Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

STEGOVNI POSTUPCI

Sutkinji Antoniji Božina suspenzija produžena čak 27 puta

Autor: Marina Vlakić

19.07.2023. 12:16
Sutkinji Antoniji Božina suspenzija produžena čak 27 puta

Foto: Arhiva ZL/Marin GOSPIĆDržavno sudbeno vijeće na zadnjoj je sjednici donijelo nekoliko odluka vezanih za zadarske suce, a među njima je svakako najintrigantnija odluka o još jednom privremenom udaljenju od obavljanja sudačke dužnosti sutkinji Antoniji Božina. Naime, sutkinja benkovačke ispostave Općinskog suda u Zadru suspendirana je već – 27 puta! Ovaj nevjerojatan rekord drži nakon što je protiv nje još 2017. potvrđena USKOK-ova optužnica zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela primanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti.


Optužnicom podignutom 2017. godine tereti se da se kao sutkinja Stalne službe u Benkovcu s vlasnicom agencije za nekretnine, 58-godišnjom drugookrivljenom G. A. dogovorila kako će u predmetima njezinih stranaka poduzimati sve radnje potrebne za rješavanje statusa nekretnina sukladno njezinim interesima. Odvjetništvo je tereti da je davala upute za stranke i svjedoke o tome što će ih pitati i kako će iskazivati s ciljem donošenja presude u skladu s interesima stranaka vlasnice agencije za nekretnine, a USKOK ju je teretio da je za te usluge primila mito u iznosu od najmanje 30.700 kuna te 200 eura.


Udaljene na tri mjeseca


Na istoj sjednici Državnog sudbenog vijeća donijeta je odluka i o sutkinji Trgovačkog suda u Zadru, Tini Grgas, kojoj se također produljuje privremeno udaljenje od obavljanja sudačke dužnosti za daljnja tri mjeseca, računajući od 19. kolovoza 2023. Naime, sutkinji Grgas privremeno udaljenje s dužnosti donijeto je 19. svibnja ove godine, čime je Državno sudbeno vijeće poništilo odluku predsjednika zadarskog Trgovačkog suda, Tomislava Jurline, koji je sutkinju Grgas najprije udaljio s ročišta da bi je ubrzo vratio, omogućujući joj održavanje rasprava i izricanje presuda.
Riječ je o sutkinji protiv koje je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu 13. siječnja podiglo optužnicu zbog sumnje da je »u kolovozu i rujnu 2022. godine u Zadru, u prodavaonici jednog trgovačkog društva unutar trgovačkog centra, u dva navrata iskoristila nepažnju osoblja te uzela razne odjevne predmete tako da je s njih skinula sigurnosne etikete i zaštitu, a potom ih sakrila i odnijela čime je oštetila trgovačko društvo za ukupan iznos od 2.012,07 kuna (267,04 eura)«. Slučaj je iznenadio zadarsku javnost s obzirom na to da je sutkinja, iako optužena za kazneno djelo krađe, sve ovo vrijeme radila te donosila pravorijeke u gospodarskim predmetima.


Bratković oslobođena stegovne odgovornosti


Za nju je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, kojemu je predmet delegiran zbog objektivnosti postupka, zatražilo izdavanje kaznenog naloga, što znači da se protiv sutkinje može donijeti izricanje kazne bez provođenja glavne rasprave. Rasplet događaja čeka se na splitskom Općinskom sudu.


Državno sudbeno vijeće na zadnjoj je sjednici donijelo i odluku o sucu Općinskog suda u Zadru, Zoranu Vrankoviću, kojega terete da je »počinio stegovno djelo neurednog obnašanja sudačke dužnosti iz članka 62. stavak 2. točka 1., u svezi s člankom 62. stavak 3. točka 3. Zakona o Državnom sudbenom vijeću« te mu je, temeljem Zakona o Državnom sudbenom vijeću izrečena novčana kazna jedne trećine plaće ostvarene u prethodnom mjesecu u vremenu od tri mjeseca. No, na istoj je sjednici donijeta odluka po kojoj je Vranković u drugom postupku oslobođen stegovne odgovornosti zbog prijave na isto djelo, odnosno neuredno obnašanje sudačke dužnosti.


Stegovne odgovornosti oslobođena je i sutkinja Općinskog suda u Zadru Ksenija Bratković, također prijavljena za stegovno djelo neurednog obnašanja sudačke dužnosti temeljem Zakona o Državnom sudbenom vijeću.