u njima budi interes i počinju propitkivati.


Problem je što djeca o tome u školi uglavnom uče tek na kraju godine kada su više skoncentrirani na poboljšanje ocjena i slično, i onda se učenje o Domovinskom ratu svede na svega dva-tri školska sata. Po meni je to na neki način podcjenjivački za sve one branitelje koji su podnijeli veliku žrtvu u Domovinskom ratu, zaključio je umirovljeni brigadir Kotlar.