Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

OBRAT NA TRGOVAČKOM SUDU

Sutkinja optužena za krađu više ne smije suditi

Autor: Marina Vlakić

31.01.2023. 08:40
Sutkinja optužena za krađu više ne smije suditi

Foto: Arif SitnicaNakon što su mediji objavili priču o sutkinji zadarskog Trgovačkog suda protiv koje je Općinsko državno odvjetnišvo u Splitu podiglo optužnicu, došlo je do preokreta u njenom radnom statusu. Sutkinja optužena za krađu odjeće i nakita u trgovačkom centru u Zadru moći će zadržati posao, ali – više ne smije suditi.


Naime, splitsko tužiteljstvo 13. siječnja ove godine optužnicu protiv 40-godišnje Zadranke podiglo je jer je “u kolovozu i rujnu 2022. godine u Zadru, u prodavaonici jednog trgovačkog društva unutar trgovačkog centra, u dva navrata iskoristila nepažnju osoblja te uzela razne odjevne predmete na način da je s njih skinula sigurnosne etikete i zaštitu, a potom ih sakrila i odnijela čime je oštetila trgovačko društvo za ukupan iznos od 2.012,07 kuna (267,04 eura)”.


Udaljenje s dužnosti od slučaja do slučaja


Tragom ove informacije mediji su otkrili kako je riječ o sutkinji Trgovačkog suda iz Zadra, ali i da optužena i dalje ostaje na svom radnom mjestu, što nam je proteklog tjedna potvrdila glasnogovornica suda Katarina Zdunić.
Sud se ovdje pozvao na odredbu članka 73. Zakona o državnom sudbenom vijeću po kojoj sudac može, ali ne mora, biti udaljen s dužnosti ako je protiv njega započet kazneni postupak zbog kaznenog djela za koje je predviđena kazna zatvora do pet godina.


– U ovom trenutku, prema čl. 17. Zakona o kaznenom postupku nije započet kazneni postupak, jer je podnesen kazneni nalog povodom kojega još uvijek nije donesena odluka, pa tako ni ne postoji potreba za udaljenjem sutkinje sa dužnosti, kazala nam je Zdunić, pojašnjavajući kako suci ili sutkinje Trgovačkog suda, ukoliko je protiv njih podignuta optužnica za kazneno djelo, i dalje obnašaju ovaj posao te da je praksa postupati u skladu sa zakonskim odredbama, zbog čega se i udaljenje s dužnosti procjenjuje od slučaja do slučaja.


“Formalno može raditi”


Međutim, s Trgovačkog suda u Zadru dobili smo infomaciju o tome kako je optuženoj sutkinji zabranjeno održavati rasprave,ali da “i dalje može raditi”. Naime, predsjednika suda Tomislava Jurlinu pitali smo hoće li Državnom sudbenom vijeću podnijeti zahtjev za udaljenjem sutkinje s posla te, ukoliko ostaje na dužnosti, dokad – do potvrđivanja optužnice ili do pravomoćnosti presude. Jurlina, pak, potvrđuje da sutkinja neće suditi, ali da može formalno raditi.


– Postupanje predsjednika suda, kao i Državnog sudbenog vijeća u ovakvim je situacijama propisano odredbama Zakona od Državnom sudbenom vijeću, a samo udaljenje suca odredbom članka 73. stavak 2. i 3. tog zakona, s obzirom da se u konkretnom slučaju sutkinji u kaznenom postupku stavlja na teret kazneno djelo sa zapriječenom kaznom od tri godine zatvora.


Pretpostavka za podnošenje zahtjeva za udaljenje jest da je kazneni postupak započet, a trenutak kada je taj postupak započet propisan je odredbom članka 17. Zakona o kaznenom postupku. Da bismo bili potpuno jasni, u konkretnom slučaju to je trenutak kad i ako povodom optužnice bude donesena presuda o kaznenom nalogu ili, ako nadležni sud takvu presudu ne donese, kad i ako bude potvrđena optužnica.


U ovom trenutku niti jedna od navedene dvije pretpostavke nije ispunjena, pa posljedično tome nije moguće podnijeti zahtjev za udaljenje, kaže Jurlina, odgovarajući nam i na pitanje hoće li podnijeti zahtjev za udaljenjem s dužnosti optužene sutkinje.


Odluku najprije dostaviti DSV-u


– O tome hoću li takav zahtjev i podnijeti odlučit ću kada za to budu ostvarene formalne pretpostavke i to one koje mi omogućavaju da o tome donesem odluku, jer po ZODSV-u moram donijeti izričitu odluku hoću li zahtjev podnijeti ili ne. Ne trebate imati bojazni da ću se pri tome striktno držati zakona vodeći računa o svim okolnostima ovog slučaja.


U ovom trenutku ne mogu Vam dati detaljniji odgovor, s tim da je, priznat ćete, profesionalno i jedino moguće odluku takve vrste, dostaviti najprije nadležnom tijelu Državnom sudbenom vijeću i samoj kolegici, a ne bilo kome drugom.


U odnosu na upit o trenutnom radnom statusu kolegice, iz naprijed navedenog je jasno da ona formalno može raditi, ali smo se dogovorili da je, s obzirom na sve što se događa i prati ovaj slučaj, najbolje da aktivno ne sudjeluje u radu, slijedom čega je ona odgodila sva svoja zakazana ročišta i neće donositi odluke u tim predmetima, s tim da će se oni predmeti hitne naravi, sukladno zakonu i prema potrebama raspoređivati drugim rješevateljima spisa, kaže predsjednik Trgovačkog suda.


Sutkinja je, dakle, zadržana na poslu, no pitanje je što će zapravo raditi ukoliko ne može suditi održavati ročišta, a sud priznaje da ne može.